Romige Thaise rode curry met kip en pompoen

Geschreven door Weeri

Rode curry met pompoen

De perfecte maaltijd voor een regenachtige herfstavond.

Een regenachtige herfstdag vraagt om een hartig en verwarmend gerecht. Deze Thaise rode curry met kip en pompoen is precies wat je nodig hebt. Met een klein beetje voorbereiding heb je dit gerecht al binnen 40 minuten op tafel.

De basis is een rode curry box waar je alleen nog maar kip en pompoen aan toe hoeft te voegen. Terwijl de rijst gaar stoomt, heb je de rode curry in 20 minuten klaar.

Om de maaltijd nog wat gezonder te maken, houden wij er van om wat gekookte groenten naast te serveren.

Pompoen, een synoniem voor herfst

Thaise rode curry met kip en pompoen. Als er in Thailand herfst zou bestaan, dan zou dit zeker op het menu staan. Sterker nog, rode curry met pompoen is iets wat je ook in de restaurants in Thailand zou kunnen vinden.

De ster in dit gerecht is natuurlijk de pompoen. Je kan voor allerlei varianten gaan. Zo kan je kiezen voor de flespompoen die naar verhouding meer vruchtvlees en minder pitten heeft. Daarnaast heeft de flespompoen een wat dunnere schil dan andere soorten, waardoor hij makkelijker te schillen is.

In ons recept hebben wij de Japanse Hokkaido pompoen gebruikt. Dit is een relatief kleine pompoen (in vergelijking met de “Halloween” pompoen). Het vruchtvlees is donker oranje en hij is vol romig van smaak met een zachte textuur. De schil is harder dan die van de flespompoen. Je kan de Hokkaido pompoen met schil eten, maar wij hebben er voor gekozen om hem toch te schillen, zodat je zeker weet dat je geen harde stukken hebt.

Daarnaast hebben wij kip in ons recept gebruikt, maar je kan hier uiteraard eenvoudig mee variëren. Als je voor een vegetarische curry gaat, voeg dan bijvoorbeeld champignons of courgette toe. Liever vis? Dan kan je denken aan kabeljauw of grote garnalen. Heb je nog een varkenshaas in de koelkast? Dat zal vast lekker zijn bij deze curry.

 

*Eet je regelmatig rijst en vind je het lastig om altijd de perfecte rijst te koken? Ga dan voor een rijstkoker1. Het is niet voor niets dat elk Aziatisch huishouden een rijstkoker op het aanrecht heeft staan.

1Deze link is een affiliate link. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via deze link een aankoop doet, zonder extra kosten voor jou.

Rode curry met pompoen

Thaise rode curry met kip en pompoen

Een perfect gerecht voor in de herfst. Pompoen is een heerlijke aanvulling op deze rode curry.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • 1 middelgrote pan, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
  • 1 (Koeken)pan voor het koken van de curry

Ingrediënten
  

1 Doos Thais Tafelen Rode Curry, of:

  • 250 gram Jasmijnrijst
  • 250 ml kokosmelk
  • 35 gram Thaise rode curry pasta
  • 8 ml vissaus
  • 15 gram palmsuiker
  • 4 à 5 stuks limoenblaadjes
  • 1 gram Thaise basilicum

Zelf toevoegen:

  • 300 gram Kipdijfilet gesneden in grove stukken van 3x3 cm
  • 1/4 st Pompoen ca. 350 gram

Instructies
 

Voorbereiding:

  • Snijd de pompoen eerst door de helft. Snijd daarna een helft nog een keer door de helft.
    Het snijden van de helft van een pompoen
  • Snijd vervolgens een kwart van de pompoen nog twee keer door de helft. Je houdt van een kwart pompoen vier plakken pompoen over.
    Het snijden van een pompoen in repen
  • Schil de pompoenparten met een dunschiller.
    Het snijden van een pompoen met een dunschiller
  • Snijd de parten pompoen in stukken van circa 3 cm en doe ze in een kom.
    Een pompoen in blokken gesneden.
  • Snijd de kipdijfilet in grove stukken van ca 3x3 cm.

