🎁 BLACK FRIDAY DEAL: Ontvang een gratis panang curry bij besteding v.a. €20 🎁 

Thaise groene curry met kabeljauw en paksoi

Geschreven door Weeri

Groene curry met Kabeljauw

Wil je gezond, makkelijk en buitengewoon smaakvol eten? Dan is deze Thaise groene curry met kabeljauw en paksoi echt een recept dat je moet proberen. Inclusief het koken van rijst, staat dit gerecht al binnen 25 minuten op tafel.

Kabeljauw is perfect voor dit gerecht dankzij zijn stevige structuur en milde smaak. De pittige groene curry en de kabeljauw vullen elkaar uitstekend aan.

De dungesneden paksoi voeg je op het laatste moment rauw toe aan de curry. Hierdoor gaart de paksoi licht, wat zorgt voor een frisse, knapperige bite. Die knapperigheid voegt een lekkere extra textuur toe aan het gerecht. Een bijkomend voordeel: je gebruikt maar de helft van de paksoi, dus de andere helft kun je bewaren voor een snel groentegerecht zoals paksoi in oestersaus.

 

Verse vis, of vis uit de diepvries?

Als je verse kabeljauw van de visboer kunt krijgen, is dat natuurlijk fantastisch. Maar eerlijk is eerlijk, wij hebben tijdens het testen van dit recept diepvrieskabeljauw gebruikt.

Uit onderzoek van De Keuringsdienst van Waarde blijkt dat veel ‘verse vis’ uit de supermarkt vaak eerder bevroren is geweest. Het enige verschil is dat de supermarkt de vis voor je ontdooit, en natuurlijk de prijs. Je betaalt vaak wel drie keer zoveel voor ‘verse’ vis in de supermarkt in vergelijking met diepvriesvis.

Let er wel op dat je de kabeljauw de avond van tevoren rustig in de koelkast laat ontdooien. Heb je minder tijd, dan kun je de vis in een ziplock zakje doen en in een kom met koud water laten ontdooien.

Met deze tips en dit eenvoudige recept heb je geen excuus meer om deze curry eens te proberen. Zelfs na een drukke werkdag kun je nu heerlijk en gezond koken!

 

Groene curry met Kabeljauw

Thaise Groene Curry met Kabeljauw en Paksoi

Fris, gezond en makkelijk! Deze heerlijke groene curry heb je al binnen 25 minuten op tafel!
No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • 1 middelgrote pan, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
  • 1 koekpan voor het koken van de curry

Ingrediënten
  

1 Doos Thais Tafelen Groene Curry, of:

  • 250 gram Jasmijnrijst
  • 250 ml kokosmelk
  • 35 gram Thaise groene curry pasta
  • 8 ml vissaus
  • 15 gram palmsuiker
  • 4 à 5 stuks Limoenblaadjes
  • 1 gram Thaise basilicum

Zelf toevoegen:

  • 300 gram Kabeljauw
  • 1/2 stronk Paksoi
  • 2 takjes Verse basilicum optioneel, ter garnering
  • 1 stuk Rode chili peper optioneel, ter garnering

Instructies
 

Bereid de ingrediënten voor

  • Haal de grote buitenste bladeren van de paksoi, totdat je ongeveer de helft van de paksoi geplukt hebt. Bewaar de rest van de stronk voor een ander gerecht.
  • Was de bladeren van de paksoi, vooral rond de stam kan er nog wel eens wat zand zitten.
  • Snijd de paksoi in zo dun mogelijke schijfjes en leg ze aan de kant.
    Fijngesneden paksoi in een kom.
  • Snijd de kabeljauw in grove stukken van circa 3x3 cm.
    Grof gesneden kabeljauw

Kook de rijst

  • Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
  • Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
  • Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
  • Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
  • Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel nooit op – de stoom is essentieel.
  • Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.

Maak de curry saus

  • Zet een middelgrote pan op middelhoog vuur.
  • Schud de kokosmelk en doe een scheutje (ca. 1/3 van het pak) in de pan.
    Een klein scheutje kokosmelk wordt toegevoegd aan de pan.
  • Laat de kokosmelk indampen tot je grote bellen ziet (als je met een spatel een streep trekt, dan moet de streep zichtbaar blijven).
    Grote bellen in de kokosmelk.
  • Voeg de currypasta toe aan de ingedikte kokosmelk. Bak de curry pasta voor 1 minuut en roer constant totdat de aroma’s van de curry pasta vrij komen.
    Groene curry pasta bakken in olie van de kokosmelk.

Maak de curry af

  • Doe de rest van de kokosmelk er bij en breng het geheel aan de kook.
    Kokosmelk toevoegen aan de gebakken groene currypasta.
  • Voeg de vissaus, palmsuiker, limoenbladeren en Thaise basilicum toe aan de currysaus en roer goed om.
    Limoenblad wordt toegevoegd aan groene currysaus.
  • Doe de kabeljauw stukken bij de currysaus en roer voorzichtig, totdat alle stukjes vis bedekt zijn met saus. De stukken vis moeten ongeveer half onder het vocht staan. Voeg eventueel een scheutje water (uit het pakje kokosmelk) toe.
    Kabeljauw toevoegen aan groene currysaus
  • Zodra alles zachtjes kookt zet je een deksel op de pan en laat je het geheel 6 minuten zachtjes stoven.
    De groene curry met kabeljauw stooft zachtjes gaar.
  • Na 6 minuten, of wanneer de kabeljauw net gaar is, voeg je de rauwe paksoi door de curry. Schep de paksoi heel voorzichtig door de saus. Let op: de kabeljauw is erg delicaat.
    Paksoi toevoegen aan groene currysaus
  • Zet het vuur uit. De hitte van de saus en de pan zorgt er voor dat de dunne plakjes paksoi licht garen, zodat ze nog een lekkere frisse bite houden.
    Paksoi gaart nog na door de warmte van de pan en de saus.

Serveer

  • Serveer de curry in een mooie kom en garneer met verse (Thaise) basilicum en een paar plakjes rode chili.
  • Serveer met witte jasmijnrijst of rijstnoodles (zie pro tips)

Notities

PROTIPS

  • Je kan voor dit recept ook prima bevroren kabeljauw gebruiken. Zorg er dan wel voor dat de vis van tevoren is ontdooid.
  • Liever een andere soort vis of garnalen? Je kan elke andere soort vis gebruiken en dezelfde kooktijden aanhouden.
Trefwoord groene curry, Kabeljauw, Paksoi, Snelle gerechten
Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten wat je er van vond!
0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
    0
    Jouw winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
      Verzendkosten berekenen
      Coupon toepassen
        Ook interessant voor jou
        Ook interessant voor jou
        Ontvang Gratis verzending
        Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een persoonlijke kortingscode voor gratis verzending op je eerste bestelling en leuke tips over Thais eten.
          Aanmelden