Introductie
In deze blog neem ik je mee op ontdekkingstocht naar de niet-pittige kant van Thailand en lees je meer over:
- De ervaring van iemand die is opgegroeid op het platteland en groot geworden is met de Hollandse pot.
- Welke curry- en wokgerechten niet of minder pittig zijn.
- Hoe je je mond kunt blussen na het eten van pittig eten.
- Zes manieren om pittig eten minder pittig te maken.
- Of pittig eten gezond is.
- Hoe jij zelf Thais kunt koken naar jouw smaak.
Mijn kennismaking met de Thaise keuken
Thuis genoten we dagelijks van de Hollandse pot. Beetje jus erbij en hoppa, smullen maar. Voor de afwisseling kookte mijn moeder heerlijke spaghetti of macaroni, en mijn vader maakte af en toe een flinke pan nasi. Alhoewel mijn vader sambal nam bij alles wat hij at, voelde ik nooit de verleiding om dit rode gevaarte te proberen. Conclusie: ik had geen ervaring met pittig eten.
Dit veranderde toen ik ging reizen, maar ook na mijn terugkomst toen ik mijn vriend en zakenpartner in crime, Weeri, ontmoette. Al snel maakte ik kennis met mijn schoonmoeder en werd ik tentoongesteld aan een scala van smaken. Hun Thaise Kerstbox, gevuld met tien verschillende gerechten, was mijn eerste kennismaking met zoveel smaken tegelijk. Ik dacht namelijk dat de Thaise keuken alleen maar pittig zou zijn, maar er bleek een perfecte balans te bestaan tussen pittige en niet-pittige gerechten.
Ik ben nu drie jaar samen met Weeri, en natuurlijk heb ik stapsgewijs mijn tong getraind om pittigheid beter te kunnen handelen. Ik kan nu met volle overtuiging zeggen dat de Thaise keuken meer is dan alleen pittig eten. Het is een perfecte balans van zoet, zuur, pittig, bitter en zout.
Tip: als je uit eten gaat naar een Thais restaurant, kies dan niet voor één gerecht per persoon, maar deel meerdere gerechten. Delen is de sleutel in de Thaise keuken, want op deze manier kun je verschillende smaken combineren.
Welke Thaise gerechten zijn niet pittig?
Curry’s die niet pittig zijn
- Gele curry (licht-pittig)
- Massaman Curry (licht-pittig)
- Panang Curry (licht-pittig)
- Rode Curry (onze variant is niet pittig)
Wokgerechten die niet pittig zijn
- Pad Thai; gewokte rijstnoedels in Pad Thai saus met tofu, ei, sjalotjes, zoete radijs, bosui en pinda’s.
- Kai Pad Med Mamuang; gewokte kip en groenten met cashewnoten
- Pad Pak Ruam; gewokte groenten in oestersaus
- Pad See Ew; gewokte verse noodles met gemengde groenten in soja saus (mijn favoriet in Thailand!)
- Pad Kratiam; roergebakken vlees in knoflook, zwarte peper, soja saus en oestersaus.
- Kao Pad; gebakken rijst met soja saus, ei, wortel en bosui.
- Pad Priew Waan; gewokte kippendijen of tofu in zoetzure saus.
Hoe blus ik de brand in mijn mond na pittig eten?
Wat als je bijvoorbeeld het mild-pittige gerecht Panang eet en het zweet breekt je uit? Wat doe je dan? Ik grijp nog steeds naar een glas water, omdat dit voor mij het meest voor de hand ligt. Zelfs mijn ervaren schoonmoeder wappert zichzelf zo nu en dan nog steeds frisse lucht toe als ze weer eens te overdadig is geweest met de peper. Maar wat helpt nou echt? Lees hieronder een aantal tips:
- Melkproducten: koeienmelk, yoghurt, cottage cheese of zure room. Alhoewel ik de laatste twee niet standaard in de koelkast heb staan, die eerste twee heb ik vaak snel binnen handbereik.
- Zuur eten en/of drinken: sinaasappelsap of limonade
- Zetmeel: neem een extra hapje rijst. Dit verlicht de brandende pijn in je mond.
Is pittig eten gezond?