Kook de rijst

  • Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
  • Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
  • Breng de rijst snel aan de kook. Roer zodra de rijst kookt met een houten lepel om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
  • Doe je de deksel op de pan en zet het vuur/inductie op de laagste stand.
  • Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel nooit op – de stoom is essentieel.
  • Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.

Maak de curry:

  • Zet een middelgrote pan op middelhoog vuur.
  • Schud de kokosmelk en doe een scheutje (ca. 1/3 van het pak) in de pan.
  • Laat de kokosmelk indampen tot je grote bellen ziet (als je met een spatel een streep trekt, dan moet de streep zichtbaar blijven).
  • Voeg de currypasta toe aan de ingedikte kokosmelk. Bak de curry pasta voor 1 minuut en roer constant totdat de aroma’s van de curry pasta vrij komen.
    Rode curry pasta wordt gebakken in de pan.
  • Voeg de kip toe aan de curry pasta en bak al roerende voor een minuut.
    Kip wordt gebakken in de rode curry pasta.
  • Doe de rest van de kokosmelk erbij en breng het geheel aan de kook.
    Kokosmelk wordt toegevoegd aan de kip en rode currypasta.
  • Voeg de vissaus, palmsuiker en limoenbladeren toe aan de curry en roer alles nog een keer goed om. Als het geheel aan de kook is, voeg dan de pompoenblokjes toe en breng alles al roerende weer aan de kook.
    Pompoen wordt toegevoegd aan de saus van de Thaise Rode Curry.
  • Vul het lege pakje kokosmelk voor een kwart met water en schud het goed. Voeg dit nu toe aan de saus totdat de stukken pompoen grotendeels onder het vocht staan.
    Voeg meer vocht toe aan de Rode Curry saus.
  • Zet een deksel op de pan en stoof de curry met kip en pompoen 10 minuten op een zacht vuurtje.
    Een passende deksel wordt op de pan gedaan om het gerecht te laten stoven.
  • Voeg na 10 minuten de gedroogde Thaise basilicum toe. Roer alles nog een keer goed om en laat het nog 5 tot 10 minuten zachtjes koken, totdat de pompoen zacht is en de kip gaar is.
    De Thaise Basilicum wordt toegevoegd aan de Thaise Rode Curry.

Serveer:

  • Breng eventueel op smaak met zout, zuiker en/of peper.
  • Garneer met gesneden rode peper en verse basilicumblaadjes (optioneel)
  • Serveer met Thaise Jasmijnrijst.

Notities

  • Limoenblad * is, net als laurierblad, niet bedoeld om op te eten. Je kunt eromheen eten of ze voor het serveren eruit halen. Wanneer vers en heel fijn gesneden, is het wel eetbaar.
  • Door het inkoken van de kokosmelk hoef je geen olie te gebruiken; je gebruikt immers de natuurlijke kokosolie in de kokosmelk!
  • Als je houdt van meer saus, dan kan je de curry pasta ook in olie bakken, je houdt dan meer kokosmelk over om als saus te gebruiken.
  • Spoel de rijst 2 of 3 keer als je houdt van minder plakkerige rijst.
  • Mag het voor jou pittiger? Voeg dan in de laatste 2 minuten gesneden chilipeper toe.
  • Is de curry te pittig? Voeg dan een scheutje room of (kokos)melk toe om het gerecht milder te maken. Klik hier voor meer tips.
  • Is de saus te geconcentreerd? Vul het lege pakje kokosmelk met water, schud het goed, en voeg het toe aan de saus om deze te verdunnen.

Pro-tips:

Trefwoord kip, Pompoen, Rode Curry
Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten wat je er van vond!
0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
    0
    Jouw winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
      Verzendkosten berekenen
      Coupon toepassen
        Ook interessant voor jou
        Ook interessant voor jou
        Ontvang Gratis verzending
        Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een persoonlijke kortingscode voor gratis verzending (t.w.v. €6,95) en leuke tips over Thais eten.
          Aanmelden