Volgende zending op woensdag 18 september. Bestel voor dinsdag 23.00

De ultieme gids voor Thaise Jasmijnrijst: Alles wat je wilt weten

Wij zijn gek op rijst! En dan vooral op Thaise Jasmijnrijst. Door de zachte, bloemige smaak is deze rijstsoort zelfs koud heerlijk om te eten. Thaise Jasmijnrijst groeit in het noorden van Thailand, waar de familie van Weeri vandaan komt. Zijn ouders hebben een traditioneel Thais huis op palen tussen de rijstvelden, en vorig jaar nam Weeri mij mee naar deze bijzondere plek. De rijstplant heeft een heldere, frisgroene kleur. Vermenigvuldig dit keer duizend, en je hebt een prachtig sereen uitzicht. Hoewel het uitzicht vredig lijkt, wordt er intussen keihard gewerkt. De rijst groeit in waterbedden, en dit betekent dat rijstboeren in het water staan te werken. Zelf heb ik veel vragen over rijst. In deze blog ontdekken wij samen alle ins en outs over deze bijzondere graankorrel, die zo geliefd is over de hele wereld.

Wat is rijst

Nasi goreng, paella, risotto, sushi… Al deze heerlijke gerechten hebben één ding gemeen: rijst. Rijst wordt wereldwijd op zoveel verschillende manieren gebruikt en man, man, man, wat kunnen mensen toch heerlijk koken met deze graan. Laatst keken Weeri en ik een interessante documentaire over de geschiedenis van rijst. Geloof mij, deze is echt de moeite waard! Bekijk de video hier als je niks op de planning hebt staan (duur is ca. 1 uur). 

Als we het in Nederland over rijst hebben, dan denken we aan witte rijst en zilvervliesrijst. Maar wist je dat witte rijst en zilvervliesrijst dezelfde graankorrel zijn. Witte rijst is namelijk gepolijste zilvervliesrijst. Dit is ook gelijk de reden waarom zilvervliesrijst gezonder is. Het bevat meer vezels en voedingsstoffen. Wist jij dit? Ik niet. 

Hoewel het dus dezelfde korrel is, is de eetervaring heel anders. Zelf vind ik het moeilijk om zilvervliesrijst lekker te bereiden. Het heeft een nootachtige smaak, wat vaak overheerst in het gerecht. Ook is de kauwervaring minder prettig door de vliesjes. Witte rijst is zacht, bloemig en romig en past eigenlijk bij alles. Daarom worden gerechten in Thailand met witte rijst geserveerd. Het vult de gerechten die zij koken perfect aan. 

Heb jij een voorkeur qua rijst? 

Close-up van rijstplant

10 feiten over rijst

Toen ik onderzoek ging doen naar rijst, stuitte ik op een aantal bizarre ontdekkingen. Van die ontdekkingen die je doet verwonderen over de natuur, maar ook over waar mensen toe in staat zijn. Kleefrijst als onderdeel van het cement voor de bouw van de Chinese Muur? Ik had werkelijk geen idee. Hieronder lezen jullie 10 interessante weetjes over rijst:

  • Rijst is het meest gegeten product ter wereld; meer dan de helft van de wereldpopulatie eet rijst.
  • Elke bloem produceert één rijstkorrel
  • Één rijstkorrel kan resulteren in wel 3000 nieuwe rijstkorrels.
  • De rijstplanten kunnen 1,2 tot 1,8 meter hoog worden.
  • Rijst kan, indien goed bewaard, 10 tot 30 jaar goed blijven.
  • China consumeert de meeste rijst ter wereld.
  • Alle witte rijst begint als bruine rijst.
  • In sommige culturen staat rijst symbool voor vruchtbaarheid en welvaart.
  • Rijst groeit op elk continent, behalve Antarctica.
  • De Chinese Muur wordt bij elkaar gehouden door kalksteen, water en kleefrijst.
Man werkt in de rijstvelden in noordoost Thailand

Welke rijstsoorten zijn er

Het volgende dat ik leerde, is dat er dui-zen-den variëteiten van rijst bestaan. Volgens het internet wel meer dan 40.000! Vaak wordt het opgedeeld in drie herkenbare categorieën: langkorrelig, middelkorrelig en kortkorrelig. Laten we hier samen dieper op ingaan.

