Dit heerlijke wokgerecht ontstond op een moment dat er nog wat panang currypasta over was. Vaak brengen ‘restjes’ je op de beste ideeën en als Weeri iets een uitdaging vindt, dan is het koken met dat wat er is.
Het resultaat? Een hartig gerecht, met een diepe gelaagde smaak en een vleugje zoetheid. Voor dit gerecht gebruik je alles uit de panang kookbox, behalve de kokosmelk. Je vult de ingrediënten aan met oestersaus, gehakt, verse bimi, peteh boontjes, knoflook en basilicum. Wij vonden het gerecht zo lekker, dat we het de volgende dag gelijk voor jullie hebben uitgeschreven.
Weeri serveerde de wokschotel met een Thaise omelet en garneerde het met verse basilicum. Eet smakelijk!
Roergebakken gehakt met panang curry en bimi
Benodigdheden
- 1 kleine pan, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
- 1 middelgrote pan, om de bimi in te blancheren
- 1 middelgrote koekenpan, voor het koken van het gerecht
Ingrediënten
1 Doos Thais Tafelen Panang Curry, of:
- 250 gram Jasmijnrijst
- 8 ml vissaus
- 15 gram palmsuiker
- 4 à 5 stuks limoenblaadjes
- 35 gram Thaise panang curry pasta
- 250 ml kokosmelk
Zelf toevoegen:
- 350 gram half om half gehakt
- 1 pakje bimi
- 2 a 3 geplette teentjes knoflook
- 1 pakje peteh bonen optioneel
- 2 el oestersaus optioneel
- 1 handje vol verse Thaise basilicum optioneel
Instructies
Kook de rijst
- Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
- Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
- Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
- Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
- Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel nooit op – de stoom is essentieel.
- Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.
Bereid het gerecht
- Snijd de bimi in hapbare stukken.
- Blancheer de bimi in een pan met ruim water. Breng het water eerst aan de kook, voeg dan de bimi toe en laat tegen de kook aan 45 seconden blancheren. Giet daarna af en spoel koud met koud water.
- Rul het gehakt in een pan op middelhoog vuur met een klein scheutje olie.
- Als het gehakt krokant is, voeg dan de geplette knoflook toe en bak een minuut mee. Voeg eventueel extra olie toe als het vlees te droog is.
- Doe de curry pasta bij het gehakt en bak al roerende mee voor 2 minuten. Zorg er voor dat de curry pasta en gehakt stukjes goed vermengd zijn.
- Voeg de limoenblaadjes *, geblancheerde bimi en peteh bonen (optioneel) toe met eventueel een scheutje water. Roer alles goed om en bak voor 2 minuten.
- Als de bimi goed is opgewarmd kan je het gerecht op smaak maken met de palmsuiker, vissaus, oestersaus (optioneel) en eventueel een scheutje water als de saus te dik is.
Serveer
- Zet het vuur uit en roer 3/4e van de basilicum door het wokgerecht.
- Serveer met witte rijst en garneer met de rest van de basilicum
- Lekker Thais Tafelen!
Notities
- Limoenblad* is, net als laurierblad, niet bedoeld om op te eten. Je kunt eromheen eten of ze voor het serveren eruit halen. Wanneer vers en heel fijn gesneden, is het wel eetbaar.
- Spoel de rijst 2 of 3 keer als je houdt van minder plakkerige rijst
- Mag het voor jou iets pittiger? Voeg dan in de laatste 2 minuten (verse) chilipeper toe.
- Is de saus te geconcentreerd? Voeg dan een scheutje water of bouillon toe.
Pro-tips:
- Maak een frisse komkommersalade als bijgerecht.
- Maak er een Thaise omelet of thais krokant gebakken spiegelei bij.