Pad Kra Pao: hoe je het ook spelt, het blijft even lekker
Dit populaire Thaise gerecht heeft een hele rits aan Westerse spellingen: Pad Kra Pao, Pad Ka Prao, Pad Ka Pow, Pad Krapow… en ga zo maar door. Eigenlijk is “Pad Gaprao” de meest fonetisch correcte schrijfwijze, maar grappig genoeg wordt die het minst gebruikt – waarschijnlijk omdat de meeste Thai het zelf al verkeerd uitspreken!
Maar hé, maakt niet uit hoe je het schrijft, zolang je maar weet dat het gaat om die waanzinnig lekkere, pittige roerbak met de geurige smaak van Thaise basilicum. Traditioneel serveer je het simpel: op een bord rijst met een gebakken ei erbovenop.
De Thaise ‘fastfood’-favoriet
In Thailand is Pad Kra Pao net zo alledaags als een broodje of een hamburger. Het is snel, makkelijk en overal verkrijgbaar. Je vindt het bij straattentjes en in food courts en veel mensen nemen het als lunch. Soms wordt het vers voor je gemaakt, maar vaak staat er gewoon een grote schaal vol, en wordt het opgeschept over warme rijst.
Hoewel je Pad Kra Pao prima zonder extra’s kunt eten, is de meest geliefde manier mét een Thais gebakken ei. Deze klassieke combi heet officieel kao pad gaprao gai kai dao – oftewel rijst met kip en Thaise basilicum roerbak, plus een gebakken ei. En dat Thaise ei? Dat wordt in een flinke laag olie gebakken, zodat je van die knapperige, goudbruine randjes krijgt. Precies zoals het hoort.
Variëren met vlees (of zonder!)
Kip is de populairste keuze voor Pad Krapow, maar je kunt het met zo’n beetje elk eiwit maken dat je lekker vindt: varkensvlees, rund, garnalen, of zelfs een vegetarische variant met tofu en paddenstoelen. Gebruik wat je in huis hebt of waar je trek in hebt!
Traditioneel wordt het met gehakt gemaakt – dat is de authentieke ‘street food’-stijl – maar als je liever dunne plakjes vlees gebruikt, kan dat ook. Toch zou ik echt aanraden om het eens met gehakt te proberen, want dat maakt het gerecht extra sappig en smaakvol. En dat gebakken ei? De rijke romige dooier balanceert de pittige, krachtige smaken perfect.
Wat als je geen Thaise basilicum hebt?
Thaise basilicum, en vooral holy basil (kra phrao), is een onmisbaar ingrediënt in Pad Krapow. Het geeft die kenmerkende geur en smaak die je niet zomaar kunt nabootsen. Maar goed, soms is het even niet te vinden. Wat dan?
Hier zijn een paar vervangers die je kunt proberen:
1. Thaise basilicum (horapa of Thai Sweet Basil)
Dit is de beste vervanger als je geen holy basil kunt vinden. Thaise basilicum heeft een iets zoetere, anijsachtige smaak en is in de meeste Aziatische supermarkten verkrijgbaar. Hoewel het niet dezelfde pittige, kruidige kick heeft als holy basil, werkt het nog steeds heel goed in Pad Krapow.
2. Gewone basilicum (Italiaanse basilicum)
De meest toegankelijke optie, maar een stuk milder van smaak. Wil je het wat pittiger maken? Voeg een snufje zwarte peper toe om een klein beetje de peperige toon van holy basil na te bootsen.
3. Rode basilicum (Purple basil)
Iets kruidiger dan de Italiaanse variant en net een stapje dichter bij de smaak van Thaise basilicum.
4. Munt + basilicum mix
Thaise holy basil heeft een licht tintje van munt. Als je geen Thaise basilicum hebt, kun je een mix maken van gewone basilicum en een klein beetje verse munt om een subtiele hint van de missing flavor terug te krijgen.
5. Rucola (voor de peperige kick)
Oké, rucola klinkt misschien gek, maar het heeft een lichte pittigheid die een beetje doet denken aan holy basil. Gebruik het niet als hoofdingrediënt, maar strooi een klein handje over je gerecht om wat extra diepte te geven.
6. Koriander of selderijblad (last resort!)
Koriander en selderijblad geven een heel andere smaak, maar kunnen een kruidige, frisse touch geven als je echt niks anders in huis hebt. Geen perfecte vervanger, maar in noodsituaties beter dan niets!
Lees hier uitgebreider over de verschillende soorten Thaise basilicum.
Kan ik gewoon Thaise basilicum uit de toko halen?
Ja en nee. In de meeste Aziatische supermarkten vind je Thaise basilicum (horapa), maar dat is meestal niet holy basil (kra phrao).
De gewone Thaise basilicum is zoeter en anijsachtig, terwijl holy basil een pittigere, kruidige smaak heeft. Als je Pad Krapow maakt, wil je het liefst holy basil, maar als dat niet te krijgen is, werkt Thaise basilicum alsnog prima!

Pad Kra Pao met rundergehakt
Benodigdheden
- 1 Wok of koekenpan
- 1 Vijzel
Ingredients
- 3 el olie
- 5 tenen knoflook
- 2-6 stuks chili pepper Gebruik rawit peper als je van pittig houdt of Lombok peper voor een milder eindresultaat.
