Volgende zending op woensdag 11 september. Bestel voor dinsdag 23.00

Gele curry met garnalen en zoete aardappel

Geschreven door thaistafelen

Gele curry met garnaal en zoete aardappel

Deze klassieke Thaise curry heeft een milde, maar rijke smaak. De kurkuma in de curry pasta geeft het gerecht een mooie goudgele kleur, maar voegt ook een licht aardse smaak toe. De garnalen geven een heerlijke bite en zijn ook nog eens snel klaar. Ideaal voor een doordeweekse avond wanneer je snel iets bijzonders op tafel wilt zetten!

Onze Gele Curry kookbox bevat alle Thaise ingrediënten die je nodig hebt om deze authentieke gele curry te bereiden. Je vindt er de juiste balans van zoetheid door palmsuiker, de hartigheid van vissaus, een licht zuurtje van tamarinde en een subtiele kick van chilipepers in de currypasta. Alles is afgewogen, dus je hoeft alleen nog maar verse ingrediënten toe te voegen.

Veel kookplezier en eet smakelijk!

Gele curry met garnaal en zoete aardappel

Gele curry met garnalen en zoete aardappel

Deze gele curry heb je al binnen 25 minuten op tafel!
No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • 1 middelgrote pan, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
  • 1 (Koeken)pan voor het koken van de curry

Ingrediënten
  

1 Doos Thais Tafelen Gele Curry, of:

  • 250 gram Jasmijnrijst
  • 250 ml kokosmelk
  • 35 gram Thaise gele curry pasta
  • 8 ml vissaus
  • 15 gram palmsuiker
  • 1 stuk gedroogde tamarinde

Zelf toevoegen:

  • 350 gram grote tijger garnalen gepeld
  • 1 middelgrote zoete aardappel
  • 8 cherry tomaatjes
  • 1 middelgrote ui
  • scheutje water of kippenbouillon (indien nodig)
  • ter garnering: krokante ui, bosui en koriander (optioneel)

Instructies
 

Een aantal tips voordat we beginnen:

    Tip 1:

    • Snijd en leg alle ingrediënten klaar om overzichtelijk en snel te kunnen koken.

    Tip 2:

    • Schil de zoete aardappel en snijd deze in de lengte doormidden.
    • Snijd beide helften nogmaals in de lengte doormidden (je hebt nu vier lange kwarten).
    • Snijd deze kwarten vervolgens in blokken van ongeveer 3 cm breed.

    Tip 3:

    • Prik met een scherp mes een gaatje in de cherrytomaten zodat ze niet ‘ontploffen’ tijdens het koken.

    Tip 4:

    • Doe de tamarinde in een hittebestendig kommetje en voeg 50 ml (ongeveer 5 volle eetlepels) heet water toe.
    • Prak alles met een vork totdat de tamarinde loskomt. Laat dit ongeveer 5 minuten staan en zeef de pulp (optioneel).
    • Het concentraat/sap gebruiken we om het gerecht op smaak te brengen. Is het te dik? Voeg dan nog wat extra water toe.

    Kook de rijst

    • Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
    • Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
    • Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
    • Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
    • Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel nooit op – de stoom is essentieel.
    • Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.

    Maak de currysaus:

    • Zet een middelgrote pan op middelhoog vuur.
    • Schud de kokosmelk en doe een scheutje (ca. 1/3 van het pak) in de pan.
    • Laat de kokosmelk indampen tot je grote bellen ziet (als je met een spatel een streep trekt, dan moet de streep zichtbaar blijven).
    • Voeg de currypasta toe aan de ingedikte kokosmelk. Bak de curry pasta voor 1 minuut en roer constant totdat de aroma’s van de curry pasta vrij komen.

    Maak de curry af:

    • Doe de rest van de kokosmelk er bij en breng het geheel aan de kook.
    • Voeg de vissaus, palmsuiker, ui en zoete aardappel toe aan de curry en roer alles nog een keer goed om.
    • Breng het geheel aan de kook en doe een deksel op de pan. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
    • Voeg de garnalen en cherry tomaatjes toe, roer alles om en stoof het nog 3 tot 5 minuten zachtjes totdat de garnalen gaar zijn.

    Serveer:

    • Voeg een eetlepel tamarinde concentraat toe. Het gerecht moet licht zoet en licht zuur smaken. Voeg eventueel nog meer tamarinde, suiker, of zout toe naar smaak.
    • Garneer met de gebakken uitjes, fijngesneden bosui en koriander (optioneel)
    • Serveer met witte jasmijnrijst.

    Notities

    • Spoel de rijst 2 of 3 keer als je houdt van minder plakkerige rijst
    • Door het inkoken van de kokosmelk hoef je geen olie te gebruiken; je gebruikt immers de natuurlijke kokosolie in de kokosmelk!
    • Is de curry te pittig? Voeg dan een scheutje room of (kokos)melk toe om het gerecht milder te maken. Klik hier voor meer tips.
    • Mag het voor jou pittiger? Voeg dan in de laatste 2 minuten (verse) chilipeper toe.
    • Is de saus te geconcentreerd? Voeg dan een scheutje water, room, kokosmelk of (kippen)bouillon toe.
     
    Trefwoord Garnalen, Gele Curry, Snelle gerechten
    Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten wat je er van vond!
    0 0 stemmen
    Article Rating
    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Comments
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    0
      0
      Jouw winkelwagen
      Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
        Verzendkosten berekenen
        Coupon toepassen
        Ontvang €5 KORTING!
        Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een persoonlijke kortingscode en leuke tips over Thais eten.
          Aanmelden