Langkorrelige rijst

  1. Basmati rijst: Een aromatische rijst uit India en Pakistan, bekend om zijn nootachtige smaak en geur. Het blijft licht en luchtig na het koken.
  2.  Jasmijn rijst: Jasmijnrijst is een aromatische, langkorrelige rijstsoort afkomstig uit Thailand. Het staat bekend om zijn bloemige geur en zachte, licht kleverige textuur wanneer het wordt gekookt.
  3. Carolina rijst: Een soort langkorrelige rijst uit de Verenigde Staten, vaak gebruikt in traditionele zuidelijke gerechten.

Middelkorrelige rijst

  1. Arborio Rijst: Een Italiaanse rijstsoort die veel zetmeel afgeeft en daardoor ideaal is voor risotto, omdat het een romige textuur geeft.
  2. Valencia Rijst: Ook wel bekend als paella-rijst, gebruikt in het beroemde Spaanse gerecht paella. Het neemt goed smaken op en blijft stevig tijdens het koken.

Kortkorrelige rijst

  1. Sushi Rijst: Een kleefrijstsoort uit Japan, essentieel voor sushi en onigiri vanwege zijn kleverige textuur wanneer gekookt.
  2. Glutinous Rijst (Kleefrijst): Deze rijstsoort is zeer kleverig en wordt veel gebruikt in desserts en traditionele gerechten in Zuidoost-Azië. Denk aan Mango Stickyrice uit Thailand! 🥭🍚

PS Deze video waarin ze 12 soorten rijst onder de loep nemen (Engels gesproken) is erg vermakelijk en interessant!

Verschillende rijstsoorten

Hoe wordt rijst gezaaid en geoogst?

Achter de tonnen rijst die wereldwijd geproduceerd worden, zit immens veel werk. Elk graan is één korrel, en in een portie rijst voor een volwassene zitten tussen de 2500 en 3000 korrels. Om miljarden monden te voeden, is er dus ongelofelijk veel rijst nodig.

Zodra het regenseizoen start, beginnen de boeren met de voorbereiding van het land en het zaaien van de rijst. In het noordoosten van Thailand begint dit vaak rond mei en gaat door tot juli. Wanneer het regenseizoen stopt en de velden opdrogen, begint de oogst. Dit gebeurt tussen oktober en december.

Zaadvoorbereiding
  1. Selectie van Zaden: Alleen de beste zaden worden geselecteerd voor het zaaien. Deze worden vaak eerst getest op kiemkracht.
  2. Weekproces: De geselecteerde zaden worden 24-48 uur in water geweekt om de kieming te bevorderen.
Voorbereiding van de velden
  1. Velden vlak maken: De rijstvelden worden vlak gemaakt om een gelijkmatige verdeling van water te garanderen.
  2. Velden vol laten lopen met water: De velden worden overstroomd met water om een modderige, natte ondergrond te creëren, ideaal voor het planten van rijst.
Zaaien
  1. Direct zaaien: Dit kan op twee manieren gebeuren: handmatig of met zaadverspreidingsmachines. De zaden worden direct in de overstroomde velden gezaaid.
  2. Zaailingen kweken: Soms worden de zaden eerst in een zaadbed gezaaid. Na ongeveer 25-30 dagen, wanneer de zaailingen sterk genoeg zijn, worden ze overgeplant naar de overstroomde velden.
Overplanten (bij gebruik van zaailingen)
  1. Transplantatie: De zaailingen worden met de hand of met mechanische hulpmiddelen overgeplant in de rijstvelden. De velden blijven onder water staan tijdens dit proces.
Waterbeheer

1. Irrigatie: Waterbeheer is cruciaal voor de groei van rijst. De velden worden voortdurend onder water gehouden tot de rijst rijp is voor de oogst.

