We krijgen weleens de vraag: “Zijn jullie kookboxen ook zonder vlees te maken?” Het antwoord: ja, zeker! Met een goede currysaus als basis kun je eindeloos variëren. Daarom vonden we dat het tijd werd voor een vleesvrij recept.
Tofu ken je vast wel. Misschien ben je er nog niet helemaal fan van, maar deze gerookte tofu zou je wel eens van gedachten kunnen doen veranderen. Hij is stevig, lekker smokey en vol van smaak. Deze gerookte variant is eenvoudig te vinden bij Albert Heijn. Ga jij het uitproberen?
*Eet je regelmatig rijst en vind je het lastig om altijd de perfecte rijst te koken? Ga dan voor een rijstkoker1. Het is niet voor niets dat elk Aziatisch huishouden een rijstkoker op het aanrecht heeft staan.
1Deze link is een affiliate link. Dat betekent dat wij een kleine commissie ontvangen als je via deze link een aankoop doet, zonder extra kosten voor jou.
Verrassende Massaman Curry met gerookte tofu
Benodigdheden
- 1 middelgrote pan, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
- 1 (Koeken)pan met passende deksel voor het koken van de curry
Ingrediënten
1 Doos Thais Tafelen Massaman Curry, of:
- 250 gram Jasmijnrijst
- 250 ml kokosmelk
- 35 gram Thaise massaman curry pasta
- 8 ml vissaus
- 15 gram palmsuiker
- 10 gram gedroogde tamarinde
Zelf toevoegen:
- 200 gram gerookte tofu gesneden in stukken van 2 x 2 cm
- 2 middelgrote aardappelen (bv Nicola) zonder schil, gesneden in grove blokken
- 1 kleine winterpeen gesneden in halve ringen van ca. 1 cm
- 1 middelgrote ui gesneden in grove stukken
- 30 gram geroosterde cashewnoten of pinda's optioneel, ter garnering
Instructies
Een aantal tips voordat we beginnen:
- Tip 1: Snijd en leg alle ingrediënten klaar om overzichtelijk en snel te koken.
- Tip 2: Zo maak je makkelijk snelle grove ui stukken. Snijd het kopje en kontje van de ui. Snijd de ui van kop tot staart door de helft en haal het harde vel er af. Snijd vervolgens beide helften eenmaal in de lengte en eenmaal in de breedte door de helft. Nu heb je 8 mooie gelijke stukken.
- Tip 3: Gerookte tofu geeft een verrassende diepte aan het gerecht, waar gewone tofu een meer neutrale smaak heeft. Natuurlijk kan je ook gewone tofu gebruiken, kies dan wel voor een stevige tofu.
- Tip 4: Doe de tamarinde* in een hitte bestendig kommetje en voeg 50ml (ca 5 volle eetlepels) heet water toe. Prak alles met een vork, totdat de tamarinde loskomt. Laat dit ca. 5 minuten staan en zeef de pulp (optioneel). Het concentraat/sap gebruiken we om het gerecht op smaak te brengen. Is het te dik? Voeg dan wat extra water toe.
Maak de curry saus:
- Zet een middelgrote pan op middelhoog vuur, doe twee eetlepels neutrale olie in de pan en bak de curry pasta 1 minuut.
- Schud de kokosmelk en doe de hele inhoud van het pakje bij de curry. Breng de curry en kokosmelk al roerende aan de kook, totdat alles mooi gemengd is. Vul daarna het lege pakje kokosmelk met water voor later.
- Voeg de vissaus, palmsuiker, steranijs, kaneel toe aan de curry en roer alles goed om.
- Voeg de aardappel, ui en winterpeen toe aan de curry pasta en schep alles goed om.
- Voeg nog wat water uit het eerder bewaarde pakje kokosmelk, totdat de aardappelen ongeveer voor de helft onder het vocht staan.
- Dek de pan af en laat de curry 20 tot 25 minuten zachtjes stoven, totdat de aardappels en wortels gaar zijn.
Kook ondertussen de rijst:
- Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
- Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
- Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
- Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
- Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel niet op – de stoom is essentieel.
- Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 à 10 minuten.
Maak de curry af:
- Als de aardappels gaar zijn kan je de tofu aan de curry toevoegen. Roer nog een keer goed om. Voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te droog is, of als de aardappelen aan de bodem plakken.
- Dek de pan weer af en laat de tofu 3 minuten opwarmen.
Maak de curry op smaak en serveer:
- Begin eerst met één eetlepel tamarinde concentraat*. Het gerecht hoort licht zoet te smaken met een hint van zuur. Mag het van jou iets zuurder? Voeg dan nog een eetlepel tamarinde toe.
- Indien nodig, kun je het gerecht op smaak maken met een beetje extra zout en/of suiker.
- Garneer met geroosterde cashew noten of gehakte pinda’s (optioneel).
- Serveer met witte jasmijnrijst.
Lekker Thais tafelen!
Notities
- Geen olie in huis? Geen zorgen! Je kunt de olie uit de kokosmelk gebruiken. Giet een scheutje kokosmelk in de pan, laat het indampen tot je grote bellen ziet, en bak daarin de currypasta tot de aroma's vrijkomen.
- Spoel de rijst 2 of 3 keer als je houdt van minder plakkerige rijst.
-
Is de saus te geconcentreerd? Vul het lege pakje kokosmelk met water, schud het goed, en voeg het toe aan de saus om deze te verdunnen.
- Geroosterde cashewnoten geven het gerecht een vollere smaak. Niet gek op cashewnoten? Gebruik dan pinda's.
Pro-tips:
- Maak een frisse komkommersalade als bijgerecht.
0 reacties