Ga terug
+ servings
Thaise groene curry met karbonade en courgette

Thaise groene curry met karbonade en courgette

Deze rode curry heb je binnen 1 uur op tafel!
No ratings yet
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Curry
Porties 2 personen

Equipment

  • 1 middelgrote pan, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
  • 1 (Koeken)pan voor het koken van de curry

Ingrediënten
  

1 Doos Thais Tafelen Groene Curry, of:

  • 250 gram Jasmijnrijst
  • 250 ml Kokosmelk
  • 35 gram Thaise groene curry pasta
  • 8 ml Vissaus
  • 15 gram Palmsuiker
  • 4 à 5 stuks Limoenblaadjes
  • 1 gram Thaise basilicum

Zelf toevoegen:

  • 300 gram schouderkarbonade
  • 1 kleine courgette
  • 1 blikje bamboe (227 gram) optioneel
  • 1 hand verse basilicum en rode chili optioneel, ter garnering

Instructies
 

Voorbereiding:

  • Snijd de karbonade in grove stukken van 2 x 4 cm.
  • Snijd de courgette in halve ringen van 1cm dik.

Maak de curry:

  • Zet een middelgrote pan op middelhoog vuur.
  • Schud de kokosmelk en doe een scheutje (ca. 1/3 van het pak) in de pan
  • Laat de kokosmelk indampen tot je grote bellen ziet (als je met een spatel een streep trekt, dan moet de streep zichtbaar blijven).
  • Voeg de currypasta toe aan de ingedikte kokosmelk. Bak de curry pasta voor 1 minuut en roer constant totdat de aroma’s van de curry pasta vrij komen.
  • Voeg de karbonade reepjes toe aan de curry pasta en bak al roerende voor een minuut.
  • Doe de rest van de kokosmelk er bij en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de vissaus, palmsuiker en limoenbladeren* toe aan de curry en roer alles nog een keer goed om. Het vlees moet net onder het vocht zitten, eventueel een klein scheutje water of (kippen)bouillon toevoegen.
  • Dek de pan af en laat het 30 tot 45 minuten zachtjes stoven totdat het vlees zacht is is.
  • Terwijl de curry staat te pruttelen, kan je de rijst opzetten.

Kook de rijst

  • Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
  • Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
  • Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
  • Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
  • Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel nooit op – de stoom is essentieel.
  • Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.

Maak de curry af:

  • Als het vlees zacht is, kan je de courgette, gedroogde Thaise basilicum en bamboescheuten (optioneel) toevoegen.
  • Breng het geheel weer zachtjes aan de kook en laat alles nog 3 tot 5 minuten zachtjes garen totdat de courgette voor jou de juiste gaarheid heeft.

Serveer:

  • Voeg zout/suiker toe naar smaak.
  • Garneer met gesneden rode peper en verse basilicumblaadjes (optioneel)
  • Serveer met Thaise Jasmijnrijst.

Notities

  • Limoenblad * is, net als laurierblad, niet bedoeld om op te eten. Je kunt eromheen eten of ze voor het serveren eruit halen. Wanneer vers en heel fijn gesneden, is het wel eetbaar.
  • Door het inkoken van de kokosmelk hoef je geen olie te gebruiken; je gebruikt immers de natuurlijke kokosolie in de kokosmelk!
  • Spoel de rijst 2 of 3 keer als je houdt van minder plakkerige rijst.
  • Mag het voor jou pittiger? Voeg dan in de laatste 2 minuten gesneden chilipeper toe.
  • Is de curry te pittig? Voeg dan een scheutje room of (kokos)melk toe om het gerecht milder te maken. Klik hier voor meer tips.
  • Is de saus te geconcentreerd? Vul het lege pakje kokosmelk met water, schud het goed, en voeg het toe aan de saus om deze te verdunnen.

 

Pro-tips:

Trefwoord groene curry, Snelle gerechten, varkensvlees
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!