Onkruidbestrijding

1. Handmatig of Chemisch: Onkruid wordt handmatig verwijderd of chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om de groei van onkruid te minimaliseren.

Timing van de Oogst

1. Rijpheid: Rijst wordt geoogst wanneer de rijstkorrels rijp zijn, wat meestal gebeurt 3 tot 6 maanden na het zaaien, afhankelijk van de variëteit en de teeltomstandigheden. De planten zijn klaar voor de oogst wanneer de korrels een goudgele kleur krijgen en het vochtgehalte is gedaald tot ongeveer 20-25%.

Methode van oogsten
  1. Handmatig Oogsten: In veel traditionele rijstproducerende landen wordt rijst nog steeds met de hand geoogst. Boeren gebruiken een sikkel of mes om de rijstplanten dicht bij de grond af te snijden. Dit is een arbeidsintensief proces en wordt vaak gedaan in kleinere velden of in gebieden waar mechanisatie moeilijk is.
  2. Mechanisch Oogsten: In moderne rijstproducerende landen wordt rijst vaak geoogst met behulp van oogstmachines, zoals combines. Deze machines snijden de rijststengels, dorsen de korrels en verzamelen het kaf in één haal. 
Dorsen
  1. Handmatig Dorsen: Na de oogst worden de rijstplanten traditioneel op een harde ondergrond geslagen om de korrels los te maken van de aren.
  2. Mechanisch Dorsen: Mechanische dorsmachines worden steeds vaker gebruikt, waarbij de planten door een machine worden gevoerd die de korrels snel van de stengels scheidt.
Drogen
  1. Droogproces: Na het dorsen worden de rijstkorrels gedroogd om het vochtgehalte te verlagen tot ongeveer 14%, wat nodig is voor langdurige opslag. Dit kan op natuurlijke wijze gebeuren door de rijst op grote matten in de zon te drogen, of met behulp van mechanische drogers.
Opslag en verwerking
  1. Opslag: Zodra de rijst voldoende is gedroogd, wordt deze opgeslagen in silo’s of magazijnen totdat hij verder wordt verwerkt.
  2. Verwerking: De rijst wordt vervolgens gepeld (het verwijderen van de buitenste schil) en gepolijst om witte rijst te produceren, of het wordt verkocht als zilvervliesrijst als de zemel intact blijft.

Wat is het verschil tussen nieuwe en oude oogst rijst?

Dit is een interessante vraag. Er is inderdaad een verschil tussen nieuwe oogst rijst en oude oogst rijst. De naam zegt het eigenlijk al: oude oogst rijst is opgeslagen rijst die 1 of meerdere jaren oud is, terwijl nieuwe oogst rijst vers van de pers komt.

Oké, dat is duidelijk. Maar hoe herken je de verschillen? Hieronder lees je meer over oude en nieuwe oogst rijst.

    Oude vs nieuwe oogst rijst

    Nieuwe oogst:

    • de korrels zijn vaak helderder en glanzender. Ze hebben een lichtere kleur en zien er fris uit.
    • Nieuwe oogstrijst heeft een frisse, soms zelfs licht zoete geur. Vooral bij aromatische rijstsoorten zoals jasmijnrijst is de geur sterker en frisser.
    • Nieuwe oogstrijst bevat meer vocht, waardoor het tijdens het koken zachter en plakkeriger kan worden. Dit geldt vooral voor rijstsoorten zoals jasmijnrijst en kleefrijst.
    • Deze rijst kan iets sneller koken door het hogere vochtgehalte, maar kan ook kleveriger worden.
    • Nieuwe oogst rijst is vaak duurder, omdat het verser is en over het algemeen een betere smaak en textuur biedt.

