🚚  Gratis verzending in oktober met kortingscode: herfst24 (geen minimum bedrag!)

Vliegen naar Thailand: hier moet je aan denken

Vliegen naar Thailand – alleen al de gedachte bezorgt je vlinders in je buik. Eindelijk komt die langverwachte droomreis dichterbij. Maar misschien voel je ook een lichte spanning; alles moet tot in de puntjes geregeld zijn, want je kijkt hier al zo lang naar uit! Met acht jaar ervaring als reisagent bij het gerenommeerde Klooster Reizen en de vele avonturen van mijn wereldreis in 2019/2020, deel ik graag mijn kennis en tips. Zo kun jij vol zelfvertrouwen beginnen aan de reis van je leven!

Introductie

Waar je vroeger misschien maar een paar vluchtopties had van Amsterdam naar Bangkok, word je nu overspoeld met keuzes. De ene luchtvaartmaatschappij lijkt nog meer te beloven dan de andere. Dan hebben we het nog niet eens over de regels rondom visa, verzekeringen, geldopnames en vervoer ter plaatse.

In deze blog combineren we onze reiservaringen naar Thailand met mijn kennis als voormalig reisadviseur bij Klooster Reizen. Zo kun jij met een gerust hart en vol vertrouwen aan jouw reis beginnen!

Een vrouw verkoopt fruit op de floating market in Thailand

Een vrouw verkoopt fruit op een floating market in Bangkok.

Beste reistijd voor Thailand

Net als in Nederland heb je in Thailand ook te maken met seizoenen. De ene seizoen is prettiger dan de ander. Daarom is het handig om hier tijdens het plannen van je reis rekening mee te houden. Vooral als jij je jezelf op het strand ziet liggen met een kokosnoot in je ene hand en een goed boek in de ander, genietend van een blauwe zee en een hagelwit strand.

Hieronder vind je een aantal tabellen die de gemiddelde temperatuur en neerslag in verschillende gebieden in Thailand weergeven. De gele vlakken geven de beste reistijd weer. Natuurlijk is er niks zo veranderlijk als het weer, dus 100% zongarantie kan ik je helaas niet geven! 😉

Noord-Thailand

Beste reistijd Noord-Thailand

Midden-Thailand

Beste reistijd midden Thailand

Zuidwest-Thailand

Beste reistijd zuidwest Thailand

Conclusie: De beste reistijd is van november tot en met april. Omdat heel veel mensen hier hetzelfde over denken, betekent dit ook extra veel toeristen. Dit kun je ontsnappen door naar gebieden te reizen die minder populair zijn, zoals de Isaan regio waar Weeri zijn familie woont.

Maakt het weer je niet zoveel uit? Dan kun je er ook voor kiezen om in het regenseizoen te reizen. Mijn beide reizen naar Thailand waren in het regenseizoen. Wat je kunt verwachten zijn kortstondige, maar heftige buien. Later i het regenseizoen kunnen de buien langer aanhouden, maar dit heb ik zelf niet zo ervaren. Verder is het wel lekker warm (en een selfie in de regen is toch best een leuke herinnering!).

April en mei zijn relatief droger, maar vaak erg heet. Wel is het overal iets rustiger.

Regenseizoen Krabi

Natgeregend tijdens het regenseizoen in Krabi.

Hoelaat is het in Thailand?

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Voordat je een ticket naar Thailand boekt is het belangrijk dat je rekening houdt met het tijdsverschil. In onze zomertijd is het in Thailand 5 uur later en in onze wintertijd 6 uur later. Naast je reistijd komt er dus ook nog een aantal uren aan tijdsverschil bij.

Voorbeeld: In de zomer neem je een vlucht om 17:00 vanaf Amsterdan naar Bangkok. De vlucht duurt 11 uur. Gekeken naar de vluchtduur zou je om 04:00 landen. Tel hier nu nog 5 uur tijdsverschil bij op. Om 10:00 in de ochtend (lokale tijd) landt het vliegtuig waarin je reist de Thaise bodem.

