Gratis verzending vanaf €50

3 maanden houdbaar in de kast

Niet lekker? Geld terug!

Natuurlijke ingrediënten, geen msg

Support van echte mensen

🎄THAIS KOKEN MET KERST: Al vanaf €11,50 per persoon! Klik hier voor  het menu.🎄

Mag je rijst eten met stokjes in Thailand?

Ik heb het meer dan eens meegemaakt. In een Thais restaurant bestellen westerlingen een rijstgerecht en vragen goedbedoeld aan de ober of ze er ook stokjes bij mogen. De ober kijkt hen vervolgens aan met een vragende blik. Met een gebaar van twee vingers om stokjes na te doen, maken ze duidelijk wat ze bedoelen. Met enige aarzeling brengt de ober uiteindelijk toch stokjes. Vervolgens beginnen ze onhandig aan hun Thaise rijstmaaltijd met wokgerecht. Maar mag je in Thailand eigenlijk wel rijst eten met stokjes?

Intro

De korte versie van het antwoord is: ja, natuurlijk mag dat. Thailand is qua eten een behoorlijk vrij land. Je mag van alles met elkaar combineren en ze houden zelf ook enorm van experimenteren met eten (spaghetti met Thaise chili, knoflook en zeevruchten is eentje die me te binnen schiet).

Je mag natuurlijk ook rijst eten met stokjes, maar wees niet verbaasd als je raar aangekeken wordt. Om te voorkomen dat je rare blikken krijgt, leg ik je de do’s en don’ts uit wat betreft het eten met stokjes, vorken en lepels.

Rijst eten met een vork, Thais Tafelen

Waarom zou je rijst eten met een vork?

Een ding waar ik me altijd over heb verbaasd in Nederland, is dat men hier rijst met een vork eet. Net zoals je een slavink met aardappelen en groenten eet. Met mes en vork. Het grote verschil met rijst, is dat het niet geprakt hoeft te worden. Daarnaast zijn de ingrediënten in de meeste Thaise wokgerechten en curry’s al voor je voorgesneden. Dus een mes heb je helemaal niet nodig.

Rijst prikken met een vork is niet te doen. En ook rijst op je vork schuiven en daarnaast nog wat saus, vlees en/of groenten er bij? Onmogelijk. We moeten dan ook concluderen dat rijst eten met een vork niet logisch is. Maar hoe eet men in Thailand dan rijst?

Weeri eet rijst met lepel en vork, Thais Tafelen
Weeri eet rijst met lepel en vork, Thais Tafelen

Hoe eet correct je rijst in Thailand?

In Thailand maakt men het eten van rijst super eenvoudig. Dus nee, geen stokjes en ook geen vork. In Thailand eet men rijst met een lepel. Eventueel nog met een vork, ter ondersteuning. Met een lepel heb je genoeg voor ruimte rijst, gerecht en saus in een hap. Het prakken gebeurt dan in je mond, waar alle smaken heerlijk samenkomen.

Nu is er nog een addertje onder het gras. In Thailand hebben ze twee verschillende soorten lepels. De lepels die wij hier ook allemaal in de keukenlade hebben liggen. En de hoekige lepels. Hoewel je deze lepels ook kunt en mag gebruiken om rijst te eten, zullen mensen je niet vreemd aankijken, maar dit type lepel wordt voornamelijk gebruikt voor soepen.

Weeri eet noodles met stokjes, Thais Tafelen
Noodles met stokjes, Thais Tafelen

Waar gebruik je stokjes dan voor?

Waar gebruiken Thaise mensen dan stokjes voor? Stokjes hebben wel een belangrijke plaats in de Thaise eetcultuur. Voor alle noodle gerechten, van gewokt tot soep, van dik tot dun, van hot-pot tot street food, worden stokjes gebruikt. In combinatie met een lepel. En je raadt het al, voor noodle soepen met een soeplepel, en voor noodle wokgerechten een ‘normale’ lepel.

Elke Thai kan vanaf zijn tienerjaren noodles eten met stokjes. Peuters gebruiken een vork. Als je het lastig vindt om noodles te eten met stokjes, dan hoef je je niet te schamen om te vragen naar een vork. Het is algemeen bekend dat eten met stokjes voor westerlingen niet gewoon is. Wil je toch leren eten met stokjes, kijk dan eens deze instructie. De truc is vervolgens om bij je volgende sushibestelling of noedelsoep te oefenen. Je krijgt het vanzelf in de vingers.

Waar mag je stokjes nog meer voor gebruiken?

Een ander type eten waarvoor men in Thailand stokjes gebruikt, zijn dumplings. Van origine komen dumplings uit China, maar door eeuwenlange migratie van Chinezen zijn dumplings, noodles en street-food, iconisch geworden in de Thaise cultuur.

Als je het lastig vindt om dumplings te eten met stokjes, dan kan je natuurlijk altijd je handen gebruiken. Probeer natuurlijk niet je vingers te verbranden.

Wil je toch bestek gebruiken? Dan zou ik een lepel verkiezen boven een vork. Met een vork prik je namelijk gaatjes in de dumplings, waardoor de inhoud er uit kan vallen, voordat het je mond heeft bereikt. Zonde natuurlijk.

Rijst eten met een vork, Thais Tafelen

In welke landen mag je rijst eten met stokjes?

Het idee van het eten van rijst met stokjes heb je niet gedroomd. Het komt ergens vandaan. Er zijn namelijk wel landen waar je rijst eet met stokjes. Onder anderen in Japan en Zuid-Korea eten ze rijst met stokjes. In deze landen is dat vaak wat praktischer, aangezien ze een meer plakkerige rijstsoort gebruiken (in tegenstelling tot de Thaise Jasmijnrijst).

Ook in China wordt soms rijst met stokjes gegeten. Rijst in deze landen wordt vaak geserveerd in kleine kommetjes, waarbij je een beetje van het gerecht in je kommetje schept. Vervolgens breng je het kommetje dichterbij je mond en schep en schuif je een hapje van de rijst en het gerecht in je mond.

Conclusie

Ja, je bent in Thailand vrij om je rijst met stokjes te eten. Je zult echter wel raar aangekeken worden. Om dat te voorkomen eet je het best rijst met een lepel en gebruik je een vork ter ondersteuning. Noodles en dumplings eet je dan wel weer met stokjes. Dus, nu weet je ook hoe dat zit!

0
    0
    Jouw winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
      Verzendkosten berekenen
      Coupon toepassen
        Ook interessant voor jou
        Ook interessant voor jou
        Ontvang Gratis verzending
        Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een persoonlijke kortingscode voor gratis verzending op je eerste bestelling en leuke tips over Thais eten.
          Aanmelden