      Oude oogst:

      • De korrels kunnen doffer zijn en een iets donkerdere of gelige tint hebben. Soms zijn er kleine scheurtjes of barsten in de korrels, wat wijst op uitdroging.
      • Oude rijst heeft een minder uitgesproken geur en kan soms zelfs een licht muffe geur hebben als het te lang is opgeslagen.
      • Oude rijst heeft minder vocht en behoudt vaak zijn korrelstructuur beter tijdens het koken. Het kan echter ook harder en minder kleverig zijn.
      • Oude rijst heeft doorgaans een iets langere kooktijd nodig, omdat de korrels droger zijn en meer water opnemen.
      • Oude rijst kan goedkoper zijn, vooral als het langer in opslag is gebleven.
      Thaise man rijdt langs de rijstvelden

      Met welke oogst rijst kun je het beste koken?

      Dit hangt volledig af van het gerecht dat je wilt maken, maar ook van je persoonlijke voorkeur. Voor een zachtere en aromatische rijst, zoals vaak wordt gebruikt in Thaise gerechten, is nieuwe rijst meestal de beste keuze. Voor gerechten waarbij je een stevigere korrel wilt, zoals nasi, kun je beter kiezen voor oude rijst.

      Voordeel nieuwe oogst:

       

      • Zachtere textuur: Nieuwe rijst, die pas na de oogst is gedroogd en opgeslagen, heeft een hoger vochtgehalte. Hierdoor wordt de rijst na het koken zachter en soms iets plakkeriger. Dit is ideaal voor gerechten zoals sushi, jasmijnrijst in Thaise gerechten, of andere gerechten waar een zachte textuur gewenst is.
      • Sterkere geur: Nieuwe rijst heeft vaak een intensere, versere geur, vooral bij aromatische soorten zoals jasmijnrijst. Dit kan belangrijk zijn voor gerechten waar de geur een cruciale rol speelt.

      Voordeel oude oogst:

       

      • Stevigere korrel: Oude rijst, die langer is opgeslagen (meestal minstens een jaar), heeft een lager vochtgehalte. Hierdoor blijft de rijstkorrel steviger en valt minder snel uit elkaar. Dit maakt oude rijst beter geschikt voor gerechten zoals gebakken rijst.
      • Minder kleverig: Door het lagere vochtgehalte is oude rijst minder plakkerig, wat in sommige gerechten de voorkeur heeft, zoals bij het maken van fried rice.
      Kao Pad, Thaise gebakken rijst

      Hoe herken je goede kwaliteit rijst?

      Maar rijst is toch gewoon rijst, of het nu het A-merk Lassie is of een goedkoper merk van de Aldi? Natuurlijk blijft het rijst, maar de kwaliteit kan enorm verschillen. Zo wordt snelkookrijst voorgekookt, waardoor de rijst veel voedingsstoffen verliest. Bovendien heeft nieuwe oogst rijst vaak veel meer smaak en geur dan oude oogst rijst.

      Hieronder geven we je een aantal tips om goede kwaliteit rijst te herkennen:

      • Korrelstructuur:  Let op gelijkmatige, lange korrels zonder scheuren en barsten. Gebroken of beschadigde korrels kunnen wijzen op slechte verwerking of opslag.
      • Kleur: Een consistente kleur zonder verkleuringen. Licht doorzichtige korrels duiden vaak op goede kwaliteit. Wel is dit afhankelijk van het type rijst. Voor sommige soorten rijst is een melkachtige kleur juist gebruikelijk.
      • Geur: Een frisse, natuurlijke geur is een goed teken. Aromatische rijstsoorten, zoals jasmijnrijst en basmatirijst, hebben een bloemige geur die hun kwaliteit benadrukt.
      • Smaak: Een goede textuur en smaak na het koken vind je alleen bij goede kwaliteit rijst. Dit wordt namelijk  beïnvloed door hoe de rijst is verwerkt en bewaard. Hoogwaardige rijst behoudt zijn structuur en smaak.
      • Textuur: Goede kwaliteit rijst moet niet breken onder druk, terwijl slechte kwaliteit rijst in een prakje kan veranderen. Dit komt door de verschillende niveaus van zetmeel en vochtigheid.
      • Grootte: Korrelgrootte en uniformiteit zijn belangrijk voor gelijkmatig koken. Wanneer de rijstkorrels qua gewicht en vochtgehalte overeenkomen, zullen ze gelijkmatig koken, wat resulteert in een beter eindresultaat.
      • Prijs: De prijs kan een indicatie zijn van de kwaliteit, maar is niet altijd iets waar je vanuit kunt gaan. Duurdere rijstsoorten hebben vaak betere smaak en kwaliteit, maar het is belangrijk om ook te letten op herkomst en merk. Zo kiezen wij , maar ook onze zus van het restaurant Kao Thai in Steenwijk, altijd voor rijst uit Thailand.
      Thaise rijstkorrels