Hoelang is het vliegen naar Thailand?

Een lange vliegreis. Iets waar de meeste mensen – naast het vliegen zelf – enorm tegenop kunnen zien. Toch zul je merken dat je je instelt op de lengte van de vliegreis en het vaak reuze meevalt. Daarnaast hebben lijnvluchten tegenwoordig zoveel luxe aan boord; een kleine prive bioscoop met de nieuwste films, USB-poortjes voor het opladen van je tablet, WiFi, leeslampjes, regelmatige versnaperingen die voorbij komen rijden en een iets te krap toilet, maar altijd op loopafstand.

Een rechtstreekse lijnvlucht vanuit Amsterdam naar Bangkok met de KLM duurt zo’n 11 tot 12 uur. Een lijnvlucht met Emirates met een tussenstop in Dubai kan varieren van 14 tot wel 24 uur. Sommige mensen kiezen voor een stopover, waarbij ze hun reis naar Thailand combineren met een bezoek aan Dubai.

Faciliteiten aan boord vliegtuig

Rechtstreeks vliegen of een tussenstop

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat ik vaak heb gekozen voor vluchten met een tussenstop. Meestal was dit vanwege de prijs, want laten we eerlijk zijn, die vluchten zijn gewoon vaak een stuk goedkoper. Maar als je net wat meer budget hebt of bijvoorbeeld vliegangst, dan is een rechtstreekse vlucht het echt helemaal waard.

In deze blog zet ik voor je op een rijtje wat de voordelen zijn van zowel rechtstreeks vliegen als vliegen met een tussenstop, zodat je voor jezelf de beste keuze kunt maken.

Voordelen rechtstreeks vliegen 

  • De vluchtduur is gemiddeld 12 uur
  • Je bent sneller op de plaats van bestemming.
  • Je hebt geen overstap-stress.
  • Je weet van te voren waar je aan toe bent.
  • De kans dat je bagage aankomt is groter.
  • Geen gedoe met het regelen van een visum (die heb je bij sommige overstappen – bijvoorbeeld Amerika – nodig).

Voordelen met tussenstop vliegen 

  • De vluchtduur kan varieren van 14 tot wel 24 uur, waarbij je halverwege de reis je benen kunt strekken.
  • Je vliegticket kan honderden euro’s goedkoper uitpakken.
  • Grote kans dat je jetlag minder heftig uitpakt, omdat je in een andere tijdzone even hebt kunnen stilstaan.
  • Je kunt een stopover maken in Dubai en de stad voor een aantal dagen verkennen. Let op; bespreek dit met je reisbureau. Dit moet in het ticket zijn toegestaan.

Tip: in beide gevallen word je bagage in één keer doorgelabeld naar de eindbestemming. Geen bagage-stress dus! Wel is de kans een stuk groter dat er iets misgaat bij het overhevelen van de bagage van het ene naar het andere vliegtuig.

Welke luchtvaartmaatschappijen vliegen rechtstreeks naar Thailand

Je kiest voor het comfort van een rechtstreekse vlucht, maar met welke airline ga je dan? Hieronder vertel ik je meer over de twee luchtvaartmaatschappijen die rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Bangkok aanbieden.

Vliegen met Eva Air

Eva Air is een Taiwanese luchtvaartmaatschappij die rechtstreekse vluchten aanbiedt tussen Amsterdam Schiphol (AMS) en Bangkok Suvarnabhumi (BKK). Deze maatschappij staat bekend om haar veiligheidsnormen en comfortabele reiservaring.

Tijdens mijn tijd bij Klooster Reizen was mevrouw Klooster altijd groot fan van Eva Air. Ze maakte regelmatig gebruik van de rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam naar Bangkok. De service aan boord was altijd naar wens, met vriendelijke stewards, comfortabele stoelen en heerlijk Aziatisch geïnspireerd eten. Wil je zorgeloos reizen, dan is Eva Air zeker een goede keuze. 

