Gele Curry met Kip en Pompoen

Geschreven door Weeri

Thaise Gele Curry met Kip en Pompoen

Een gerecht dat perfect past bij deze tijd van het jaar, maar je toch een beetje een exotisch gevoel geeft.

Deze Thaise gele curry met kip en pompoen heb je met een klein beetje voorbereiding al binnen 40 minuten op tafel.

De basis is een gele curry box waar je alleen nog maar kip en pompoen aan toe hoeft te voegen. Terwijl de rijst gaar stoomt, heb je de gele curry in 20 minuten klaar.

Om de maaltijd nog wat gezonder te maken, houden wij er van om wat gekookte groenten naast te serveren.

Liever zonder vlees?

Wil je liever zonder vlees eten? Dan kan je de kip in dit gerecht eenvoudig vervangen voor kikkererwten. Zo heb je proteïne, een bite én nog steeds de heerlijke Thaise smaak!

*Eet je regelmatig rijst en vind je het lastig om altijd de perfecte rijst te koken? Ga dan voor een rijstkoker1. Het is niet voor niets dat elk Aziatisch huishouden een rijstkoker op het aanrecht heeft staan.

1Deze link is een affiliate link. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via deze link een aankoop doet, zonder extra kosten voor jou.

Thaise Gele Curry met Kip en Pompoen

Gele Curry met Kip en Pompoen

Een gerecht dat perfect past bij deze tijd van het jaar, maar je toch een beetje een exotisch gevoel geeft.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • 1 middelgrote pan, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
  • 1 (Koeken)pan voor het koken van de curry

Ingrediënten
  

1 Doos Thais Tafelen Gele Curry, of:

  • 250 gram Jasmijnrijst
  • 250 ml kokosmelk
  • 35 gram Thaise gele curry pasta
  • 8 ml vissaus
  • 15 gram palmsuiker
  • 10 gram Tamarinde

Zelf toevoegen:

  • 300 gram Kipdijfilet gesneden in grove stukken van 3x3 cm
  • 1/4 st Pompoen ca. 350 gram
  • 1 stengel Bosui optioneel, ter garnering
  • 2 takjes Koriander optioneel, ter garnering

Instructies
 

Voorbereiding:

  • Snijd de pompoen eerst door de helft. Snijd daarna een helft nog een keer door de helft.
    Het snijden van de helft van een pompoen
  • Snijd vervolgens een kwart van de pompoen nog twee keer door de helft. Je houdt van een kwart pompoen vier plakken pompoen over.
    Het snijden van een pompoen in repen
  • Schil de pompoenparten met een dunschiller.
    Het snijden van een pompoen met een dunschiller
  • Snijd de parten pompoen in stukken van circa 3 cm en doe ze in een kom.
    Een pompoen in blokken gesneden.
  • Snijd de kipdijfilet in grove stukken van ca 3x3 cm.

Kook de rijst

  • Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
  • Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
  • Breng de rijst snel aan de kook. Roer zodra de rijst kookt met een houten lepel om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
  • Doe je de deksel op de pan en zet het vuur/inductie op de laagste stand.
  • Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel nooit op – de stoom is essentieel.
  • Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.

Maak de curry:

  • Zet een middelgrote pan op middelhoog vuur.
  • Schud de kokosmelk en doe een scheutje (ca. 1/3 van het pak) in de pan.
  • Laat de kokosmelk indampen tot je grote bellen ziet (als je met een spatel een streep trekt, dan moet de streep zichtbaar blijven).
  • Voeg de currypasta toe aan de ingedikte kokosmelk. Bak de curry pasta voor 1 minuut en roer constant totdat de aroma’s van de curry pasta vrij komen.
    Rode curry pasta wordt gebakken in de pan.
  • Voeg de kip toe aan de curry pasta en bak al roerende voor een minuut.
    Kip wordt gebakken in de rode curry pasta.
  • Doe de rest van de kokosmelk erbij en breng het geheel aan de kook.
    Kokosmelk wordt toegevoegd aan de kip en rode currypasta.
  • Voeg de vissaus en palmsuiker toe aan de curry en roer alles nog een keer goed om. Als het geheel aan de kook is, voeg dan de pompoenblokjes toe en breng alles al roerende weer aan de kook.
    Pompoen wordt toegevoegd aan de saus van de Thaise Rode Curry.
  • Vul het lege pakje kokosmelk voor een kwart met water en schud het goed. Voeg dit nu toe aan de saus totdat de stukken pompoen grotendeels onder het vocht staan.
    Voeg meer vocht toe aan de Rode Curry saus.
  • Zet een deksel op de pan en stoof de curry met kip en pompoen 10 minuten op een zacht vuurtje.
    Een passende deksel wordt op de pan gedaan om het gerecht te laten stoven.
  • Roer alles nog een keer goed om en laat het nog 5 tot 10 minuten zachtjes koken, totdat de pompoen zacht is en de kip gaar is.

Maak de tamarinde:

  • Doe de tamarinde* in een hittebestendig kommetje en voeg 50 ml (ongeveer 5 volle eetlepels) heet water toe.
  • Prak alles met een vork totdat de tamarinde loskomt. Laat dit ongeveer 5 minuten staan en zeef de pulp (optioneel).
  • Het concentraat/sap gebruiken we om het gerecht op smaak te brengen. Is het te dik? Voeg dan nog wat extra water toe.

Serveer:

  • Voeg een eetlepel tamarinde concentraat* toe. Het gerecht moet licht zoet en licht zuur smaken. Voeg eventueel nog meer tamarinde, suiker, of zout toe naar smaak.
  • Garneer met dun gesneden bosui en verse koriander (optioneel)
  • Serveer met Thaise Jasmijnrijst.

Notities

  • Door het inkoken van de kokosmelk hoef je geen olie te gebruiken; je gebruikt immers de natuurlijke kokosolie in de kokosmelk!
  • Als je houdt van meer saus, dan kan je de curry pasta ook in olie bakken, je houdt dan meer kokosmelk over om als saus te gebruiken.
  • Spoel de rijst 2 of 3 keer als je houdt van minder plakkerige rijst.
  • Mag het voor jou pittiger? Voeg dan in de laatste 2 minuten gesneden chilipeper toe.
  • Is de curry te pittig? Voeg dan een scheutje room of (kokos)melk toe om het gerecht milder te maken. Klik hier voor meer tips.
  • Is de saus te geconcentreerd? Vul het lege pakje kokosmelk met water, schud het goed, en voeg het toe aan de saus om deze te verdunnen.

Pro-tips:

Trefwoord Gele Curry, kip, Pompoen
Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten wat je er van vond!
0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
    0
    Jouw winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
      Verzendkosten berekenen
      Coupon toepassen
        Ook interessant voor jou
        Ook interessant voor jou
        Ontvang Gratis verzending
        Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een persoonlijke kortingscode voor gratis verzending op je eerste bestelling en leuke tips over Thais eten.
          Aanmelden
          Gratis verzending vanaf  50,00