Jouw nieuwe favoriete maaltijd, ook op een doordeweekse avond
Als je op zoek bent naar een snel, makkelijk, lekker én gezond gerecht dat je op een doordeweekse avond al binnen 30 minuten op tafel kan zetten…dan moet je dit recept bekijken! Deze rode curry met biefstuk en bamboe is er eentje om je vingers bij af te likken.
De basis is een rode curry box waar we biefstuk en bamboe aan toevoegen. Terwijl de rijst gaar stoomt, heb je de rode curry in 15 minuten klaar.
Om de maaltijd nog wat gezonder te maken, houden wij er van om wat gekookte groenten naast te serveren.
Rode curry met biefstuk, een favoriet onder de Thai
Als je je afvraagt wat een Thais gezin op een doordeweekse avond thuis eet, sta dan even stil bij dit gerecht.
Rode curry met biefstuk en bamboe is niet alleen een gerecht dat je in restaurants, op elke avondmarkt, of bij de vele street food kraampjes vindt. Ook thuis wordt dit gerecht vaak geserveerd.
De bamboe zorgt voor een fijne crunch, de biefstuk voor een stevige bite, de currypasta maakt het exotisch en de kokosmelk zorgt voor romigheid.
Hieronder zie je hoe je makkelijk en snel deze overheerlijke rode curry met biefstuk en bamboe zelf kan maken.
*Eet je regelmatig rijst en vind je het lastig om altijd de perfecte rijst te koken? Ga dan voor een rijstkoker1. Het is niet voor niets dat elk Aziatisch huishouden een rijstkoker op het aanrecht heeft staan.
1Deze link is een affiliate link. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via deze link een aankoop doet, zonder extra kosten voor jou.
Rode Curry met biefstuk en bamboe
Benodigdheden
- 1 Pan Middelgroot, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
- 1 (Koeken)pan Voor het koken van de curry
Ingrediënten
1 Doos Thais Tafelen Rode Curry, of:
- 250 gram Jasmijnrijst
- 8 ml Vissaus
- 15 gram Palmsuiker
- 4 à 5 stuks Limoenblaadjes
- 35 gram Thaise rode curry pasta
- 250 ml Kokosmelk
Zelf toevoegen:
- 250 gram Kogelbiefstuk gesneden in dunne repen, tegen de draad
- 1 blikje Bamboescheuten ca 225 gram
Instructies
Kook de rijst
- Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water en laat het water goed uitlekken.
- Doe de rijst in een pan met goed sluitende deksel (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
- Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
- Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
- Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel nooit op – de stoom is essentieel.
- Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.
Maak de curry
- Zet een koekenpan pan op middelhoog vuur.
- Bak de currypasta voor 1 minuut in een eetlepel (kokos)olie.
- Doe de kokosmelk bij de curry pasta en breng het geheel aan de kook.*Tip: je kan twee eetlepels kokosmelk apart houden om te gebruiken als garnering
- Voeg de vissaus, palmsuiker en limoenbladeren* toe aan de curry saus en roer alles nog een keer goed om.
- Voeg de biefstukreepjes toe aan de curry pasta en bak al roerende voor een minuut.
- Laat het geheel 2 a 3 minuten zacht pruttelen.
- Voeg na 2 a 3 minuten de uitgelekte bamboescheuten en gedroogde Thaise basilicum toe.
- Breng het geheel weer zachtjes aan de kook en laat alles nog goed doorwarmen totdat de biefstuk mals is.
Serveer:
- Doe de curry in een diep bord of kom om op te dienen
- Schenk eventueel de laatste twee eetlepels kokosmelk over de curry ter garnering en extra romigheid.
- Serveer met Thaise Jasmijnrijst.
Lekker Thais tafelen!
Notities
PRO TIPS:
- In dit recept kan de biefstuk een beetje taai zijn. Thaise mensen houden vaak wel van een beetje byte in hun gerechten. Mocht je het wat malser willen kan je het volgende doen:
- Optie 1: Voeg de biefstuk tegelijk toe met de bamboe en Thaise basilicum en warm alles al roerende op, totdat de biefstuk medium rare is.
- Optie 2: Laat de biefstuk langer mee stoven, totdat het weer mals is. Afhankelijk van hoe dun je de biefstuk hebt gesneden kan dit tussen de 15 en 45 minuten zijn.
- Als je het gerecht wat pittiger wilt, dan kan je verse rode chili pepers toevoegen tegelijk met de bamboe en Thaise basilicum. Je kan natuurlijk ook het gerecht garneren met rode chili pepers.
- Om het gerecht nog wat meer kleur te geven kan je garneren verse (Thaise) basilcium.
Dit is denk ik een van mijn meest favoriete curry’s om te koken en te eten. Lekker, makkelijk en snel.
Ik ben het volledig eens met Weeri, wat hebben we lekker gegeten!