Deze snijbonen met sojasaus en furikake heb je al in vijf minuten klaar en zijn ideaal als smaakvol en gezond bijgerecht. Alhoewel het niet écht Thais is, passen deze smaken perfect bij een Thaise curry.
In Thailand doet men normaalgesproken weinig tot geen groenten door de curry. In de meeste authentieke Thaise curry’s zit voornamelijk vlees. Groenten worden dan vaak als bijgerecht gegeten.
In dit gerecht spelen we in op een deel van de Thaise cultuur, gemixt met Japanse invloeden. In Thailand houdt men er van om gestoomde of gekookte groenten als bijgerecht te serveren. Eenvoudig, smaakvol en gezond omdat de smaak en voedingsstoffen goed behouden blijven. Als je de snijbonen met sojasaus op smaak brengt in plaats van gewoon zout, krijgen de groentes meteen een Aziatisch karakter.
Een ander aspect van de Thaise cultuur is dat ze graag experimenteren en ingrediënten lenen van andere keukens. Met furikake (mix van gedroogd zeewier, sesamzaad, zout en suiker) als topping geef je de snijbonen een extra diepe umami smaak waarmee de zoetheid van de snijbonen nog verder benadrukt worden.
P.s. snijbonen snijden en koken op deze manier is iets wat we van mijn moeder hebben overgenomen. Snijbonen is niet iets wat men eet in Thailand. Daarnaast snijden we de bonen niet flinterdun, maar houden we ze in hapklare stukken. Scheelt weer werk en geeft een interessante textuur.
Geen zin in gekookte groenten, maar heb je meer zin in een frisse salade? Bekijk dan eens deze simpele frisse Thaise kokmkommersalade.
Supersnel bijgerecht: snijbonen met sojasaus en furikake
Benodigdheden
- 1 middelgrote pan, Groot genoeg voor de snijbonen
- 1 kom, Om in te mengen en te serveren
Ingrediënten
- 400 gram Snijbonen - ongesneden, in hele stukken
- 2 el Light sojasaus
- 1 el Furikake - optioneel
Instructies
- Breng een pan met ruim water en een snufje zout aan de kook.
- Was de snijbonen en snijd de kopjes en kontjes af. Snijd de snijbonen in stukken van ca 4 cm.
- Als het water kookt, voeg dan de snijbonen toe en breng de pan weer snel aan de kook.
- Zet het vuur zacht en blancheer de snijbonen in drie tot vier minuten gaar. De snijbonen moeten wel zacht zijn, maar nog steeds een byte hebben.
- Giet de snijbonen af en doe ze in een kom. Schenk twee eetlepels light sojasaus over de snijbonen en roer alles goed om.
- Ter garnering kan je furikake over de snijbonen strooien voor een extra diepe umami smaak en crunch.
- Serveer als bijgerecht naast je curry of wokgerecht.
Notities
- Furikake is een Japanse smaakversterker dat als basis gedroogd zeewier, sesamzaad, zout en suiker bevat. Er bestaan ook varianten met bijvoorbeeld wasabi smaak.
- In Thailand worden curry's vaak gemaakt zonder of met weinig groenten. Vaak worden groenten apart geserveerd als bijgerecht. Op deze manier is je curry voller van smaak dan wanneer je deze vol stopt met groenten. Daarnaast blijven de pure smaak en voedingsmiddelen van groenten beter bewaard als je deze kort kookt en serveert als bijgerecht.