Mango Sticky Rice, of terwijl Thaise kleefrijst met mango is het meest populaire desert in Thailand. Als je dit ooit hebt geproefd, dan kan je maar een ding concluderen: hier wil je meer van! Met dit recept kan je nu zelf dit goddelijke desert maken.
De combinatie van zoete kleefrijst, de kokosmelk en de rijpe mango’s is letterlijk een gouden vondst. De kokossaus verbindt de kleefrijst en mango op een unieke manier. Het geheim van de saus zit hem in het snufje zout. Een klein beetje zout zorgt er voor dat de karamel achtige smaak van de palmsuiker nog meer naar voren komt.
Nam Dok Mai Mango
Ok Rong Mango
De échte ster van dit nagerecht is natuurlijk de mango (ma-muang in het Thais). In Thailand gebruiken ze voor Mango Sticky rice vaak de Nam Dok Mai of Ok Rhong Damnoen mango. Deze type mango’s zijn wat langwerpiger en geler dan de mango’s die bij ons in de supermarkt liggen. De échte Thaise mango’s zijn soms verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkten, maar verwacht een (bijna absurd) hoge prijs per kilo.
Een alternatief is om te kijken bij oosterse winkels / Islamitische slagers. Hier liggen soms andere variëteiten aan mango’s. Zoek dan met name naar mango’s met een gele of oranje schil. Ook al komen deze mango’s niet uit Thailand, de smaak ligt dichterbij de Thaise mango smaak dan de rood/groene mango’s die in de supermarkt liggen.
Kan je ook de mango’s uit de supermarkt gebruiken voor mango sticky rice? Alhoewel je niet hetzelfde resultaat als in Thailand mag verwachten, kan je natuurlijk ook gewoon mango’s uit de supermarkt gebruiken. Het is wel essentieel dat de mango super rijp is. Je weet dat de mango rijp is als je er licht in knijpt en hij zacht aan voelt. Knijp niet te hard om te voorkomen dat de mango beurs wordt.
Mango Sticky Rice
Benodigdheden
- 1 Stoompan met kleine gaatjes - als je geen stoompan hebt, dan kan je een gewone pan gebruiken waar een zeef in past en een deksel op kan
- 1 Steelpannetje voor de kokossaus
Ingrediënten
1 Doos Thais Tafelen Mango Sticky Rice, of:
- 100 gram kleefrijst
- 250 ml kokosmelk minimaal 17% vet
- 50 gram palmsuiker
- 1/2 stengel pandanblad (optioneel)
Zelf toevoegen:
- 1 stuk Zeer rijpe mango
- 1 tl zout
Instructies
Week de rijst
- Kleefrijst moet je laten weken om het goed klaar te kunnen stomen. Spoel eerst de kleefrijst 3 keer onder koud water om het oppervlakkige zetmeel af te spoelen.
- Doe de kleefrijst in een kom en schenk er daarna zoveel water totdat alle korrels ruim onder water staan. Bedek de kom met een theedoek of folie en laat het minimaal 6 uur (maar bij voorkeur minimaal een nacht) op een donkere koele plek staan.
- Heb je minder tijd, of ben je vergeten de kleefrijst te laten weken? Bij de pro-tips onderaan de pagina vind je een alternatieve methode.
Stoom de kleefrijst
- Zet de stoompan aan, of breng een pan met een klein laagje water aan de kook met de deksel er op.
- Giet de kleefrijst af en doe de kleefrijst in het bakje van de stoompan (of in de zeef). Leg de deksel erop en zet het vuur iets zachter. Belangrijk is dat het water blijft koken.
- Stoom de rijst eerst 10 minuten.
Maak de kokossaus
- Terwijl de rijst voor de eerste 10 minuten stoomt, kan je de kokossaus maken.
- Doe de inhoud van de kokosmelk, de palmsuiker, zout en eventueel pandanblad in een steelpannetje en warm het rustig op. Let op: de kokosmelk mag niet koken
- Zodra de suiker is opgelost kan je de kokossaus van het vuur halen. Als het goed is smaakt de saus nu aan de zoete kant. Dit is nodig omdat we in een latere stap de saus aan de kleefrijst toevoegen.
Maak de kleefrijst af
- Na 10 minuten stomen mag je de deksel van de pan af halen. Schep de rijst een keer goed om, zodanig dat de bovenste rijstkorrels onderop komen.
- Laat de rijst nogmaals 10 minuten stomen, totdat alle korrels zacht en plakkerig zijn.
- Als de kleefrijst gaar is, doe je de kleefrijst in een kom en voeg je 4/5e van de kokossaus toe. Meng de rijst en kokossaus met een spatel, totdat alle korrels bedekt zijn met saus.
- Dek de kleefrijst af en laat het vijf minuten rusten.
Opdienen met mango
- Terwijl de kleefrijst aan het rusten is, schil je de mango.
- Snijd de mango in grove blokken van ca 3x3cm.
- Verdeel de kleefrijst en mango over twee borden. Schenk vervolgens de rest van de kokossaus over de mango en kleefrijst.
Geniet van je zelfgemaakte stukje Thaise hemel!
Notities
- Ben je vergeten om de rijst te laten weken, of heb je weinig tijd? Week dan de rijst 1uur in warm water uit de kraan. De rijstkorrels worden op deze manier niet zo mooi zacht als wanneer je het langer laat weken, maar je komt aardig in de buurt.
- Heb je alleen stoompan met grote gaatjes? Je kan dan een passeerdoek (of kaasdoek) gebruiken om de kleefrijst in gaar te stomen.
- Week de rijst zoals hierboven beschreven (minimaal 6uur in koud water of 1uur in warm water).
- Giet het water af waar de rijst in is geweekt. Doe de rijst in een ovenbestendige kom en voeg vervolgens 100ml warm water uit de kraan aan de rijst toe.
- Dek de kom af met ovenbestendige folie of -deksel. Doe de kom met kleefrijst in de magnetron voor 5 minuten op de hoogste stand.
- Haal na 5 minuten voorzichtig de folie van de kom (pas op, de stoom is heet). Fluff de rijst met een vork totdat alle korrels los zijn gekomen.
- Dek de kleefrijst weer af en zet het nog eens 5 minuten in de magnetron. Na 5 minuten kan je de rijst weer omroeren met een vork. Als de korrels nog niet gaar zijn, doe de rijst dan afgedekt weer in de magnetron voor een paar minuten. Herhaal dit totdat de rijst gaar is (je mag geen harde stukken meer proeven). Als de rijst te droog is geworden, kan je er een scheutje water aan toevoegen.
- Als de rijst gaar is, dan kan je de kleefrijst mengen met 4/5e van de saus en daarna 5 minuten laten rusten. Ga verder bij "Opdienen met mango".