Geschreven door Weeri

Verbaas je gasten met een kerstdiner met 10 gerechten zonder te stressen

Met een beetje planning, voorbereiding en creativiteit kun je een feestelijk kerstdiner koken met 10 gerechten, zonder al te veel stress. In dit artikel geven we je een aantal tips en ideeën om je te helpen bij het koken van een uitgebreid kerstdiner.

Vijf tips voor je kerstdiner

Om een kerstdiner met meer dan 10 gerechten voor vier personen te koken, moet je eerst een aantal dingen doen:

Budget

Bepaal je budget en houd je eraan. Een kerstdiner hoeft niet duur te zijn, als je slim inkoopt en gebruik maakt van aanbiedingen en seizoensproducten. Je kunt ook kosten besparen door zelf dingen te maken, zoals sauzen, dressings, marinades, etc.

Boodschappenlijst

Bedenk je menu en probeer rekening te houden met de dieetwensen en allergieën van je gasten. Kies gerechten die je zelf lekker vindt en die niet te ingewikkeld zijn. Zorg voor variatie in smaak, kleur en textuur. Maak een boodschappenlijst met alle ingrediënten die je nodig hebt en check of je alles in huis hebt.

Planning

Plan je tijd en maak een schema. Bedenk hoe lang je nodig hebt om elk gerecht te bereiden en te serveren. Maak een schema waarin je overzichtelijk aangeeft wat je wanneer moet doen, zodat je niets vergeet en alles op tijd klaar is. Houd rekening met de oven- en koelkastruimte die je hebt en de volgorde waarin je de gerechten wilt serveren.

Doe op tijd de boodschappen

Doe de boodschappen een paar dagen voor het kerstdiner. Mocht je alsnog iets vergeten zijn, dan hoef je minder te stressen. Sla alles goed op in de koelkast, vriezer of voorraadkast, zodat het vers en houdbaar blijft.

Work smart, not hard

Om tijd te besparen op de dag zelf, kun je veel dingen al van tevoren klaarmaken, zoals soepen, sauzen, salades, desserts, etc. Je kunt ook gebruik maken van kant-en-klare producten, zoals bladerdeeg, koekjes, ijs, etc. die je alleen nog hoeft te versieren of te combineren met andere ingrediënten.

 

Veelvoorkomende problemen

Bij het koken van een kerstdiner met meer dan 10 gerechten voor vier personen kun je ook een aantal problemen tegenkomen, zoals:

  • Te weinig tijd of ruimte. Het kan zijn dat je te veel gerechten hebt gekozen, die te veel tijd of ruimte in beslag nemen. Je kunt dan in tijdnood komen of niet genoeg plek hebben in de oven of op het fornuis. Om dit te voorkomen, kun je beter kiezen voor gerechten die snel klaar zijn, die je van tevoren kunt maken (soepen en deserts) of die je tegelijkertijd kunt bereiden zoals oven gerechten en stoofschotels.
  • Te veel of te weinig eten. Het kan zijn dat je te veel of te weinig eten hebt gemaakt. Het is natuurlijk nooit leuk als je gasten stiekem nog een beetje honger hebben. Het uitgangspunt van een volledige maaltijd is ongeveer 500 gram per persoon. Voor een kerstdiner mag je daar wel iets over heen gaan, bijvoorbeeld 250 gram aardappelen, 250 gram groenten en 200 gram vlees/vis per persoon (totaal 700 gram). Met een voorgerecht en desert zou je dan in principe goed moeten zitten. Als je toch te veel eten hebt, kun je het bewaren voor de volgende dag of weggeven aan je gasten.
  • Mislukte of verbrande gerechten. Het kan zijn dat een gerecht mislukt of verbrandt, waardoor je het niet kunt serveren. Helaas kan je je oven niet vertrouwen. De temperatuur die je oven aangeeft klopt vaak niet. Wil je er zeker van zijn dat je oven niet te hard staat, plaats dan een interne oven thermometer. Houd daarnaast altijd het fornuis in de gaten. We snappen dat het gezellig is om een wijntje te drinken en afgeleid te raken. Helaas moeten sauzen en stoofschotels af en toe worden omgeroerd.

Maak het jezelf makkelijker

Om het koken van een kerstdiner met meer dan 10 gerechten voor vier personen eenvoudiger te maken, kun je ook een aantal dingen doen, zoals:

  • Vraag om hulp of delegeer taken. Je hoeft natuurlijk niet alles alleen te doen. Je kunt om hulp vragen aan je partner, je kinderen, je vrienden of je gasten. Je kunt ook taken delegeren, zoals het dekken van de tafel, het schenken van de drankjes, het opruimen van de keuken, etc. Zo kun je de werklast verdelen en meer tijd besteden aan het koken of het genieten van het gezelschap. Daarnaast kan je er voor kiezen om met je gasten af te spreken dat iedereen een ander gerecht of gang maakt, zodat je minder werk hebt, maar toch een tafel vol verrassende gerechten.
  • Maak gebruik van handige apparaten of hulpmiddelen. Je kunt gebruik maken van handige apparaten of hulpmiddelen die je het koken makkelijker maken, zoals chafing dishes, mobiele inductieplaten, of sous vide. Met deze hulpmiddelen kan je je eten van te voren voorbereiden en eenvoudig warm houden.
  • Houd het simpel en geniet ervan. Je hoeft niet te veel te stressen over het koken van een perfect kerstdiner. Houd het simpel en genieten van het proces en het resultaat. Kies voor eenvoudige maar lekkere gerechten die je met plezier maakt. Uiteindelijk gaat kerst om het samen zijn. Ook als niet alle gerechten even goed uit vallen, dan kan je er later vast om lachen!

Wil je liever dineren zonder gedoe?

Heb je liever helemaal geen gedoe? Bekijk dan eens de Thaise Rijsttafel Kerstbox. Je krijgt meer dan 12 gerechten en bijgerechten, bereid door de chefkok van KAO Thai in Steenwijk (5* met 97 reviews op Google). Het enige wat jij hoeft te doen is de gerechten opwarmen. Via de overzichtelijke instructie en serveertips heb jij binnen 30 minuten een tafel vol verrassende gerechten.

Share This
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop