Groene curry met tofu is een gerecht waar zelfs de grootste vleesliefhebbers van zullen smullen. De curry is lekker fris, pittig en lichtzoet. Door de tofu eerst krokant te bakken, krijgt het meer smaak en meer textuur.
De grootste truc om tofu lekker en passend te maken voor curry’s is om de tofu eerst te bakken. Dit kan je doen door blokjes stevige tofu in een pan met voldoende olie te bakken, te frituren, of royaal te besprenkelen met olie en dan goudbruin bakken in de oven of air fryer.
Als je tofu zonder eerst te bakken in de curry doet, zal de tofu veel sneller afbreken en een zachte textuur behouden. Gebakken tofu zorgt er juist voor dat de tofu steviger wordt zodat het niet afbreekt in de saus. Daarnaast zorgt het bakken ervoor dat je iets hebt om op te kauwen, wat de eetervaring enorm ten goede komt.
Uiteraard kan je dit gerecht ook eenvoudig maken met andere curry’s, zoals de rode curry, panang curry, massaman curry, of gele curry.

Thaise Groene Curry met Gebakken Tofu, Bamboe en Thaise Aubergines
Benodigdheden
- 1 middelgrote pan, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
- 1 koekpan voor het koken van de curry
Ingrediënten
1 Doos Thais Tafelen Groene Curry, of:
- 250 gram Jasmijnrijst
- 250 ml kokosmelk
- 35 gram Thaise groene curry pasta
- 8 ml vissaus
- 15 gram palmsuiker
- 4 à 5 stuks Limoenblaadjes
- 1 gram Thaise basilicum
Zelf toevoegen:
- 200 gram Gebakken Tofu Zie instructies
- 1 blik Bamboe ca 140 gr. uitlekgewicht
- 3 stuks Groene ronde aubergines
- 2 takjes Verse basilicum optioneel, ter garnering
- 1 stuk Rode chili peper optioneel, ter garnering
Instructies
Maak de gebakken tofu
- In sommige Aziatische winkels kan je voorgebakken tofu kopen. Indien je dat niet voor handen hebt, volg dan de instructies hieronder.
- Snijd de tofu in hapklare stukken van ca 2x2cm. Dep de stukken tofu zo droog als je kan met keukenpapier of een schone theedoek.
- Meng in een kom de stukken tofu met olie. Gebruik genoeg olie, zodat elk stukje tofu helemaal rondom gecoat is. Optionee: voeg kruiden en specerijen zoals korianderpoeder, paprikapoeder, komijnpoeder, etc. toe naar smaak.
- Leg de stukken tofu in een airfryer en bak op de hoogste stand 8-10 minuten. Zorg er voor dat de air fryer niet te vol hebt en de stukken tofu elkaar niet raken. Voor het beste resultaat, keer de tofu halverwege om.
- Heb je geen air fryer? Dan kan je de tofu ook in een pan of frituurpan bakken. Als je de tofu in een pan doet, zorg er voor dat er genoeg olie in de pan zit, zodat de pan helemaal bedekt is met olie. Keer de stukken tofu regelmatig.
Bereid de andere ingrediënten voor
- Snijd de aubergines in kwarten.
- Laat het blikje bamboe uitlekken en spoel de bamboe stukjes onder koud stromend water. Laat daarna uitlekken.
Kook de rijst
- Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
- Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
- Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
- Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
- Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel nooit op – de stoom is essentieel.
- Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.
Maak de curry saus
- Zet een middelgrote pan op middelhoog vuur.
- Schud de kokosmelk en doe een scheutje (ca. 1/3 van het pak) in de pan.
- Laat de kokosmelk indampen tot je grote bellen ziet (als je met een spatel een streep trekt, dan moet de streep zichtbaar blijven).
- Voeg de currypasta toe aan de ingedikte kokosmelk. Bak de curry pasta voor 1 minuut en roer constant totdat de aroma’s van de curry pasta vrij komen.
Maak de curry af
- Doe de rest van de kokosmelk er bij en breng het geheel aan de kook.
- Voeg de vissaus, palmsuiker, limoenbladeren en Thaise basilicum toe aan de currysaus en roer goed om.
- Doe de tofu, aubergine en bamboe bij de currysaus en roer voorzichtig, totdat alle stukjes vis bedekt zijn met saus. Voeg eventueel een scheutje water (uit het pakje kokosmelk) toe als er te weinig vocht in de pan zit..
- Zodra alles zachtjes kookt zet je een deksel op de pan en laat je het geheel 10 minuten zachtjes stoven, totdat de aubergine zacht is.
Serveer
- Serveer de curry in een mooie kom en garneer met verse (Thaise) basilicum en een paar plakjes rode chili.
- Serveer met witte jasmijnrijst of rijstnoodles (zie pro tips)
Notities
PROTIPS
- Vervangende ingrediënten: Je kan in dit gerecht eenvoudig onderdelen weg laten.
- Houd je niet van bamboe? Voeg dan meer aubergine toe.
- Heb je geen gebakken tofu? Je kan dit ook weg laten en meer groenten toevoegen.
- Kan je geen Thaise aubergine vinden? Vervang met bijvoorbeeld broccoli of gewone paarse aubergine.
- Liever iets minder pittig? Als je gevoelig bent voor pittig eten, gebruik dan eerst de helft van de curry pasta. Je kan aan het einde altijd meer currypasta toevoegen. Als het gerecht al klaar is en je vindt het alsnog te pittig, voeg dan wat extra (kokos)melk, room en/of suiker toe.