Eva Airlines Airplane

Foto: https://www.evaair.com/nl-nl/
about-eva-air/about-us/eva-values/

Vliegen met KLM

KLM, de nationale luchtvaartmaatschappij van Nederland, biedt directe vluchten aan van Amsterdam Schiphol (AMS) naar Bangkok Suvarnabhumi (BKK) en is vaak de eerste keuze voor veel reizigers. Mijn eigen ervaring met KLM was meer dan positief. Wat me vooral is bijgebleven, is de vriendelijkheid van de stewards.

Tijdens mijn vlucht naar Kaapstad werd ik ziek, en het personeel van KLM was zo ontzettend zorgzaam. Ze checkten regelmatig hoe het met me ging, boden me extra drinken aan en zorgden ervoor dat ik me zo comfortabel mogelijk voelde. Dat persoonlijke stukje aandacht maakte echt een groot verschil tijdens de vlucht en gaf me een gevoel van veiligheid en vertrouwen

De vluchten worden uitgevoerd met moderne toestellen zoals de Boeing 777-300ER of Boeing 787 Dreamliner, beide bekend om hun comfortabele stoelen en uitgebreide faciliteiten aan boord. KLM zit vaak aan de hogere kant qua ticketprijs, maar als je op zoek bent naar een zorgeloze vlucht met vriendelijke service in het Nederlands, dan is het de prijs zeker waard.

KLM vlucht Amsterdam Bangkok

KLM toestel klaar voor vertrek

Rechtstreeks vliegen met KLM of Eva Airlines?

KLM en Eva Air zijn zonder twijfel de meest comfortabele en stressvrije opties voor jouw reis naar Thailand. Helaas heb ik zelf slechts één keer een lijndienstvlucht van KLM mogen ervaren, naar Zuid-Afrika, maar de vriendelijkheid van de stewards is iets dat me tot op de dag van vandaag bijblijft. En hoewel ik dol ben op andere talen, voelt het toch een beetje als ’thuis’ wanneer je in je eigen taal wordt aangesproken. Dat maakt de reis net wat persoonlijker en aangenamer.

Voordelen KLM

  1. Betrouwbaarheid: KLM staat bekend om haar punctuele vluchten en goede service. Als Nederlandse luchtvaartmaatschappij is de service vaak gericht op de Nederlandse reiziger. Dit geeft het gevoel van ’thuiskomen’ en is natuurlijk heel fijn als je het spannend vindt om te vliegen.
  2. Loyaliteitsprogramma: KLM maakt deel uit van de SkyTeam-alliantie, waardoor je mijlen kunt sparen en gebruiken via het Flying Blue-programma.
  3. Comfort aan boord: KLM biedt drie klassen aan: Economy, Economy Comfort en Business Class. De Economy Comfort-klasse biedt extra beenruimte en meer comfort tegen een meerprijs.
  4. Voordelen voor reizigers naar Thailand: KLM heeft regelmatig aanbiedingen en acties voor vluchten naar Bangkok, waardoor het een aantrekkelijke optie kan zijn voor vakantiegangers en zakenreizigers.

    Voordelen Eva Air

    1. Bekroonde service: Eva Air staat wereldwijd bekend om haar uitstekende service, zowel aan boord als op de grond. De maatschappij heeft vaak prijzen gewonnen voor klanttevredenheid.
    2. Comfort aan boord: Eva Air biedt drie klassen aan: Economy, Premium Economy, en Business Class (Royal Laurel Class). De Premium Economy-klasse van Eva Air is bijzonder populair omdat het meer comfort biedt voor een redelijke prijs.
    3. Innovatieve maaltijden: De maaltijden aan boord bij Eva Air worden goed beoordeeld en er zijn vaak Aziatisch geïnspireerde gerechten beschikbaar, wat voor reizigers naar Thailand een voorproefje kan zijn van wat hen te wachten staat.
    4. Aziatische gastvrijheid: Eva Air biedt een vleugje Aziatische gastvrijheid en aandacht voor detail, wat de reiservaring extra speciaal kan maken.

    Conclusie:

    Als je naar de prijs moet kijken, is het een kwestie van goed vergelijken. Loop eens een reisbureau binnen of gebruik Skyscanner om verschillende opties te bekijken. Een handige tip is om je reisperiode iets breder te nemen en te spelen met verschillende data en tijden. Dat kan je flink wat besparen!

    Over het algemeen zal KLM duurder uitvallen, vooral als je kiest voor Economy Comfort of Business Class. Bij Eva Air is de Premium Economy-klasse vaak een voordeligere optie in vergelijking met KLM. Bovendien is Eva Air vaak goedkoper als je buiten het hoogseizoen reist. Dus als je wat flexibel bent, kun je daar zeker je voordeel mee doen!

    Welke luchtvaartmaatschappijen vliegen met een tussenstop naar Thailand?

    Je hebt gekozen voor een vlucht met overstap, en nu? Ten eerste heb je nu veel meer keuze aan airlines en ten tweede; hoe groot zijn die luchthavens waar je overstapt? Moet je opnieuw door de douane? En ga je het redden qua overstaptijd? Allemaal vaagheden en onzekerheden. Maar goed nieuws, je kunt ze tackelen door deze blog te lezen en onderzoek te doen.

    Boek je vliegreis in één ticket

    Als je jouw vliegreis in één ticket koopt, dan is de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk om jou van A naar B te vervoeren. Mocht je de aansluiting om welke reden dan ook missen, dan kun je normaal gesproken mee op de eerstvolgende mogelijke vlucht. Wel betekent dit vaak onzekerheid en lang wachten. Laten we proberen dit te voorkomen.

    Neem voldoende overstaptijd

    Alhoewel er voor elke luchthaven een ‘MCT = Minimum Connection Time’ is vastgesteld, en hier bij het boeken van je ticket rekening mee wordt gehouden, wil je toch voorkomen dat je letterlijk een sprintje moet trekken van de ene kant naar de andere kant van de luchthaven. Kies daarom voor een iets ruimere overstaptijd van minimaal 1.5 tot 2 uur en kijk van te voren even op de website van de airline naar een plattegrond van de luchthaven. Dit geeft je een idee over hoe passagiers zich verplaatsen en waar je ongeveer heen moet.

    Bekijk en vergelijk luchtvaartmaatschappijen

    Hieronder deel ik een lijstje met airlines waar ik persoonlijk goede ervaringen mee heb. Uiteindelijk moet de prijs, de aansluiting en het gevoel dat je hebt bij de luchtvaartmaatschappij kloppen. Doe daarom vooral zelf onderzoek.

    • Emirates – tussenstop in Dubai
    • Qatar Airways – tussenstop in Doha
    • Saudie Airlines – tussenstop in Jeddah
    • Singapore Airlines – tussenstop in Singapore

    Wat moet ik regelen voor mijn reis naar Thailand?

    Voordat je naar Thailand gaat, zijn er een paar dingen die je écht even moet regelen. Ik weet het, dit is zeker niet het leukste onderdeel van de voorbereidingen, maar geloof me, het scheelt je zoveel stress als het moment daar is. Met alles goed geregeld, kun je straks volop genieten van je reis, zonder je zorgen te maken over de details!

    Reisdocumenten

    • Zorg ervoor dat je Nederlandse paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is op het moment van aankomst in Thailand. Bij een beschadigd paspoort kan het gebeuren dat je niet het land wordt ingelaten.

    • Maak een map aan in je mailbox waar je kopietjes van je paspoort, polisvoorwaarden, visa en andere belangrijke documenten bewaart. Dit maakt het gemakkelijk om toegang te krijgen tot je documenten, waar je ook bent.

    • Print kopieën van je paspoort, polispas van je reisverzekering en visa uit, en neem deze mee. Handig voor noodgevallen!

    • Reis je alleen met één of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Houd er dan rekening mee dat je extra gecontroleerd kunt worden. Zorg dat je de juiste documenten bij je hebt. Bekijk hier welke documenten je nodig hebt om problemen te voorkomen.

    Belangrijke reisdocumenten

    Voor de meest recente informatie, verwijzen we je graag naar de website van de Rijksoverheid.

    Visum

    Sinds juli 2024 mag je maar liefst 60 dagen visumvrij door Thailand reizen! Voorheen was dit 30 dagen, dus dit is een mooie verlenging. De belangrijkste voorwaarde: je hebt een Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Thailand.

    Blijf je langer dan 60 dagen? Dan kun je je verblijf verlengen door je te melden bij een Immigration Office in een van de grotere steden van Thailand. Voor ongeveer 50 euro kun je daar een verlenging aanvragen.

    Misschien heb je wel eens gehoord van een ‘visa run’. Hoewel de autoriteiten hier minder enthousiast over zijn, gebeurt het nog steeds. Dit betekent simpelweg dat je kortstondig de grens over gaat, en zodra je Thailand weer binnenkomt, krijg je een nieuwe stempel waarmee je nog eens 30 dagen mag blijven.

    Stempel in paspoort

    Internationaal rijbewijs

    In Thailand is je Nederlandse rijbewijs alleen geldig als je ook een geldig internationaal rijbewijs hebt. Dit internationale rijbewijs vroegen wij aan bij de ANWB winkel. Wat je mee moet nemen? Een geldig rijbewijs, één of twee recente pasfoto’s en een recent adresbewijs. Klik op deze link voor meer informatie. 

    Wil je in Thailand een scooter of motor huren? Dan heb je officieel een motorrijbewijs nodig. Heb je dit niet en huur je toch een scooter of motor, dan loop je het risico op een boete en kan je reisverzekering weigeren uit te keren bij een ongeluk. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en de juiste papieren hebt, zodat je zonder zorgen kunt genieten van je avontuur!

    Vaccinaties

    Voor bepaalde reizen worden vaccinaties aanbevolen en soms zelfs verplicht, afhankelijk van de route die je aflegt in een land. De GGD, maar ook een aantal andere instanties zoals Thuisvaccinatie.nl, zijn hierin gespecialiseerd. Soms kun je ook terecht bij de assistente van je huisarts, maar alleen als zij hiervoor getraind is.

    Voor mijn wereldreis heb ik een aantal vaccinaties aan huis laten verzorgen via thuisvaccinatie.nl. Van wat ik me herinner, was dit niet alleen voordeliger, maar ook een stuk sneller geregeld. Je kunt de vaccinaties laten registreren in een geel boekje, dat je op je reizen meeneemt als bewijs van inentingen.

    Aanbevolen volgens GGD

    • DTP (Difterie, Tetanus, Polio)
    • Hepatitus A (besmettelijke geelzucht)

    Lees hier meer over vaccinaties voor Thailand.

    Verzekeringen

    Toen ik als reisadviseur werkte, was het afsluiten van verzekeringen een belangrijk onderdeel van het boekingsproces. In Nederland voelen we ons soms oververzekerd, en eerlijk is eerlijk, dat is soms ook zo. Maar één ding wil ik je echt op het hart drukken: bezuinig niet op je reisverzekering. Voor nog geen €5 per maand kun je jezelf wereldwijd goed verzekeren en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan, mits je kiest voor een complete dekking. Het geeft zoveel rust te weten dat alles goed geregeld is, waar je ook bent!

    Reisverzekering

    Tip: een reisverzekering kun je afsluiten tot de dag van vertrek, een annuleringsverzekering binnen een week na boekingsdatum. Informeer dit bij jouw verzekeringsmaatschappij. 

    Wat is het verschil tussen een reisverzekering en annuleringsverzekering

    Bij ons op het reisbureau zeiden we altijd: met een annuleringsverzekering verzeker je het financiële plaatje, maar met een reisverzekering verzeker je je gezondheid en je gemoedsrust. Een reisverzekering is namelijk ontzettend uitgebreid. Zo dekken ze niet alleen medische kosten in het buitenland, maar ook je terugkeer naar huis in het geval van ziekte of overlijden van familie in de 1e en 2e graad.

