Spruitjes Thaise stijl, een verrassend en zeer smaakvol recept waarmee je de feestdagen nog feestelijker maakt.
In dit recept combineren we de oerhollandse spruitjes met een Thaise twist. Door de spruitjes te roosteren behoud je een lekkere byte, in combinatie met een heerlijke geroosterde smaak.
De saus is wat dit gerecht typisch Thais maakt. Een mix van zoet, zuur, zout en pittig van de chili, limoen, vissaus en suiker. Gecombineerd met koriander en pinda’s creëer je een gerecht dat Thais smaakt met een Nederlandse groente.
Klik hier voor meer smaakvolle bijgerechten.
We hebben dit gerecht licht aangepast, het originele recept is van Hot Thai Kitchen en vind je hier.
Spruitjes op z'n Thais
Benodigdheden
- 1 Airfryer (of oven, of koekepan)
- 1 Grote kom om de spruitjes in te mengen
- 1 Vijzel
Ingrediënten
- 500 gram Spruitjes 1 zak
- 6-8 stengels Koriander Blaadjes en stengels los geplukt
- 3 teentjes Knoflook
- 1 stuk Lombok chili Of Thaise Rawit chili als je van pittig houdt
- 1,5 el Suiker
- 1,5 el Vissaus
- 2 el Limoensap
- 1 stuk Sjallot Gesneden in dunne reepjes
- 3 el Gehakte pinda's
Instructies
Voorbereiding van ingrediënten
- Spruitjes:Maak de spruitjes schoon. Snijd de onderkant af en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de spruitjes daarna door de helft en doe ze in een kom.
- Sjalot:Snijd het kopje en kontje van de sjalot en snijd daarna de sjallot door de helft. Verwijder de buitenste laag van de sjalot. Snijd daarna in de lengte de sjallot in zo dun mogelijke plakken en leg ze apart.
- Koriander:Snijd de droge onderkanten van de koriander stengels. Pluk de korianderblaadjes van de stengels en houd ze apart voor de garnering.Hak de stengels in grove stukken en doe ze alvast in de vijzel.
- Pel de knoflook, snijd de peper in grove stukken en voeg ze ook toe aan de vijzel.
Spruitjes roosteren
- Meng de spruitjes met (olijf)olie. Gebruik genoeg olie zodat elk spruitje zichtbaar bedekt is met olie. Rooster ze daarna 12-15 minuten in een voorverwarmde air fryer op 180 graden. Schud de spruitjes tussendoor 2 a 3 keer. Heb je geen air fryer? Kijk dan bij pro-tips onderaan voor bereiding in een oven of pan.
Maak de saus
- Vijzel de korianderstengels, knoflook en peper tot een grove pasta.
- Voeg de limoensap, suiker en vissaus toe aan de vijzel. Meng alles met een lepel totdat de suiker is opgelost.
- Meng voorzichtig 3/4e van de sjalot reepjes door de saus. Bewaar de rest voor garnering.
Opdienen
- Als de spruitjes mooi geroosterd zijn van de buitenkant, van binnen gaar met een lichte bite, dan zijn ze klaar.
- Meng de geroosterde spruitjes met de saus in een kom, zodat alle spruitjes bedekt zijn met saus.
- Schep de spruitjes in een mooi bord en maak een kleine toren. Besprenkel met grofgehakte pinda's, korianderblaadjes en de overgebleven sjalot.
Eet smakelijk!
Notities
PRO-TIPS:
- Heb je geen air fryer?
- Oven: Rooster de spruitjes in een ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180 graden. Een oven duurt langer dan de air fryer - zo'n 15-25 minuten. Controleer de spruitjes regelmatig op gaarheid en schep ze tussentijds 2 a 3 keer om.
- Koekepan:
- Zet een pan op middelhoog vuur en laat de pan kort opwarmen.
- Doe een scheutje olie in de pan en rooster de spruitjes al roerende, totdat elk spruitje bedekt is met olie.
- Keer de spruitjes met de platte zijde naar onderen, zodat ze mooi roosteren.
- Bak de spruitjes zo'n 8 minuten op laag vuur, totdat de platte zijde mooi gebruind is.
- Keer daarna de spruitjes om en bak ze zo'n 5 minuten op de bolle zijde, totdat de spruitjes gaar zijn. Dek eventueel af met een deksel als je er van houdt dat je spruitjes zachter zijn.