Volgende zending op woensdag 31 juli. Bestel voor dinsdag 23.00
Thaise groene curry met karbonade en courgette

THAISE GROENE CURRY MET KARBONADE EN COURGETTE

Groene curry, of “Kaeng Khiao Wan” in het Thais, is de jongste curry in de Thaise keuken. Deze curry combineert de pittigheid van groene chilipepers met de frisheid van citroengras en kaffir limoenschil. Hoewel “wan” zoet betekent, is deze curry allesbehalve lief en zoet. Een échte Thaise Groene curry is pittig!

De Thaise groene curry wordt vaak geserveerd met kip en rijst, maar je kunt er eindeloos met variëren. Zo aten wij het laatst nog met mosselen. Mama Sanit maakt haar curry’s vaak met karbonade. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, en daarom leek het ons juist leuk dit recept met jullie te delen. Eet smakelijk!

BEREIDING

Ingrediënten in de box

  • 35 gram groene curry pasta
  • 250 mL kokosmelk
  • 4- 5 stuks kaffir limoenblad *
  • 2 gram Thaise Basilicum
  • 15 gram palmsuiker
  • 8 mL vissaus
  • 250 gram Thaise Hom Mali Jasmijnrijst

Zelf toevoegen

  • 300 gram schouderkarbonade, gesneden in grove stukken van 2×4 cm.
  • 1 kleine courgette.
  • 1 blikje (227 gram) bamboescheuten (optioneel).
  • Ter garnering handje verse basilicum en rode chili (optioneel).
  • Extra (kokos)melk of room om het gerecht milder te maken.
  • Een scheutje water of (runder)bouillon voor als de curry saus te dik is geworden.

Benodigdheden

  • Middelgrote pan met deksel (diameter tussen de 18-20 cm).
  • Kleine pan met deksel voor de rijst.

Pro-tips:

  • Door het inkoken van de kokosmelk hoef je geen olie te gebruiken; je gebruikt immers de natuurlijke kokosolie in de kokosmelk!
  • Spoel de rijst 2 of 3 keer als je houdt van minder plakkerige rijst.
  • Mag het voor jou iets pittiger? Voeg dan in de laatste 2 minuten gesneden chilipeper toe.
  • Is de curry te pittig? Voeg dan een scheutje room of (kokos)melk toe om het gerecht milder te maken. Een beetje extra suiker kan ook helpen. Klik hier voor meer tips.
  • Is de saus te geconcentreerd? Voeg dan een scheutje water, room, kokosmelk of kippenbouillon toe.

Serveersuggesties

INSTRUCTIES

Tip: Het is handig om alle ingrediënten gesneden klaar te hebben liggen om ontspannen en geordend te kunnen koken.

Kook de rijst (doe dit na stap 4 van  “maak de curry af”)

  1. Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
  2. Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
  3. Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
  4. Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
  5. Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel nooit op – de stoom is essentieel.
  6. Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.

Maak de curry saus:

  1. Zet een middelgrote pan op middelhoog vuur.
  2. Schud de kokosmelk en doe een scheutje (ca. 1/3 van het pak) in de pan
  3. Laat de kokosmelk indampen tot je grote bellen ziet (als je met een spatel een streep trekt, dan moet de streep zichtbaar blijven).
  4. Voeg de currypasta toe aan de ingedikte kokosmelk. Bak de curry pasta voor 1 minuut en roer constant totdat de aroma’s van de curry pasta vrij komen.

Maak de curry af:

1. Voeg de karbonade reepjes toe aan de curry pasta en bak al roerende voor een minuut.
2. Doe de rest van de kokosmelk er bij en breng het geheel aan de kook.
3. Voeg de vissaus, palmsuiker en limoenbladeren* toe aan de curry en roer alles nog een keer goed om. Het vlees moet net onder het vocht zitten, eventueel een klein scheutje water of (kippen)bouillon toevoegen.
4. Dek de pan af en laat het vlees 30 tot 45 minuten zachtjes stoven totdat het vlees zacht is is.
5. Terwijl de curry staat te pruttelen, kan je de rijst opzetten en de courgette snijden in halve ringen van 1cm dik.
6. Als het vlees zacht is kan je de courgette, gedroogde Thaise basilicum en eventueel bamboescheuten toevoegen.
7. Breng het geheel weer zachtjes aan de kook en laat alles nog 3 tot 5 minuten zachtjes garen totdat de courgette voor jou de juiste gaarheid heeft.

Serveer:

  1. Voeg zout/suiker toe naar smaak.
  2. Garneer met gesneden rode peper en verse basilicumblaadjes (optioneel)
  3. Serveer met Thaise Jasmijnrijst.

Lekker Thais tafelen!

* Limoenblad is, net als laurierblad, niet bedoeld om op te eten. Je kunt eromheen eten of ze voor het serveren eruit halen. Wanneer vers en heel fijn gesneden, is het wel eetbaar.

PRODUCT DETAILS

INGREDIËNTEN

Nittaya Groene Curry pasta: groene chili 25%, knoflook 15%, citroengras 13%, sjalot 12%, zout 12%, galangal 10%, Kaffir limoenschil 8%, garnalenpasta 5% (70% garnaal, 30% zout).

Aroy-D kokosmelk (organisch): Kokosnootextract uit biologische landbouw 70%, water, stabilisatoren E412 (guargum) en E415 (Xanthaangom).

Megachef Premium Vissaus (glutenvrij): Ansjovis (Stolephorus) 72%, zout, suiker, glucose-fructose siroop.

Palmsuiker: 100% palmsuiker

Limoenblad: Gedroogd kaffir limoenblad 

Thaise Basilicum: gedroogde Thaise basilicum

Rijst: premium Thaise Jasmijnrijst (Aroy-D Thai Hom Mali)

ALLERGENEN

Bevat: garnaal

Thais Tafelen

Straat: Zeeweegbree 15-3
Postcode: 8472 BD
Plaats: Wolvega
KVK: 63497689
E-mail: hallo@thaistafelen.nl

SOCIAL MEDIA

🔒 VEILIG BETALEN VIA

0
    0
    Jouw winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
      Calculate Shipping
      Apply Coupon