Een omelet is de perfecte aanvulling op je Thaise soep of curry. Deze traditionele Thaise omelet wordt op smaak gemaakt met vissaus. Dit eenvoudige recept heb je letterlijk in 5 minuten op tafel.
In Thailand wordt een omelet met rijst vaak als ontbijt of snelle lunch gegeten. Elke Thai is er mee groot geworden en voor vele Thai is dit een van de eerste gerechten die ze leren maken. Lekker, voedzaam en snel.
In restaurants food courts wordt een omelet vaak geserveerd naast een soep, zoals Tom Kha Kai, of bij een curry. De combinatie van rijst, kruidige soep/curry en de hartige omelet zorgen niet alleen voor een lekkere smaakbeleving, maar ook een goed mondgevoel. Ja, dat is belangrijk in de Thaise keuken.
Traditioneel wordt de omelet in Thailand gemaakt met vissaus en gebakken in heel veel olie. Je zou ook kunnen zeggen dat het een gefrituurde omelet is. De hoeveelheid hete olie zorgt er namelijk voor dat de randjes van het opgeklopte ei knapperig worden.
In dit recept gebruiken we niet zo veel olie als in Thailand, zodat het ietsje gezonder en makkelijker te maken is. Sommigen zullen alsnog denken dat het veel olie is, omdat je de bodem van de hele koekepan moet bedekken met olie. Maar de hoeveelheid olie is echt nodig om de omelet lekker luchtig te bakken.
Deze traditionele omelet is de basis voor vele andere Thaise omeletten, zoals een omelet met varkensgehakt, bosui, garnalen, of cha om.
Indien je geen vissaus in huis hebt, of liever een vegetarische variant van de omelet wilt, dan kan je de vissaus vervangen voor sojasaus. Klik hier voor het recept.
Traditionele Thaise Omelet
Benodigdheden
- 1 middelgrote koekepan
Ingrediënten
- 2 st middelgrote eieren
- 2 tl vissaus
- 1 el Sriracha saus (optioneel)
Instructies
- Verwarm de koekepan op middelhoog voor voor minimaal drie minuten, zodat de pan goed warm is.
- Kluts intussen de eieren in een kom, totdat het eigeel en eiwit goed gemengd zijn.
- Voeg de vissaus toe en kluts nog een keer flink door, totdat je grote bellen op het geklutste eimengsel ziet.
- Giet een laag olie in de pan, net zoveel dat de hele bodem van de pan bedekt is.
- Doe de opgeklopte eieren in de pan. Het mengsel zal door de hitte direct beginnen met stollen.
- Veeg met een spatel voorzichtig het ei van buiten naar binnen. Tilt de pan lichtjes, zodat het ongestolde eimengsel het gat in de pan opvult.
- Zodra de bovenkant nog licht vochtig is, kan je het ei omkeren.
- Bak de omelet nog 30 seconden op de andere kant.
Serveer met witte rijst of als bijgerecht. Garneer eventueel met Sriracha saus en koriander.
Notities
- Als je de omelet niet direct gaat bakken, dan kan je beter de vissaus vlak voor het bakken toevoegen. Het zout in de vissaus zorgt er namelijk voor dat het eiwit afbreekt, waardoor de omelet wateriger wordt en moeilijker te bakken is.
- Als je het eimengsel in de pan doet en je merkt dat het iets te hard gaat (vooral door de geur), dan kan je het vuur meteen zachter zetten. Er zit genoeg hitte in de pan om de omelet verder te garen.
- Lukt het je niet om de omelet om te keren? Gebruik dan twee spatels, of verdeel de omelet in de pan in twee of meer stukken, zodat je het makkelijker kan omkeren.
- In Thailand wordt omelet vaak geserveerd met pittige ketchup of Sriracha saus.