Als je een vleesloze curry wilt, dan is deze gele curry met kikkererwten en wortel echt een recept voor jou.
Met zachte kokosmelk, kikkererwten en wortel, vormt deze curry een heerlijke en gebalanceerde maaltijd. De subtiele gele curry pasta geeft het gerecht een warme, licht pittige smaak die perfect in balans is met licht zoete- en zure tinten. Dit gerecht is eenvoudig te bereiden, en ideaal voor zowel doordeweekse dagen als een gezellig etentje.
Proef de authentieke Thaise keuken, zonder vlees, en ontdek hoe lekker verantwoord eten kan zijn!
Thaise Gele Curry met Kikkererwten en Wortel
Benodigdheden
- 1 Pan Middelgroot, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
- 1 (Koeken)pan Voor het koken van de curry
Ingrediënten
1 Doos Thais Tafelen Gele Curry, of:
- 250 gram Jasmijnrijst
- 250 ml kokosmelk
- 35 gram Thaise gele curry pasta
- 8 ml vissaus
- 15 gram palmsuiker
- 1 stuk pure tamarinde
Zelf toevoegen:
- 300 gram Bospeen Ongeveer een halve zak
- 1 blik Kikkererwten 400 gram (uitlekgewicht 265 gram)
- Verse koriander Optioneel, ter garnering
Instructies
Voorbereiding
- Schil de bospeen en snijd ze diagonaal in parten van ca 3cm (zie foto)
- Giet de kikkererwten af en spoel ze goed schoon. Wil je ook knapperige kikkererwten? Kijk dan bij de Pro Tips.
Kook de rijst
- Voor het beste resultaat spoel je de rijst 3 keer in koud water.
- Giet de rijst goed af en doe de rijst in een goed sluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
- Breng de rijst snel aan de kook. Voordat je de deksel op de pan doet, roer je een keer de rijst goed om, zodat er geen korrels op de bodem vastplakken.
- Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen op het laagste pitje. Til de deksel niet op - de stoom is essentieel.
- Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.
Maak de curry saus:
- Zet een middelgrote pan op middelhoog vuur.
- Schud de kokosmelk en doe een scheutje (ca. 1/3 van het pak) in de pan.
- Laat de kokosmelk indampen tot je grote bellen ziet (als je met een spatel een streep trekt, dan moet de streep zichtbaar blijven).
- Voeg de currypasta toe aan de ingedikte kokosmelk. Bak de curry pasta voor 1 minuut en roer constant totdat de aroma’s van de curry pasta vrij komen.
- Voeg de wortel toe aan de curry pasta en bak al roerende voor een halve minuut.
- Doe de rest van de kokosmelk er bij en breng het geheel aan de kook.
- Voeg de vissaus en palmsuiker toe aan de curry en roer alles nog een keer goed om.
- Dek de pan af en laat de wortels 5 minuten zachtjes stoven.
Maak de tamarinde
- Doe de tamarinde* in een hittebestendig kommetje en voeg 50 ml (ongeveer 5 volle eetlepels) heet water toe.
- Prak alles met een vork totdat de tamarinde loskomt. Laat dit ongeveer 5 minuten staan en zeef de pulp (optioneel).
- Het concentraat/sap gebruiken we om het gerecht op smaak te brengen. Is het te dik? Voeg dan nog wat extra water toe.
Maak de curry af:
- Voeg de uitgelekte kikkererwten toe aan de curry.
- Laat alles nog 5 minuten zachtjes pruttelen, totdat de wortels gaar zijn en nog een hele lichte byte hebben.
Serveer:
- Voeg een eetlepel tamarinde concentraat* toe. Het gerecht moet licht zoet en licht zuur smaken. Voeg eventueel nog meer tamarinde, suiker, of zout toe naar smaak.
- Garneer de curry met verse koriander blaadjes en serveer met witte jasmijnrijst.
Notities
- Knapperige Kikkererwten:
- Leg een derde van het blik schoongespoelde kikkererwten op een keukenpapier of theedoek.
- Dep de kikkererwten goed droog, zo droog als je kan.
- Als je losse schillen ziet, dan mag je deze verwijderen.
- Doe de kikkererwten in een ovenbestendige schaal. Doe er voldoende olie bij, zodat je elke kikkererwt kan bedekken met olie. Besprenkel daarna met zout.
- Bak de kikkererwten in een voorverwarmde oven op 180 graden celsius voor 15 tot 20 minuten of totdat de kikkererwten helemaal knapperig zijn.
- Als alternatief kan je ook een Air fryer gebruiken, op 200 graden celcius voor ongeveer 20 minuten.