    Helaas heb ik zelf twee keer gebruik moeten maken van mijn reisverzekering tijdens het overlijden van mijn beide oma’s. Ik heb een keer moeten terugvliegen vanaf Costa Rica en Sicilië. Ik ben ontzettend goed geholpen en alles was tot in de puntjes geregeld. Het geeft echt een geruststellend gevoel om te weten dat je voor dit soort situaties (en heel veel andere situaties) goed verzekerd bent.

    Reisverzekering in het kort

    Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van een aantal belangrijke zaken die een reisverzekering dekt (er is natuurlijk nog veel meer, maar voor de volledige details verwijs ik je graag naar de polisvoorwaarden van jouw verzekeringsmaatschappij):

    • Medische kosten in het buitenland: Als je tijdens je reis ziek wordt of een ongeluk krijgt, kunnen de medische kosten in het buitenland hoog oplopen. Een reisverzekering dekt vaak deze kosten, inclusief ziekenhuisopnames, doktersbezoeken en medicatie.
    • Noodtransport en repatriëring: In ernstige gevallen kan het nodig zijn om terug naar huis te worden gebracht voor verdere behandeling. Een reisverzekering dekt de kosten voor medische evacuatie en repatriëring.
    • Persoonlijke ongevallen: Als je een ongeluk krijgt tijdens je reis en dit leidt tot blijvende invaliditeit of overlijden, biedt de verzekering vaak een eenmalige uitkering aan jou of je nabestaanden. Deze moet je vaak apart aanvinken bij het afsluiten van een reisverzekering.
    • Annulering van de reis: Als je je reis moet annuleren vanwege onvoorziene omstandigheden, zoals ziekte of overlijden van een familielid dekt de verzekering vaak de niet-terugvorderbare kosten, zoals vliegtickets en hotelreserveringen.
    • Reisonderbreking: Als je je reis onverwacht moet onderbreken (bijvoorbeeld vanwege een noodgeval thuis), dekt de verzekering de kosten voor een vervroegde terugkeer en eventueel gemiste reisdagen.
    • Verlies of diefstal van bagage: Als je bagage verloren gaat of wordt gestolen tijdens je reis, vergoedt de reisverzekering vaak de kosten voor het vervangen van je spullen. Afhankelijk van het pakket dat je hebt afgesloten.
    • Vertraging van bagage: Als je bagage vertraging oploopt en je bepaalde essentiële spullen moet kopen (zoals kleding of toiletartikelen), kan de verzekering deze kosten dekken.

    Annuleringsverzekering in het kort

    Met een annuleringsverzekering dek je het geld dat je hebt uitgegeven aan de reis die je gaat maken. Deze verzekering sluit je af bij het boeken van je reis (destijds moest dit binnen één week na boekingsdatum) en loopt gedurende je reis.

    Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten als je je reis moet annuleren of vroegtijdig moet afbreken door onvoorziene omstandigheden. In het kort verzekert een annuleringsverzekering:

    1. Reiskosten: Terugbetaling van niet-terugvorderbare kosten zoals vliegtickets, hotelreserveringen, excursies en andere vooraf betaalde reisonderdelen.
    2. Geldige redenen: Annuleringen vanwege bijvoorbeeld ziekte, overlijden van een naaste, onverwachte werkverplichtingen, zwangerschap, of ernstige schade aan je woning.
    3. Reisonderbreking: Dekt kosten voor een voortijdige terugkeer naar huis of voor gemiste reisdagen als je de reis eerder moet beëindigen.

    Voor volledige details kun je het beste de polisvoorwaarden van je verzekeraar raadplegen.