      Is zilvervlies rijst gezonder dan rijst?

      Zoals jullie inmiddels weten zijn zilvervliesrijst en witte rijst dezelfde korrel, maar bevat zilvervliesrijst nog de zemel en kiem en is witte rijst gepolijst, waardoor het een groot deel van de voedingsstoffen heeft verloren.

      De website van Vitakruid sprong er wat mij betreft uit als het om uitleg van de voedingsstoffen gaat. Hieronder deel ik een tabel van hun website en geef ik een korte samenvatting van de conclusie.

      Tabel met voedingswaarden

      Conclusie

      Maar is zilvervliesrijst nou gezonder dan witte rijst? Lees hieronder een samenvatting van de conclusies uit de blog van Vitakruid:

       

      • Zilvervliesrijst is gezonder dan witte rijst
        vanwege het hogere gehalte aan vezels, vitaminen, en mineralen zoals vitamine B1, ijzer, kalium, en magnesium.
      • Zilvervliesrijst bevordert een stabielere bloedsuikerspiegel
        doordat het een lagere glycemische index heeft en meer magnesium en vezels bevat.
      • Zilvervliesrijst is rijk aan antioxidanten,
        wat kan helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen.
      • Zilvervliesrijst helpt bij gewichtsbeheersing
        omdat het sneller een vol gevoel geeft in vergelijking met witte rijst.
      • Zilvervliesrijst ondersteunt een goede darmwerking dankzij het hoge vezelgehalte, maar kan bij sommige mensen ook moeilijker te verteren zijn.
      • Witte rijst bevat minder antinutriënten zoals fytinezuur
        en arseen in vergelijking met zilvervliesrijst, waardoor het beter verteerbaar en veiliger is bij overmatige consumptie.
      • Witte rijst is veelzijdiger in de keuken
        en wordt vaak gebruikt in specifieke gerechten zoals sushi, risotto, en desserts.
      • Het is belangrijk om te variëren
        tussen verschillende rijstsoorten en andere voedingsmiddelen om zowel schadelijke stoffen te beperken als voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
      Witte rijst en zilvervliesrijst

      Het ontstaan van Thaise Hom Mali Jasmijnrijst?

      Toen meneer Jaroon Tanthawut, een boer uit het oosten van Thailand, in 1945 een rijstsoort ontdekte met een prachtige korrel, geur en smaak, bewaarde hij de zaden voor het volgende jaar en noemde deze Khao Hom Mali.

      Vanwege zowel de schoonheid als de kwaliteit van de korrel werd deze rijstsoort al snel populair onder andere boeren. De korrel is namelijk lang, heeft mooi afgeronde uiteindes, een parelwitte buitenkant, en een heerlijke geur en smaak. Zes jaar later besloot een hoofdman van een dorp deze rijstsoort te verbouwen in Chachoengsao’s Bang Kla district, ten oosten van Bangkok. Hij overhandigde de zaden aan een districtsambtenaar voor landbouw, waarna de rijstsoort in andere regio’s in het noorden en noordoosten van Thailand werd getest.

