Yum Woon Sen is een frisse, pittige en lichtzure Thaise salade die perfect is voor wie van veel smaak in een lichte maaltijd houdt. Deze variant met gemengde zeevruchten combineert zachte glasnoedels met sappige garnalen, inktvis en mosselen, allemaal overgoten met een frisse dressing van limoen, vissaus en chili. Het resultaat? Een explosie van smaken en texturen – van de zachte noedels tot de delicate bite van de zeevruchten en de knapperigheid van verse groenten en kruiden.
In Thailand is Yum Woon Sen geliefd omdat het zowel licht als vullend is en perfect past bij het tropische klimaat. De frisse limoendressing zorgt voor verkoeling, terwijl de pittigheid de eetlust stimuleert, zelfs op warme dagen. Het is een populair gerecht voor gezellige momenten met vrienden of familie, vaak gedeeld als onderdeel van een tafel vol verschillende gerechten. Bovendien is het makkelijk aan te passen. In Thailand vind je Yum Woon Sen met vlees (vaak kip- of varkensgehakt) en/of zeevruchten of helemaal vegetarisch, waardoor het overal in Thailand te vinden is. Van straatkraampjes tot luxe restaurants.
Serveersuggestie
Yum Woon Sen is heerlijk als lichte lunch, voorgerecht of bijgerecht. Zo kan je de salade lekker serveren naast een curry, zoals de Massaman curry, of Panang curry. Voor de echte die-hearts nog een leuk weetje: In Thailand wordt Yum Woon Sen ook als snack bij de borrel gegeten. De pittigheid van de salade past perfect bij een lekker Thais biertje.
Mihoen salade met gemengde zeevruchten
Equipment
- 1 Vijzel
- 1 middelgrote pan,
- 1 zeef die in de pan past (optioneel, maar aan te raden).
- 1 Grote kom
Ingrediënten
- 200 gr gemengde zeevruchten naar keuze
- 100 gr bonen vermicelli bv het merk Yanco Tiantan. Anders is mihoen ook goed.
- 1 middelgrote tomaat
- 1 rode ui of gele ui
- 3 stengels bladselderij of twee jonge stengels bleekselderij (het beste uit het midden van een bleekselderij)
- 3 el grof gehakte pinda's ongezouten
Dressing
- 10 stengels koriander
- 2 teentjes knoflook
- 1-3 verse Thaise chili's of lombok chili naar smaak
- 1 el (palm)suiker
- 2 el vissaus
- 3 el verse limoensap of citroen
Instructies
Voorbereiding:
- Week de vermicelli in lauw warm water voor ongeveer 5 minuten, totdat ze zacht en vormbaar zijn.
Maak ondertussen de dressing:
- Stamp de chili en knoflook in een vijzel tot een grove pasta. Je mag zeker nog kleine stukken chili en knoflook zien.
- Voeg de suiker, vissaus en limoensap toe en roer alles om totdat de suiker is opgelost.
- Voeg de grof gehakte koriander toe en roer alles nog een keer om. De dressing is nu klaar.
Snijd de groenten:
- De ui in halve ringen
- De bladselderij in grove stukken van ca 2 cm, of snijd bleekselderij in dunne ringen van 0,5cm.
- De tomaat in blokjes van 2x2cm.
- Doe alle groenten in een grote kom
Kook de noedels:
- Zet een middelgrote pan op het vuur en breng het aan de kook.
- Giet de geweekte glasnoedels af en kook zo voor 2 a 3 minuten. Tip: leg een zeefje in de pan en kook de noodles daar in; zo kan je de noedels gemakkelijk afgieten en hetzelfde water gebruiken voor de zeevruchten.
- Giet de noedels af en spoel ze in koud water. Laat de noedels goed uitlekken, of druk eventueel het water uit de noedels. Zet de noedels aan de kant.
- In dezelfde pan kan je nu de zeevruchten blancheren voor twee tot drie minuten. Giet daarna de zeevruchten af en meng het met de groenten in de kom. Je hoeft te zeevruchten niet koud te spoelen.
Maak het gerecht af:
- Voeg de noedels en de dressing toe aan de kom. Meng alles goed om.
- Serveer op een mooie schaal of kom. Sprenkel de grof gehakte pinda’s er over en garneer eventueel met wat verse blaadjes selderij en/of koriander.
Notities
- Je kan gewoon bevroren zeevruchten gebruiken. Dit is economisch en de kwaliteit is goed.
- Je kan de salade zelf nog op smaak maken. Meer chili voor extra pit, meer limoensap als je van lekker zuur houdt, meer vissaus voor meer ziltigheid en meer suiker voor een zoete toon. Het gaat er bij deze salade om dat je een balans vindt van zoet, zout, zuur en pittig die bij jou past.
- Kook de noedels in een zeef in de pan. Zo kan je de noedels eenvoudig afgieten en koud spoelen.
- Vervang geroosterde pinda’s voor geroosterde cashewnoten om het gerecht nog luxer te maken.







