Thaise rijsttafel afbeelding

Geschreven door Weeri

Wat is een Thaise Rijsttafel en 7 redenen waarom je het moet proberen

In Thailand bestaat er eigenlijk niet zoiets als een Thaise Rijsttafel. Dit is een term die we hebben geleend van de Indonesische variant. Bij de meeste Thaise gezinnen thuis worden er namelijk altijd meerdere gerechten geserveerd.

Het samen delen van gerechten is echt ingebakken in de Thais cultuur. Wij vinden dat we in Nederland best een stukje van deze goede gewoonten kunnen lenen. Hieronder vind je 7 redenen waarom jij volgens ons eens een Thaise rijsttafel moet proberen.

Samen eten

Het leven lijkt steeds drukker en digitaler te worden. Een ding dat niet door bits en bytes geconsumeerd kan worden is onze dagelijkse behoefte aan voeding.

Samen tafelen is dan ook bij uitstek het ideale moment om even uit de digitale cookies te stappen en lekker met elkaar te kletsen over de zin- en onzin van het dagelijkse leven.

Eten delen

In Nederland zijn we natuurlijk gewend dat iedereen zijn eigen bordje stamppot met eigen gehaktbal heeft. Pa mag dan de extra gehaktbal. Als hij in een goede bui is, wordt die extra gehaktbal verdeeld tussen iedereen die trek heeft.

Met een Thaise rijsttafel deel je sowieso alle gerechten. Iedereen kan lekker opscheppen en samen mag je dan uitvechten wie een schepje extra mag pakken van die lekkere curry.

Genoeg voor iedereen

Als ik vroeger bij vriendjes ging spelen, dan kwam tegen het einde van de middag altijd de vraag: “Mag Weeri blijven eten?”. Vaak was het antwoord: had dat even eerder gezegd, nu hebben we niet genoeg.

Bij ons thuis was dat altijd anders, vriendjes konden altijd mee eten. Omdat wij meerdere gerechten hadden als avondeten, was er eigenlijk altijd wel genoeg voor een of twee extra monden.

Voor ieder wat wils

De Thaise keuken staat misschien bekend om zijn pittigheid. Dat betekent natuurlijk niet dat je voor elk gerecht de brandweer moet bellen om je mond te blussen. Sterker nog, de Thaise keuken is zo gevarieerd dat er voor ieder wat wils is.

Van ultra pittig, tot aan helemaal niet pittig. Zo heb je de massaman curry, die wel heel gekruid is, maar totaal geen pit heeft. De groene curry daarentegen is er eentje die juist de pit nodig heeft. Ook vind je in de Thaise keuken milde gerechten zoals kip met cashewnoten, kipsaté, of krokante kip voor de kinderen.

Een feestje voor je mond

Omdat je met een Thaise rijsttafel zoveel verschillende gerechten hebt, heb je automatisch ook heel veel verschillende smaken en texturen. In de culinaire wereld zijn smaken en texturen essentieel voor een prettige eetbeleving.

Michelin sterren restaurants hebben een heel leger in dienst om een gerecht helemaal in balans te krijgen. In de Thaise keuken zit de smaakbalans letterlijk ingebakken.

Het verrassingseffect

Je zal vriend en vijand doen verbazen als je een tafel vol verschillende smaakexplosies bij elkaar zet. Er is natuurlijk niks mis met een heerlijk eenpansgerecht of een lekkere prak met aardappels, groenten en vlees. Maar als je je vrienden echt omver wilt blazen, dan is de Thaise keuken er eentje voor in je repertoire.

Roulatie van gerechten

Als je in Thailand naar het platteland gaat, dan zie je vaak ooms en tantes samen eten. Iedereen neemt een of een aantal gerechten mee. Zo creëren ze samen hun eigen rijsttafel.

Elke dag is de samenstelling van de gerechten dan ook anders. Dus lekker gevarieerd. Als een gerecht nog niet op is, wordt deze de volgende dag opgegeten samen met weer nieuwe gerechten. Zo heb je elke dag, met niet al te veel moeite, een uitgebreide Thaise rijsttafel.

THAISE RIJSTTAFEL KERSTBOX

We snappen natuurlijk dat je niet zomaar een Thaise rijsttafel in elkaar hebt gezet. Het kan tijdrovend zijn, je hebt speciale ingrediënten van de toko nodig en wellicht vind je het moeilijk om de Thaise smaken uit de mouw te schudden.

Speciaal met kerst hebben wij daar een oplossing voor: De Thaise Rijsttafel Kerstboxen.

In samenwerking met KAO Thai in Steenwijk, bieden wij met kerst vier verschillende kerstboxen aan. Een luxe box voor twee of vier personen, een super-de-luxe box voor vier personen en een vegetarische box voor twee personen.

Wil je met kerst heerlijk eten én overdag tijd hebben om naar de schaatsbaan te gaan? Klik dan hier voor meer informatie over de Thaise Rijsttafel kerstbox.

Share This
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop