Volgende zending op woensdag 31 juli. Bestel voor dinsdag 23.00
Thaise Massaman Curry

THAISE MASSAMAN CURRY MET RUNDERSUKADE, WORTEL, UI EN AARDAPPEL.

Thaise Massaman curry is een rijk en aromatisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in Zuid-Thailand, maar sterk beïnvloed is door Perzische, Maleisische en Indiase smaken. Het woord “Massaman” komt van het Maleise woord “Masam”, wat zuur betekent, hoewel de curry zelf een zoetere en mildere smaak heeft in vergelijking met andere Thaise curries.

De basis van Massaman curry bestaat uit kokosmelk, pinda’s, aardappelen, ui, en vaak vlees zoals rundvlees, kip of lam (geen varkensvlees, omdat het zuiden van Thailand overwegend Moslim is). De kenmerkende smaak komt van  ingrediënten zoals kaneel, kardemom, komijn, kruidnagel, en nootmuskaat. Deze specerijen, vaak ongebruikelijk in de Thaise keuken, geven Massaman curry zijn unieke, diepe smaakprofiel.

BEREIDING

Ingrediënten in de box

  • 250ml kokosmelk (biologisch)
  • 35 gram Thaise Massaman currypasta
  • 8ml vissaus
  • 15 gram palmsuiker
  • 10 gram tamarinde
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 250 gram Thaise Hom Mali Jasmijnrijst

Zelf toevoegen

  • 350 gram rundersukade, gesneden in stukken van ca. 2x2 cm
  • 4 middelgrote vastkokende aardappels, zonder schil gesneden in grove blokken (zoals Nicola)
  • 1 kleine winterpeen, gesneden in ringen van ca. 1cm
  • 1 middelgrote ui gesneden in grove stukken
  • 30 gram geroosterde pinda’s (optioneel, maar authentiek Thais en erg lekker!)
  • Scheutje water of runderbouillon, indien nodig

Benodigdheden

  • Middelgrote pan met deksel (diameter tussen de 18-20 cm)
  • Kleine pan met deksel voor de rijst

Tips/tricks:

  • Door het inkoken van de kokosmelk hoef je geen olie te gebruiken; je gebruikt immers de natuurlijke kokosolie in de kokosmelk!
  • Spoel de rijst 2 of 3 keer als je houdt van minder plakkerige rijst.
  • Is de saus te geconcentreerd? Voeg dan een scheutje water, room, kokosmelk of bouillon toe.
  • Geroosterde pinda’s zorgen voor een authentieke smaak. Vervang de pinda’s met cashewnoten voor een nog rijkere smaak.

Serveersuggesties

INSTRUCTIES

Een aantal tips voordat we beginnen

Tip 1: snijd en leg alle ingrediënten klaar om overzichtelijk en snel te koken.

Tip 2: zo maak je makkelijk snelle grove ui stukken. Snijd het kopje en kontje van de ui. Snijd de ui van kop tot staart door de helft en haal het harde vel er af. Snijd vervolgens beide helften eenmaal in de lengte en eenmaal in de breedte door de helft. Nu heb je 8 mooie gelijke stukken.

Tip 3: voor het meest authentieke resultaat stoof je het vlees in grote stukken, dan blijft het malser en heeft het minder kans op uitdrogen. Het duurt dan wel langer om te garen (ca 2,5 uur). Heb je minder tijd, snijd de sukade dan dunner en stoof deze binnen ca. 45 minuten mals (ook in de curry te stoven) of ga voor anders vlees zoals kippendij.

Tip 5: doe de tamarinde* in een hitte bestendig kommetje en voeg 50ml (ca 5 volle eetlepels) heet water toe. Prak alles met een vork, totdat de tamarinde loskomt. Laat dit ca. 5 minuten staan en zeef de pulp (optioneel). Het concentraat/sap gebruiken we om het gerecht op smaak te brengen. Is het te dik? Voeg dan wat extra water toe. 

