Deze Thaise groene curry met mosselen is eentje voor de liefhebbers! Pittig, ziltig en aromatisch. Als je van mosselen houdt, dan moet je zeker eens dit recept proberen.
In dit recept gaan we er vanuit dat je de curry met rijst eet, maar als je het als een echte Thai wil eten dan moet je de rijst vervangen voor rijstnoedels. In Thailand wordt groene curry “Kaeng Kiaw Waan” vaak gegeten met “Khanom Jeen”. Dit zijn licht gefermenteerde rijstnoedels. De dunne noedels nemen goed de licht zoete en aromatische smaak op van de groene curry.
In Nederland zijn deze licht gefermenteerde noedels niet goed te vinden. In plaats daarvan kan je kiezen voor rijstvermicelli. Dit kan je in elke supermarkt wel vinden. Ga wel voor de dunne ronde noedels en niet voor de platte brede noedels. De brede noedels zijn beter voor soepen of wokgerechten en zullen de smaak van de currysaus minder goed opnemen.
Groen curry met mosselen, voor de liefhebbers
Groene curry met mosselen combineren is perfect als je het beste van twee werelden wilt samenvoegen. Gebruik Zeeuwse mosselen en combineer deze met de pittigheid van Thailand. Als je van mosselen houdt en wel tegen een beetje pit kan, dan is dit een gerecht dat je zeker zal aanspreken.
Thaise Groene curry mosselen
Benodigdheden
- 1 middelgrote pan, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
- 1 Grote pan waar alle mosselen in passen voor het koken van de curry
Ingrediënten
1 Doos Thais Tafelen Groene Curry, of:
- 250 gram Jasmijnrijst
- 250 ml kokosmelk
- 35 gram Thaise groene curry pasta
- 8 ml vissaus
- 15 gram palmsuiker
- 4 à 5 stuks Limoenblaadjes
- 1 gram Thaise basilicum
Zelf toevoegen:
- 2 kg mosselen
- 1 hand verse (Thaise)basilicum en rode chili optioneel, ter garnering
Instructies
Maak de mosselen schoon
- Spoel de mosselen bij voorkeur in gezouten water (zie pro tips).
- Haal de baarden van de mosselen en verwijder eventuele 'zeepokken' van de buitenkant door deze met een mes af te schrapen.
- Bewaar de mosselen op een koele plek om later te gebruiken.
Kook de rijst
- Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
- Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
- Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
- Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
- Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel nooit op – de stoom is essentieel.
- Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.
Maak de curry saus
- Zet de mosselpan op middelhoog vuur met twee eetlepels (kokos)olie.
- Doe de curry pasta in de pan en bak al roerende mee voor 1 minuut.
- Voeg de kokosmelk toe en breng het geheel al roerende aan de kook. Zorg er voor dat je geen klontjes meer ziet.
- Doe de vissaus, palmsuiker, limoenblad en de gedroogde Thaise basilicum bij de saus en roer alles nog een keer goed om.
Maak de curry af
- Doe alle mosselen in de pan, schep ze goed om, en plaats daarna de deksel op de pan. Laat de mosselen drie minuten op middelhoog vuur stoven.
- Na drie minuten zullen de onderste mosselen al open zijn gegaan. De mosselen die bovenop liggen, zijn waarschijnlijk nog gesloten. Schud alles goed om, zodat de bovenste mosselen nu meer onderop komen te liggen.
- Doe de deksel weer op de pan en laat nog drie minuten stoven, of totdat alle mosselen mooi open zijn.
- Vis alle mosselen uit de pan en doe ze in een kom. Voor een fijnere eetbeleving kan je 80% van alle mosselen uit hun schelp halen. Een paar mosselen houd je in de schelp voor de presentatie.
- Breng de saus eventueel nog op smaak met extra suiker of zout. Is de saus wat te scherp? Voeg dan wat meer water, melk of room toe.
- Doe de losse mosselen terug in de saus en zet het vuur uit. De mosselen warmen dan nog mooi een beetje op in de residuele warmte.
Serveer
- Serveer de curry in een mooie kom en garneer met verse (Thaise) basilicum en een paar plakjes rode chili.
- Serveer met witte jasmijnrijst of rijstnoodles (zie pro tips)
Notities
PRO TIPS
- Mosselen leven in zout water. Als je ze te lang in kraanwater laat staan, zullen ze dood gaan. Als je de mosselen niet meteen gebruikt, maar wel van tevoren wilt schoonmaken, kun je ze het beste spoelen in flink gezouten water.
- In Thailand wordt groene curry vaak gegeten met "Khanom Jeen", of terwijl licht gefermenteerde rijstnoedels. Als je dit eens wilt proberen, dan kan je ook rijst vermicelli gebruiken. De dunne rijstnoedels zullen goed de smaak van de saus opnemen.