    Geldzaken

    Vroeger was het reizen met traveller cheques echt een ding. Deze cheques kon je op verschillende plekken inwisselen voor contant geld. Nu kun je bijna overal geld opnemen met je bankpas, mits je deze open hebt gezet voor ‘wereld’ natuurlijk. 😉 Uit ervaring kan ik zeggen dat je deze fout maar één keer maakt.

    Toch zijn er wat zaken waar je over na moet denken. Het opnemen van geld is namelijk niet gratis en kan aardig in de kosten oplopen. Hieronder een aantal tips hoe jij je het beste kun voorbereiden:

    Wat kost het om geld op te nemen in Thailand?

    • In Thailand betaal je bij bijna alle geldautomaten een fee voor het opnemen van geld. De kosten? Gemiddeld 200 baht, wat gelijk staat aan zo’n 6 euro.
    • Daarnaast betaal je transactiekosten aan je bank in Nederland. Dit is een vast bedrag plus een percentage valutakoersopslag over het bedrag dat je opneemt.

    Rekenvoorbeeld geldopname Thailand

    Als je in Thailand 10.000 Thaise baht (ongeveer €270) opneemt, rekenen de banken de volgende kosten:

    1. Een vast bedrag van €2,25 per opname.
    2. Een valutakoersopslag van 1,2% over het opgenomen bedrag, wat neerkomt op €3,24.
    3. Daarnaast rekenen Thaise geldautomaten vaak een extra vergoeding van ongeveer €6.

    In totaal betaal je dus €11,49 aan kosten voor het opnemen van €270 in Thailand.

    Tip: Het is altijd een goed idee om voor vertrek de actuele kosten en voorwaarden te controleren bij je bank. 

    Oplossing: een bankkaart met lagere kosten

    Toen ik in 2018 mijn wereldreis aan het plannen was ontdekte ik de torenhoge kosten die het opnemen van geld met zich mee zou brengen. Reken dit keer 12 maanden en je komt uit op blogs al deze.

    Destijds heb ik alles op een rijtje gezet en besloot ik drie verschillende passen aan te vragen. Met sommige passen kon ik per maand tot een bepaald bedrag zonder transactiekosten opnemen, terwijl andere banken een lagere toeslag rekenden dan mijn ABN AMRO-bank. Op deze manier kon ik mijn geldopnames slim plannen en besparen op kosten.

    Voor reizen naar Thailand zijn er verschillende banken en reisbankkaarten die gunstige voorwaarden bieden voor geldopnames en betalingen in het buitenland. Hier zijn drie opties die ik uit persoonlijke ervaring kan aanraden:

    Wise (voorheen TransferWise)

    • Voordelen: Wise biedt een multi-currency account waarmee je geld kunt omwisselen tegen de werkelijke wisselkoers zonder verborgen kosten. Je kunt geld opnemen bij geldautomaten wereldwijd, en de eerste 2 opnames tot 200 GBP per maand zijn gratis. Daarna betaal je een kleine fee.
    • Geschikt voor: Reizigers die vaak in verschillende valuta’s willen betalen of geld willen opnemen zonder veel kosten.

    Revolut

    • Voordelen: Revolut biedt gunstige tarieven voor buitenlandse betalingen en geldopnames. Met de standaard kaart kun je tot €200 per maand gratis geld opnemen, en daarna betaal je 2% per opname. Revolut gebruikt de interbancaire wisselkoers zonder extra opslag, wat voordeliger is dan de wisselkoers die traditionele banken hanteren.
    • Geschikt voor: Reizigers die zowel geld willen opnemen als betalingen willen doen in verschillende valuta’s zonder hoge kosten.

    BUNQ Travelcard

    • Voordelen: Bunq biedt een Travel Card die is ontworpen voor reizigers. De kaart rekent geen kosten voor betalingen in vreemde valuta, en geldopnames kosten €0,99 per transactie. Bunq gebruikt de Mastercard-wisselkoers, wat vaak voordeliger is dan de wisselkoers van traditionele banken.
    • Geschikt voor: Reizigers die een eenvoudig te gebruiken kaart willen zonder extra kosten voor betalingen in het buitenland.