Kook de rijst (dit doe je na stap 4 van "maak de curry af")

  1. Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
  2. Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
  3. Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
  4. Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
  5. Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel niet op – de stoom is essentieel.
  6. Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 à 10 minuten.

Stoof het vlees mals: 

  1. Doe de rundersukade in een pan met ruim koud water en breng het aan de kook.
  2. Schep met een schuimspaan of pollepel de onzuiverheden van de bovenkant.
  3. Voeg eventueel een bouillonblokje toe en stoof het vlees gaar in ca. 1 tot 1,5 uur (afhankelijk van de dikte). Zet je timer op een uur.

Maak de curry saus:

1. Nadat het uur verstreken is, zet je een middelgrote pan op middelhoog vuur.
2. Schud de kokosmelk en doe een scheutje (ca. 1/3 van het pak) in de pan.
3. Laat de kokosmelk indampen tot je grote bellen ziet (als je met een spatel een streep trekt, dan moet de streep zichtbaar blijven).
4. Voeg de currypasta toe aan de ingedikte kokosmelk. Bak de curry pasta voor 1 minuut en roer constant totdat de aroma’s van de curry pasta vrij komen.

Maak de curry af:

  1. Voeg de aardappel, ui en winterpeen toe aan de curry pasta en bak al roerende voor een minuut.
  2. Doe de rest van de kokosmelk erbij en breng het geheel aan de kook.
  3. Voeg de vissaus, palmsuiker, steranijs, kaneel en de helft van de pinda’s (optioneel) toe aan de curry en roer alles nog een keer goed om. De aardappelen moeten voor ongeveer 3/4e onder het vocht zitten, eventueel een klein scheutje water of runderbouillon toevoegen.
  4. Dek de pan af en laat het 15 tot 20 minuten zachtjes stoven, totdat de aardappels bijna gaar zijn.
  5. Als het vlees mals is, voeg het dan zonder kookvocht toe aan de curry.
  6. Laat alles nog 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen totdat de aardappelen gaar zijn.

Serveer:

  1. Begin eerst met één eetlepel tamarinde concentraat*. Het gerecht hoort licht zoet te smaken met een hint van zuur. Mag het van jou iets zuurder? Voeg dan nog een eetlepel tamarinde toe. Indien nodig, kun je het gerecht op smaak maken met een beetje extra zout en/of suiker
  2. Garneer met grof gehakte pinda’s (optioneel).
  3. Serveer met witte jasmijnrijst.

Lekker Thais tafelen!

PRODUCT DETAILS

INGREDIËNTEN

Nittaya Massaman Curry pasta: Gedroogde chili 20%, sjalot 14%, knoflook 13%, zout 11%, specerijen 9% (korianderzaad, kardemom, foelie, gemalen kruidnagel), palmolie 6%, geraspte kokosnoot 6%, kokosmelk 5%, garnalenpasta 5% (Garnalen 70%, Zout 30%), Citroengras 5%, Kaffir Limoenschil 3%, Laos 3%.

Aroy-D kokosmelk (organisch): Kokosnootextract uit biologische landbouw 70%, water, stabilisatoren E412 (guargum) en E415 (Xanthaangom).

Megachef Premium Vissaus (glutenvrij): Ansjovis (Stolephorus) 72%, zout, suiker, glucose-fructose siroop.

Palmsuiker: 100% palmsuiker

Tamarinde: 100% tamarinde

Specerijen: kaneel, steranijs

Rijst: premium Thaise Jasmijn rijst (Aroy-D Thai Hom Mali)

ALLERGENEN

Bevat: garnaal

Thais Tafelen

Straat: Zeeweegbree 15-3
Postcode: 8472 BD
Plaats: Wolvega
KVK: 63497689
E-mail: hallo@thaistafelen.nl

SOCIAL MEDIA

🔒 VEILIG BETALEN VIA

0
    0
    Jouw winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
      Calculate Shipping
      Apply Coupon