      Uit al deze testen bleek dat de rijstsoort de beste resultaten opleverde in het noordoosten van Thailand, in de Isaan provincie. Dit is een prachtige provincie waar Weeri’s moeder is opgegroeid en waar nog steeds veel familie woont. We kunnen uit ervaring zeggen dat als je het échte Thailand wilt zien en kennis wilt maken met de prachtige rijstvelden, de Isaan-regio uniek is om doorheen te reizen.

      Khao Hom Mali betekent Jasmijnrijst, en zo kennen wij deze rijst uiteindelijk ook. Hom Mali is kort gezegd de beste jasmijnrijst van Thailand, oorspronkelijk afkomstig uit Thailand, en staat bekend om zijn specifieke smaak, geur en textuur. Met onze kookboxen maak je kennis met deze heerlijke rijst.

      Weeraphon wandelend de rijstvelden in Isaan Thailand

      Bron: Ministery of Culture. ‘Thai Hom Mali Rice: Thailand’s Honorable Grain‘, The Royal Thai Consulate-General, Shanghai, 2023,https://thaishanghai.thaiembassy.org/th/content/thai-hom-mali-rice-thailand-s-honorable-grain?cate=5f0d67e59cc17760ab1a99d2

      Het verschil tussen Pandan en Jasmijn Rijst

      Thaise jasmijnrijst en pandanrijst worden vaak door elkaar gehaald. Maar laten we gelijk met de deur in huis vallen: pandanrijst is geen rijstsoort. Pandanrijst is vaak een minder kwalitatieve rijst, gemixt met ‘mindere’ kwaliteit jasmijnrijst of gewone rijst waaraan aroma’s van pandan zijn toegevoegd.

      Maar waarom wordt jasmijnrijst soms pandanrijst genoemd? Dit komt doordat er in sommige jasmijnrijst een vleugje pandan te ruiken en te proeven is. De kenmerkende geur van pandanblad is namelijk te vinden in jasmijnrijst door de werkzame stof 2-acetyl-1-pyrroline. Deze stof geeft pandanblad zijn heerlijke geur. Omdat deze werkzame stof soms ook voorkomt in jasmijnrijst, doet jasmijnrijst mensen aan pandan denken.

      Soms wordt jasmijnrijst klaargemaakt met pandanbladeren om de geur van pandan nog meer in de rijst te laten trekken. Want laten we eerlijk zijn, van de geur van pandan worden we allemaal blij. 😊

      Rijst met pandanblad

      Bron: Blitz. ‘Pandan- en jasmijnrijst: hetzelfde of toch niet?’, kokswereld, 2021,  https://www.kokswereld.nl/pandan-en-jasmijnrijst-hetzelfde-of-toch-niet/

      Goede Thaise jasmijnrijst merken

      Een goede Thaise jasmijnrijst herken je aan de aanduiding AAA of Thai Hom Mali op de verpakking. Thai Hom Mali staat voor premium kwaliteit jasmijnrijst uit Thailand. Hieronder vind je een aantal Thaise merken die Hom Mali rijst aanbieden:

      • Aroy-D Hom Mali
      • Dragon
      • Royal Thai
      • A Brand
      • Kaijae

      Wij werken met Aroy-D Hom Mali en Kaijae. Op deze manier weet je zeker dat de rijst jouw Thaise curry naar een hoger niveau tilt. Probeer het eens uit!

      Thaise Hom Mali Rijst

      Hoeveel gram rijst per persoon

      We kennen het allemaal. Je krijgt gezellig mensen te eten, maar hoe schat je nou in hoeveel rijst je per persoon moet koken? In deze blog helpen we je op weg.

      Ongekookte rijst wordt 2,5 keer zo zwaar. Er vanuit gaand dat een gemiddelde portie voor een volwassene  zo’n 200 gram is, raden we aan 80 gram ongekookte rijst per persoon te gebruiken.