- 300 gram rundergehakt (niet mager)
- 100 gram sperziebonen optioneel
- 15 gram Thai Holy Basil (Krapao) - hoe meer, hoe beter! of Thai Sweet Basil, of gewone basilicum
- 1 ei per persoon
Voor de saus
- 1 el oestersaus
- 1 el sojaus (light)
- 2 tl vissaus
- 2 tl dark sojasaus of Ketjap manis
- 1,5 tl fijne suiker
- 2 el water
Prik Nam Pla (optionele saus)
- 2 stuks rawit chili peper
- 2 el vissaus
- 1 kwart limoen
- 1 teentje knoflook
Instructions
Voorbereiding
- Snijd de peper in grove stukken. Doe ze in een vijzel met de tenen knoflook. De knoflook hoef je niet te pellen, omdat de schilletjes eenvoudig los komen na het vijzelen.
- Vijzel de knoflook en peper tot een grove pasta. De knoflook en peper moeten duidelijk zijn afgebroken, maar niet zo ver dat het een fijne pasta is geworden. Je mag dus zeker nog stukken knoflook en peper zien.
- Doe de oestersaus, sojasaus, vissaus, donkere sojasaus, suiker en water in een kom en roer alles tot een geheel.
Maak de Prik Nam Pla (optionele saus)
- Hak de knoflook en chili peper fijn en meng met de vissaus en sap van een kwart limoen in een kom. Zet het aan de kant.
Bak Thaise spiegeleieren
- Verhit een koekepan (met anti-aanbaklaag) op middelhoog vuur voor 3 minuten. Als de pan goed heet is, vul je deze met genoeg olie zodat de hele bodem bedekt is.
- Bak de eieren in de hete olie. De onderkant van het ei zal snel stollen en een krokant laagje vormen. Het eigeel hoort zacht te blijven. Bak niet te veel eieren tegelijk, zorg dat de olie goed om het ei heen kan verspreiden.
- Zodra al het eiwit is gestold kan je het gebakken ei uit de pan halen en op een bord aan de kant leggen.
Roerbakken
- Bak in dezelfde pan het peper en knoflook mengsel, totdat de knoflook goudbruin is.
- Voeg dan de gehakt toe en roerbak het gehakt op middelhoog vuur. Zorg er voor dat het gehakt zo snel mogelijk wordt opgebroken in kleine stukken.
- Zodra het gehakt in losse stukjes is kan je de saus toevoegen. Meng alles goed door elkaar en laat het geheel doorbakken totdat het gehakt bijna gaar is. Ongeveer twee minuten.
- Voeg, als het gehakt bijna klaar is, de sperziebonen toe en bak deze kort mee. De boontjes mogen flink wat bite hebben. Wil je de bonen liever wat zachter? Voeg ze dan eerder toe, of blancheer ze van tevoren.
- Als de groenten gaar zijn, zet dan het vuur uit. Voeg de basilicum toe en roer alles een keer goed om.
- Maak het eventueel op smaak met vissaus, sojasaus, zout en/of suiker. Het gerecht hoort pittig, licht zoet, hartig (umami) en kruidig (basilicum) waarbij de knoflook duidelijk aanwezig is.
Opdienen
- Als volledige maaltijd: schep rijst op een bord, doe daarna een portie van de Pad Kra Pao over de rijst en leg daar je spiegelei bovenop.
- Als bijgerecht in een grotere maaltijd: schep de Pad Kra Pao in een mooi bord. Garneer eventueel met wat basilicum blaadjes voor de presentatie.
- Als je de Prik Nam Pla hebt gemaakt, dan kan je deze op tafel zetten bij het serveren van de Pad Kra Pao.
Notes
- Prik Nam Pla: Deze saus is optioneel, maar wordt in Thailand altijd bij Pad Kra Pao geserveerd. In Thailand gebruikt men deze saus om elke hap nog meer een hartige boost te geven. Tijdens het eten sprenkel je enkele druppels van de saus over je gerecht. Houd je van meer pittig, schep dan ook wat chili's uit de Prik Nam Pla over je gerecht.
- Blancheer de sperziebonen: Ik heb in dit gerecht er niet voor gekozen om de sperziebonen van tevoren te blancheren, simpelweg omdat je dan een pan minder hoeft te gebruiken. Wil je voor een optimale presentatie en garing gaan? Blancheer dan de sperziebonen een a twee minuten in ruim kokend water en spel ze daarna af met koud water.
- Voorkom aanbranden van knoflook: Verbrande knoflook is bitter. Dat doet dit gerecht geen goed. Als je wokt in een hete pan, dan kan knoflook snel verbranden. Houd de knoflook dus goed in de gaten, zodra deze goud geel wordt, dan moet je snel het vlees er bij doen om het bakproces te remmen.
- Alternatief: Je kan het rundergehakt in dit gerecht ook eenvoudig vervangen met varkensgehakt of kipgehakt.
- Thais spiegelei: In Thailand zal je vaak zien dat men een spiegelei serveert bij dit gerecht. Alhoewel optioneel, is het echt een aanrader. Het krokante eiwit zorgt voor een extra textuur. Daarnaast versmelt het zachte eigeel met het vlees, waardoor elke hap nog voller en rijker van smaak is.
0 reacties