1 zeef die in de pan past (optioneel, maar aan te raden).
1 Grote kom
Ingrediënten
200grgemengde zeevruchten naar keuze
100 grbonen vermicelli bv het merk Yanco Tiantan. Anders is mihoen ook goed.
1middelgrotetomaat
1rodeuiof gele ui
3stengelsbladselderij of twee jonge stengels bleekselderij (het beste uit het midden van een bleekselderij)
3elgrof gehakte pinda'songezouten
Dressing
10 stengelskoriander
2teentjesknoflook
1-3verse Thaise chili's of lombok chilinaar smaak
1el(palm)suiker
2elvissaus
3elverse limoensap of citroen
Instructies
Voorbereiding:
Week de vermicelli in lauw warm water voor ongeveer 5 minuten, totdat ze zacht en vormbaar zijn.
Maak ondertussen de dressing:
Stamp de chili en knoflook in een vijzel tot een grove pasta. Je mag zeker nog kleine stukken chili en knoflook zien.
Voeg de suiker, vissaus en limoensap toe en roer alles om totdat de suiker is opgelost.
Voeg de grof gehakte koriander toe en roer alles nog een keer om. De dressing is nu klaar.
Snijd de groenten:
De ui in halve ringen
De bladselderij in grove stukken van ca 2 cm, of snijd bleekselderij in dunne ringen van 0,5cm.
De tomaat in blokjes van 2x2cm.
Doe alle groenten in een grote kom
Kook de noedels:
Zet een middelgrote pan op het vuur en breng het aan de kook.
Giet de geweekte glasnoedels af en kook zo voor 2 a 3 minuten. Tip: leg een zeefje in de pan en kook de noodles daar in; zo kan je de noedels gemakkelijk afgieten en hetzelfde water gebruiken voor de zeevruchten.
Giet de noedels af en spoel ze in koud water. Laat de noedels goed uitlekken, of druk eventueel het water uit de noedels. Zet de noedels aan de kant.
In dezelfde pan kan je nu de zeevruchten blancheren voor twee tot drie minuten. Giet daarna de zeevruchten af en meng het met de groenten in de kom. Je hoeft te zeevruchten niet koud te spoelen.
Maak het gerecht af:
Voeg de noedels en de dressing toe aan de kom. Meng alles goed om.
Serveer op een mooie schaal of kom. Sprenkel de grof gehakte pinda’s er over en garneer eventueel met wat verse blaadjes selderij en/of koriander.
Notities
Pro-tips:
Je kan gewoon bevroren zeevruchten gebruiken. Dit is economisch en de kwaliteit is goed.
Je kan de salade zelf nog op smaak maken. Meer chili voor extra pit, meer limoensap als je van lekker zuur houdt, meer vissaus voor meer ziltigheid en meer suiker voor een zoete toon. Het gaat er bij deze salade om dat je een balans vindt van zoet, zout, zuur en pittig die bij jou past.
Kook de noedels in een zeef in de pan. Zo kan je de noedels eenvoudig afgieten en koud spoelen.
Vervang geroosterde pinda’s voor geroosterde cashewnoten om het gerecht nog luxer te maken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!