      Met onze kookboxen gaan liever voor meer dan voldoende. Daarom hebben wij gekozen voor 250 gram Thaise Hom Mali Jasmijnrijst. Genoeg rijst om met 2 personen van te eten waarbij er zelfs nog een derde persoon zou kunnen aanschuiven.

      Rijst op de markt in Thailand

      Manieren om rijst te koken

      Bij ons thuis is rijst koken een dagelijkse bezigheid. Rijst wordt door onze familie vaak op gevoel gekookt, of ze passen de vingerkootjesmethode toe. Als je met onze pakketten kookt, dan stoom je de rijst zoals de Thai dat doet. Je hoeft daarbij niet met je vingerkootje aan de slag, want wij hebben de hoeveelheid water al voor je aangegeven in milliliters.

      Hieronder lees je een aantal manieren waarop je heerlijke, geurige rijst op je bord kunt krijgen:

      Droog koken: Rijst en water koken tot al het water is opgenomen. Dit is techniek die je in onze kookboxen vindt. In het begin kan het even lastig zijn, maar als je hem eenmaal doorhebt, dan wil je niet anders meer!

      In ruim water koken: Rijst koken in veel water tot het beetgaar is en dan afgieten.

      Vingerkoot-techniek: Vul de pan met rijst, zet je vinger bovenop de rijst en voeg water toe totdat je vingerkootje onder water staat. Kook vervolgens tot het droog en laat nog een paar minuten staan.

      Met een rijstkoker: Als je vaak rijst kookt, dan is dit een hele goede aankoop. Met de rijstkoker heb je nooit meer verbrandde rijst, maar wel de perfecte fluffy korrel. Wat zo handig is aan de een rijstkoker is dat je er bij bij weg kunt lopen. Hij slaat automatisch af zodra de rijst klaar is en houdt het warm.

      Rijst koken in water

      Hoe kook je rijst

      Hoe kook je nou de perfecte rijst? Dit is niet zo moeilijk als je denkt. Het internet staat vol met recepten wat betreft het koken van rijst, dus voel je vrij om te experimenteren. Je hebt namelijk oude oogst rijst en nieuwe oogst rijst. In de nieuwe oogst zit van nature wat meer water vergeleken met de oude oogst. Het blijft een kwestie van uitproberen en bijsturen.

      Onderstaand recept werkt het beste voor ons en geven we ook mee aan de klanten die met onze kookboxen koken:

      Recept

      1. Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
      2. Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
      3. Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
      4. Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
      5. Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel niet op – de stoom is essentieel.
      6. Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.

      Is de rijst te nat? Kook het de volgende keer met iets minder water. Juist te droog? Voeg dan iets iets meer water toe. Succes!

        Rijstverkoper op markt in Kalasin

        Is rijst glutenvrij?

        In onze vriendenkring zijn er een aantal mensen die dagelijks te maken hebben met glutenintolerantie of coeliakie. Uiteten gaan met vrienden of koken is voor hen nooit meer hetzelfde. Een vriendin van mij heeft in de loop der tijd geleerd welke gerechten ze wel en niet kan eten en heeft inmiddels haar favoriete restaurantjes gevonden. Maar als je op reis bent en graag nieuwe plekken ontdekt, blijft het een uitdaging.

        Rijst is een geweldig product dat van nature glutenvrij is. De variaties met rijst zijn eindeloos, wat veel mogelijkheden biedt voor mensen die helaas streng op hun dieet moeten letten. Onze kookboxen zijn vrij van gluten en melkproducten. Zo kun je heerlijk met elkaar genieten van dezelfde maaltijd.

        Thaise Jasmijn Rijst op de markt in noordoost Thailand

        10 heerlijke Thaise rijstgerechten

        1. Khao Pad (Thaise Gebakken Rijst): Dit is een eenvoudig maar heerlijk gerecht bestaande uit rijst gebakken met knoflook, uien, groenten, ei en vaak kip, garnalen of krab. Het wordt meestal geserveerd met een partje limoen en komkommer.

