🚚  Gratis verzending in oktober met kortingscode: herfst24 (geen minimum bedrag!)

Thaise rode curry met karbonade en courgette

Geschreven door Thais Tafelen

Thaise rode curry met courgette en karbonade

Thaise rode curry, bekend als “Gaeng Phet,” is belangrijk in de Thaise culinaire geschiedenis. Je zou het misschien niet verwachten, maar het is beïnvloed door de introductie van chilipepers uit Zuid-Amerika in de 16e eeuw door Portugese handelaren. De chilipeper werd snel omarmd en vormt de basis voor de smaak van rode curry, samen met lokale ingrediënten zoals knoflook, citroengras en kaffir limoenblad. De pittigheid hangt af van de soort en hoeveelheid peper die gebruikt wordt.

Mama Sanit maakte haar curry’s vaak met karbonade. Het is niet het eerste waar je aan denkt, en daarom leek het ons juist leuk dit recept met jullie te delen. Onze rode curry is niet heel pittig. Mocht je van pittig houden, voeg dan in de laatste minuten verse chilipeper toe. Eet smakelijk!

Thaise rode curry met courgette en karbonade

Thaise rode curry met karbonade en courgette

Deze snelle maar smaakvolle rode curry heb je al binnen 45 minuten op tafel!
No ratings yet
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • 1 middelgrote pan, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
  • 1 (Koeken)pan voor het koken van de curry

Ingrediënten
  

1 Doos Thais Tafelen Rode Curry, of:

  • 250 gram Jasmijnrijst
  • 250 ml kokosmelk
  • 35 gram Thaise rode curry pasta
  • 8 ml vissaus
  • 15 gram palmsuiker
  • 4 à 5 stuks limoenblaadjes
  • 1 gram Thaise basilicum

Zelf toevoegen:

  • 300 gram schouderkarbonade gesneden in grove stukken van 2x4 cm
  • 1 kleine courgette
  • 1 blikje bamboe (227 gram) optioneel

Instructies
 

Voorbereiding:

  • Snijd de karbonade in grove stukken van 2 x 4 cm.
  • Snijd de courgette in halve ringen van 1cm dik.

Maak de curry:

  • Zet een middelgrote pan op middelhoog vuur.
  • Schud de kokosmelk en doe een scheutje (ca. 1/3 van het pak) in de pan
  • Laat de kokosmelk indampen tot je grote bellen ziet (als je met een spatel een streep trekt, dan moet de streep zichtbaar blijven).
  • Voeg de currypasta toe aan de ingedikte kokosmelk. Bak de curry pasta voor 1 minuut en roer constant totdat de aroma’s van de curry pasta vrij komen.
  • Voeg de karbonade reepjes toe aan de curry pasta en bak al roerende voor een minuut.
  • Doe de rest van de kokosmelk er bij en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de vissaus, palmsuiker en limoenbladeren* toe aan de curry en roer alles nog een keer goed om. Het vlees moet net onder het vocht zitten, eventueel een klein scheutje water of (kippen)bouillon toevoegen.
  • Dek de pan af en laat het 30 tot 45 minuten zachtjes stoven totdat het vlees zacht is is.
  • Terwijl de curry staat te pruttelen, kan je de rijst opzetten.

Kook de rijst

  • Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
  • Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
  • Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
  • Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
  • Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel nooit op – de stoom is essentieel.
  • Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.

Maak de curry af:

  • Als het vlees zacht is, kan je de courgette, gedroogde Thaise basilicum en bamboescheuten (optioneel) toevoegen.
  • Breng het geheel weer zachtjes aan de kook en laat alles nog 3 tot 5 minuten zachtjes garen totdat de courgette voor jou de juiste gaarheid heeft.

Serveer:

  • Voeg zout/suiker toe naar smaak.
  • Garneer met gesneden rode peper en verse basilicumblaadjes (optioneel)
  • Serveer met Thaise Jasmijnrijst.

Notities

  • Limoenblad * is, net als laurierblad, niet bedoeld om op te eten. Je kunt eromheen eten of ze voor het serveren eruit halen. Wanneer vers en heel fijn gesneden, is het wel eetbaar.
  • Door het inkoken van de kokosmelk hoef je geen olie te gebruiken; je gebruikt immers de natuurlijke kokosolie in de kokosmelk!
  • Spoel de rijst 2 of 3 keer als je houdt van minder plakkerige rijst.
  • Mag het voor jou pittiger? Voeg dan in de laatste 2 minuten gesneden chilipeper toe.
  • Is de curry te pittig? Voeg dan een scheutje room of (kokos)melk toe om het gerecht milder te maken. Klik hier voor meer tips.
  • Is de saus te geconcentreerd? Vul het lege pakje kokosmelk met water, schud het goed, en voeg het toe aan de saus om deze te verdunnen.

Pro-tips:

Trefwoord Rode Curry, Snelle gerechten, varkensvlees
Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten wat je er van vond!
0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
    0
    Jouw winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
      Verzendkosten berekenen
      Coupon toepassen
        Ook interessant voor jou
        Ook interessant voor jou
        Ontvang €5 KORTING!
        Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een persoonlijke kortingscode en leuke tips over Thais eten.
          Aanmelden