🚚  Gratis verzending in oktober met kortingscode: herfst24 (geen minimum bedrag!)

Thaise Massaman curry met rundersukade, ui, wortel en aardappel

Geschreven door Thais Tafelen

Thaise Massaman Curry

Thaise Massaman curry komt oorspronkelijk uit Zuid-Thailand, maar is sterk beïnvloed door Perzische, Maleisische en Indiase smaken. Het woord “Massaman” komt van het Maleise woord “Masam”, wat zuur betekent. De massaman curry heeft inderdaad een licht zuurtje door het gebruik van tamarinde.

De basis van Massaman curry bestaat uit kokosmelk, pinda’s, aardappelen, ui, en vaak vlees zoals rundvlees, kip of lam (geen varkensvlees, omdat het zuiden van Thailand overwegend Moslim is). De kenmerkende smaak komt van  ingrediënten zoals kaneel, kardemom, komijn, kruidnagel, en nootmuskaat. Deze specerijen maken Massaman favoriet onder veel mensen.

Thaise Massaman Curry

Thaise Massaman curry met rundersukade

Deze massaman curry is perfect voor op een luie zondag!
No ratings yet
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • 1 middelgrote pan, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
  • 1 (Koeken)pan voor het koken van de curry

Ingrediënten
  

1 Doos Thais Tafelen Massaman Curry, of:

  • 250 gram Jasmijnrijst
  • 250 ml kokosmelk
  • 35 gram Thaise massaman curry pasta
  • 8 ml vissaus
  • 15 gram palmsuiker
  • 1 stuks gedroogde tamarinde

Zelf toevoegen:

  • 350 gram rundersukade gesneden in stukken van 2 x 2 cm
  • 4 middelgrote aardappelen (bv Nicola) zonder schil, gesneden in grove blokken
  • 1 winterpeen gesneden in ringen van ca. 1 cm
  • 1 middelgrote ui gesneden in grove stukken

Instructies
 

Een aantal tips voordat we beginnen:

  • Tip 1: Snijd en leg alle ingrediënten klaar om overzichtelijk en snel te koken.
  • Tip 2: Zo maak je makkelijk snelle grove ui stukken. Snijd het kopje en kontje van de ui. Snijd de ui van kop tot staart door de helft en haal het harde vel er af. Snijd vervolgens beide helften eenmaal in de lengte en eenmaal in de breedte door de helft. Nu heb je 8 mooie gelijke stukken.
  • Tip 3: Voor het meest authentieke resultaat stoof je het vlees in grote stukken, dan blijft het malser en heeft het minder kans op uitdrogen. Het duurt dan wel langer om te garen (ca 2,5 uur). Heb je minder tijd, snijd de sukade dan dunner en stoof deze binnen ca. 45 minuten mals (ook in de curry te stoven) of ga voor ander vlees zoals kippendij.
  • Tip 5: Doe de tamarinde* in een hitte bestendig kommetje en voeg 50ml (ca 5 volle eetlepels) heet water toe. Prak alles met een vork, totdat de tamarinde loskomt. Laat dit ca. 5 minuten staan en zeef de pulp (optioneel). Het concentraat/sap gebruiken we om het gerecht op smaak te brengen. Is het te dik? Voeg dan wat extra water toe.

Stoof het vlees mals:

  • Doe de rundersukade in een pan met ruim koud water en breng het aan de kook.
  • Schep met een schuimspaan of pollepel de onzuiverheden van de bovenkant.
  • Voeg eventueel een bouillonblokje toe en stoof het vlees gaar in ca. 1 tot 1,5 uur (afhankelijk van de dikte). Zet je timer op een uur.

Maak de curry saus:

  • Nadat het uur verstreken is, zet je een middelgrote pan op middelhoog vuur.
  • Schud de kokosmelk en doe een scheutje (ca. 1/3 van het pak) in de pan.
  • Laat de kokosmelk indampen tot je grote bellen ziet (als je met een spatel een streep trekt, dan moet de streep zichtbaar blijven).
  • Voeg de currypasta toe aan de ingedikte kokosmelk. Bak de curry pasta voor 1 minuut en roer constant totdat de aroma’s van de curry pasta vrij komen.
  • Voeg de aardappel, ui en winterpeen toe aan de curry pasta en bak al roerende voor een minuut.
  • Doe de rest van de kokosmelk erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de vissaus, palmsuiker, steranijs, kaneel en de helft van de pinda’s (optioneel) toe aan de curry en roer alles nog een keer goed om. De aardappelen moeten voor ongeveer 3/4e onder het vocht zitten, eventueel een klein scheutje water of runderbouillon toevoegen.
  • Dek de pan af en laat het 15 tot 20 minuten zachtjes stoven, totdat de aardappels bijna gaar zijn.

Kook ondertussen de rijst:

  • Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
  • Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
  • Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
  • Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
  • Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel niet op – de stoom is essentieel.
  • Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 à 10 minuten.

Voeg het vlees toe:

  • Als het vlees mals is, voeg het dan zonder kookvocht toe aan de curry.
  • Laat alles nog 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen totdat de aardappelen gaar zijn.

Serveer:

  • Begin eerst met één eetlepel tamarinde concentraat*. Het gerecht hoort licht zoet te smaken met een hint van zuur. Mag het van jou iets zuurder? Voeg dan nog een eetlepel tamarinde toe. Indien nodig, kun je het gerecht op smaak maken met een beetje extra zout en/of suiker
  • Garneer met grof gehakte pinda’s (optioneel).
  • Serveer met witte jasmijnrijst.
  • Lekker Thais tafelen!

Notities

  • Limoenblad* is, net als laurierblad, niet bedoeld om op te eten. Je kunt eromheen eten of ze voor het serveren eruit halen. Wanneer vers en heel fijn gesneden, is het wel eetbaar.
  • Door het inkoken van de kokosmelk hoef je geen olie te gebruiken; je gebruikt immers de natuurlijke kokosolie in de kokosmelk!
  • Spoel de rijst 2 of 3 keer als je houdt van minder plakkerige rijst.
  • Is de saus te geconcentreerd? Vul het lege pakje kokosmelk met water, schud het goed, en voeg het toe aan de saus om deze te verdunnen.
  • Geroosterde pinda’s zorgen voor een authentieke smaak. Vervang de pinda’s met cashewnoten voor een nog rijkere smaak. 

 

Pro-tips:

Trefwoord Massaman Curry, Rundvlees, slow cooking
Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten wat je er van vond!
0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
    0
    Jouw winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
      Verzendkosten berekenen
      Coupon toepassen
        Ook interessant voor jou
        Ook interessant voor jou
        Ontvang €5 KORTING!
        Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een persoonlijke kortingscode en leuke tips over Thais eten.
          Aanmelden