        2. Khao Man Gai (Thaise Kip en Rijst): Dit gerecht is de Thaise versie van Hainanese kip en rijst. De kip wordt gepocheerd en geserveerd op geparfumeerde rijst, vergezeld van een smaakvolle gember-knoflook saus en een lichte kippenbouillon.

        3. Khao Niew Moo Ping (Kleefrijst met Gegrilde Varkenssaté): Een populair street food gerecht bestaande uit kleefrijst geserveerd met gegrilde varkenssaté. De saté is gemarineerd in een zoete en hartige saus voordat het gegrild wordt.

        4. Khao Moo Grob (Knapperig Varkensvlees met Rijst): Een gerecht van rijst geserveerd met knapperig geroosterd varkensvlees, gegarneerd met een zoete en hartige saus. Het wordt vaak geserveerd met Chinese broccoli en ingelegde gember.

        5. Khao Tom (Thaise Rijstsoep): Een troostrijke rijstsoep die meestal wordt geserveerd als ontbijt of lichte maaltijd. Het bevat rijst in een lichte bouillon met gehaktballetjes of stukjes kip, gember, knoflook en kruiden.

        7. Khao Khluk Kapi (Rijst met Garnalenpasta): Dit gerecht bestaat uit rijst die gebakken is met garnalenpasta en geserveerd met diverse bijgerechten zoals zoete varkensvleesreepjes, gesneden omelet, gedroogde garnalen, sjalotten en groene mango.

        8. Khao Moo Daeng (Rijst met Rode Varkensvlees): Een gerecht van rijst geserveerd met plakjes rode gegrilde varkensvlees, gegarneerd met een zoete en hartige saus, en vaak vergezeld van hardgekookte eieren en Chinese worst.

        9. Khao Pad Sapparod (Gebakken Rijst met Ananas): Een kleurrijk en smakelijk gerecht van gebakken rijst met stukjes ananas, cashewnoten, rozijnen, en vaak garnalen of kip. Het wordt soms geserveerd in een uitgeholde ananas.

        10. Pad Gra Pao (Rijst met Roergebakken Basilicum): Een populair street food gerecht bestaande uit gehakt (meestal varkensvlees of kip) roergebakken met Thaise basilicum, chilipepers, knoflook en geserveerd met rijst. Het wordt vaak geserveerd met een gebakken ei bovenop.

        6. Khao Niew Mamuang (Mango Kleefrijst): Een geliefd Thais dessert bestaande uit kleefrijst gekookt in kokosmelk, geserveerd met rijpe mango en besprenkeld met een zoete kokos saus. Het is vaak gegarneerd met geroosterde mungbonen.

        Mango Stickyrice

        Graag koken met de beste Thaise ingrediënten?

        Onze kookboxen bevatten ingrediënten afkomstig uit Thailand waar onze tantes al jarenlang mee koken. Zo gebruiken we:

        • Hom Mali Jasmijnrijst.
        • currypasta van een Thais familiebedrijf (puur kruiden, geen toevoegingen).
        • Premium vissaus van Megachef .
        • kokosmelk van Aroy-D (organisch).
        • 100% palmsuiker, dus niet gemixt met andere suikers.
        • essentiële ingrediënten voor een echte Thaise smaak, zoals; tamarinde, limoenblad en Thaise basilicum.

        We hebben de ingrediënten voor jullie afgewogen volgens authentieke Thaise recepten. Geen curry’s meer die net niet naar Thailand smaken—maar een curry zoals je hem in een Thais restaurant zou eten. Het verschil: het is door jou gekookt!

        Panang Curry Thais Tafelen box
        Thais Tafelen Panang Curry box ingrediënten
        Thais Tafelen Panang Curry box ingrediënten details
        Panang curry met kip en sperziebonen
        0
          0
          Jouw winkelwagen
          Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
            Verzendkosten berekenen
            Coupon toepassen
            Ontvang €5 KORTING!
            Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een persoonlijke kortingscode en leuke tips over Thais eten.
              Aanmelden