Dit is iets wat ik me wel eens heb afgevraagd. Het lijkt namelijk alsof pittig eten behoorlijk wat brandschade aanricht in mijn spijsverteringsstelsel. Maar, bij het schrijven van deze blog heb ik geleerd dat pittig eten eigenlijk best wat gezondheidsvoordelen heeft. Belangrijk: ik ben geen voedingswetenschapper en deze inzichten zijn gebaseerd op informatie die ik heb gelezen in verschillende blogs 🤓.
Voordelen
- Het werkt vaatverwijdend en bloeddrukverlagend.
- Pittig eten kan het immuunsysteem versterken, de kans op ontstekingen verkleinen en pijn verlichten.
- Door de pijnprikkel komt er endorfine vrij, ook wel het gelukshormoon genoemd. Endorfine werkt stressverlagend, pijnstillend en geeft je een gelukkig gevoel.
- Blijkbaar hebben mensen die regelmatig pittig eten een gezonder hart. Blijkbaar heeft de stof capsaïcine een goed effect op het verhogen van het HDL-cholesterol, waardoor het LDL-cholesterol (wat men ook wel het slechte cholesterol noemt) wordt verlaagd.
- Pittig eten geeft een langer voldaan en vol gevoel, waardoor je daarna minder snel naar iets anders grijpt om te eten.
- Pepers zitten boordevol vitamines.
- Zo kan ik nog wel even doorgaan. Blijkbaar zijn pepers toch best heel gezond!
Nadelen
- Pittig eten kan een trigger zijn voor mensen die last hebben van zuurbranden.
- Pittig eten kan de symptomen bij mensen met het prikkelbare darm syndroom of de ziekte van Crohn verergeren.
- Pikkant eten zorgt niet voor maagzweren (ook al voelt het soms wel zo), maar kan in sommige gevallen wel diarree veroorzaken.
Trucjes hoe je pittig eten minder pittig maakt
Als je eten bestelt in een restaurant en het blijkt pittig te zijn, dan is er niet zo veel wat je kunt doen. Maar als je kookt met onze Thais Tafelen kookboxen, dan heb je de regie in eigen hand. Hieronder een aantal tips over hoe je pittig eten iets minder pittig maakt:
Kookinstructies
- Begin met een kleine hoeveelheid currypasta in de saus en proef. Tevreden met de smaak? Bewaar de resterende currypasta in de koelkast. Verlang je naar meer pit? Meng dan wat extra currypasta door de saus.
- Als je nog verse ingrediënten over hebt, maak dan een grotere portie. Hierdoor zal het pittige van de currypasta minder overheersen. Wat je overhoudt, kun je de volgende dag opwarmen of gemakkelijk invriezen.
- Pro-tip: Pro-tip: Vul je lege pakje kokosmelk met water, schud het goed, en voeg het toe aan de saus om deze iets te verdunnen. Win-win: je hebt nu meer saus en minder pit!
Toevoegingen
- Met zure ingrediënten neutraliseer je het stofje capsaïcine. Denk aan een halve uitgeperste limoen of citroen, of wat azijn. Capsaïcine zit in de veel gevreesde rode pepers. Deze stof stimuleert de receptoren op onze tong die gevoelig zijn voor hitte en pijn. Dit geeft dat branderige gevoel bij het eten. Soms voelt het alsof je tong letterlijk in brand staat.
- Voeg extra kokosmelk toe. Mijn schoonzus van het Thaise Restaurant Kao Thai in Steenwijk voegt extra kokosmelk toe aan de curry’s voor klanten die aangeven niet pittig te willen eten. Geen kokosmelk in huis? Gebruik dan zuivel. Het zuur uit zuivel heeft een neutraliserend effect. Voeg dit wel toe na het koken, want anders gaat het stremmen.
- Gebruik een lepel pindakaas. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar blijkbaar maakt dit het gerecht milder en krijgt je eten er geen pindakaassmaak van.
- Voeg wat zoetigheid toe. Suiker of honing zal het scherpe randje eraf halen.
- Verdun de saus met water, bouillon of extra groenten.
Ga jij zelf aan de slag in de keuken?
Ben je bang dat onze Thais Tafelen curry’s te pittig voor je zullen zijn? Dan hebben we goed nieuws. Ons assortiment bestaat voornamelijk uit niet-pittige tot mild-pittige curry’s. Alleen voor de groene curry moet je oppassen. Ontdek hier de verschillende smaken.