Volgende zending op woensdag 11 september. Bestel voor dinsdag 23.00

Thaise groene curry met kip en sugar snaps

Geschreven door thaistafelen

Thaise Groene Curry met kip

Groene curry, of “Kaeng Khiao Wan” in het Thais, is de jongste curry in de Thaise keuken. Deze curry combineert de pittigheid van groene chilipepers met de frisheid van citroengras en kaffir limoenschil. De romige kokosmelk brengt het gerecht in balans. Hoewel “wan” zoet betekent, is deze curry allesbehalve mild en zoet! 🌶️

Groene curry wordt vaak geserveerd met kip en rijst, maar je kunt er eindeloos met variëren. Zo aten wij het laatst nog met mosselen. Heerlijk! 

Thaise Groene Curry met kip

Thaise groene curry met kip en sugar snaps

Deze groene curry heb je al binnen 30 minuten op tafel!
No ratings yet
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • 1 middelgrote pan, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
  • 1 (Koeken)pan voor het koken van de curry

Ingrediënten
  

1 Doos Thais Tafelen Groene Curry, of:

  • 250 gram Jasmijnrijst
  • 250 ml kokosmelk
  • 35 gram Thaise groene curry pasta
  • 8 ml vissaus
  • 15 gram palmsuiker
  • 4 à 5 stuks Limoenblaadjes
  • 1 gram Thaise basilicum

Zelf toevoegen:

  • 350 gram kippendijen
  • 250 gram sugar snaps
  • 1 blikje bamboe (227 gram) optioneel
  • 1 hand verse basilicum en rode chili optioneel, ter garnering

Instructies
 

Kook de rijst

  • Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
  • Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
  • Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
  • Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
  • Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel nooit op – de stoom is essentieel.
  • Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.

Maak de curry saus

  • Snijd de kip in grove stukken van 3 x 3 cm.
  • Zet een middelgrote pan op middelhoog vuur.
  • Schud de kokosmelk en doe een scheutje (ca. 1/3 van het pak) in de pan.
  • Laat de kokosmelk indampen tot je grote bellen ziet (als je met een spatel een streep trekt, dan moet de streep zichtbaar blijven).
  • Voeg de currypasta toe aan de ingedikte kokosmelk. Bak de curry pasta voor 1 minuut en roer constant totdat de aroma’s van de curry pasta vrij komen.

Maak de curry af

  • Voeg de kip toe aan de currypasta en bak al roerende voor een minuut.
  • Doe de rest van de kokosmelk erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de vissaus, palmsuiker en limoenbladeren* toe aan de curry en roer alles nog een keer goed om. De kip moet net onder het vocht zitten. Voeg eventueel een klein scheutje water of (kippen)bouillon toe.
  • Dek de pan af en laat de curry 10 tot 15 minuten zachtjes koken totdat de kip gaar is.
  • Terwijl de curry staat te pruttelen, kan je de sugar snaps ontdoen van de taaie vezels (klik hier voor een video).
  • Als de kip gaar is, kan je de sugarsnaps, eventueel bamboescheuten en de gedroogde Thaise basilicum toevoegen.
  • Breng het geheel weer zachtjes aan de kook en laat alles nog 3 minuten pruttelen totdat de sugar snaps beetgaar zijn.

Serveer

  • Maak de curry eventueel nog op smaak met zout en/of suiker. In Thailand is de Thaise groene curry scherp en licht zoetig.
  • Garneer met gesneden rode peper en verse basilicumblaadjes (optioneel)
  • Serveer met witte jasmijnrijst.

Notities

  • Limoenblad is, net als laurierblad, niet bedoeld om op te eten. Je kunt eromheen eten of ze voor het serveren eruit halen. Wanneer vers en heel fijn gesneden, is het wel eetbaar.
  • Door het inkoken van de kokosmelk hoef je geen olie te gebruiken; je gebruikt immers de natuurlijke kokosolie in de kokosmelk!
  • Spoel de rijst 2 of 3 keer als je houdt van minder plakkerige rijst
  • Is de curry te pittig? Voeg dan een scheutje room of (kokos)melk toe om het gerecht milder te maken. Klik hier voor meer tips.
  • Mag het voor jou iets pittiger? Voeg dan in de laatste 2 minuten (verse) chilipeper toe.
  • Is de saus te geconcentreerd? Voeg dan een scheutje water, room, kokosmelk of kippenbouillon toe.
Trefwoord groene curry, kip, Snelle gerechten
Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten wat je er van vond!
0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
    0
    Jouw winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
      Verzendkosten berekenen
      Coupon toepassen
      Ontvang €5 KORTING!
      Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een persoonlijke kortingscode en leuke tips over Thais eten.
        Aanmelden