    Vervoer vliegveld Bangkok naar centrum

    Na een lange vliegreis, en je nog wat wiebelig op je benen staat van vermoeidheid, wil je het liefst zo snel mogelijk naar je accommodatie. In zo’n situatie is een taxi de beste keuze. Zoek je een betrouwbare taxichauffeur die je niet alleen van de luchthaven naar je hotel brengt, maar je ook de prachtige plekken van Thailand kan laten zien? Neem dan contact met ons op, en we brengen je in contact met de familie van Weeri.

    Het openbaar vervoer in Thailand is goed geregeld, maar tegelijkertijd ook chaotisch. Er zijn namelijk zoveel verschillende opties dat zelfs het schrijven van deze blog een hele uitdaging maakt. .

    Drukte op straat in Bangkok

    Taxi Bangkok Suvarnabhumi (BKK) naar het centrum

    Een taxirit van de luchthaven naar het centrum van Bangkok kost, afhankelijk van de drukte op de weg, zo’n 10 tot 20 euro. Je kunt ervan  uitgaan dat je tussen de 30 en 60 minuten onderweg bent. Je raadt het al… Dit is afhankelijk van de drukte. 😄 Wil je zeker zijn van de snelste route? Kies dan voor de tolweg. 

    Totale kosten van de taxirit

    Omschrijving Kosten
    Start meter 50 Baht
    Luchthaven toeslag 50 Baht
    Taxi meter 250 – 500 Baht
    Tolweg 50 – 70 Baht
    Totaal

    400 – 700 Baht
    10 – 20 euro

    Fooien zijn niet verplicht in Thailand, maar het wordt gewaardeerd om het bedrag op de meter af te ronden naar boven of een fooi van 10-20 THB te geven als de service goed is.

    Handige tips betreft luchthaventaxi Bangkok

    • De officiële taxi-standplaats bevindt zich op de eerste verdieping (ground floor) van Suvarnabhumi Airport, net buiten de aankomsthal. Je kunt de borden naar de “Public Taxi” volgen. Deze taxi’s rijden gegarandeerd op de meter.
    • Alle officiële taxi’s zijn voorzien van airconditioning, wat heerlijk is in het warme klimaat van Bangkok.
    • Taxi’s hebben voldoende ruimte voor bagage, maar als je veel koffers hebt, is het handig om dit bij het instappen te vermelden. Wellicht heb je twee taxi’s nodig of in het geval van héél véél bagage een minivan of pickup truc. 
    • Je kunt ook gebruikmaken van de Grab-app (de Zuidoost-Aziatische versie van Uber) om een taxi te bestellen. Deze app biedt een vaste prijs en is handig als je liever niet met contant geld betaalt.
    • Pak je een taxi in de stad, zorg er dan voor dat de chauffeur de meter aanzet bij het begin van de rit. Dit is standaard en voorkomt dat je een hogere prijs betaalt dan nodig.
    • Je kunt de taxichauffeur contant betalen (zorg voor kleinere biljetten) of met creditcard en/of pinpas. Het laatste wordt steeds gebruikelijker in toeristische steden, maar controleer of dit mogelijk is voordat je instapt.  

    Shuttle Bus

    Heb je alle tijd van de wereld, en ben je nog best fit na die lange vliegreis, ga dan voor avontuur en pak de shuttle bus. Voor nog geen 2 euro word jij afgezet in hartje Bangkok. De S1 Shuttle Bus vertrekt vanaf de eerste verdieping (dezelfde verdieping als de aankomsthal) van Suvarnabhumi Airport, bij Gate 7. Het is duidelijk aangegeven met borden, zodat je het gemakkelijk kunt vinden.

    Handige tips betreft shuttle bus Bangkok

    • De S1 Shuttle Bus rijdt dagelijks en elke 30 minuten.
    • De busdienst is beschikbaar van ongeveer 06:00 uur tot 20:00 uur.
    • Voor een kaartje betaal je €1,60. Daarmee is het naast de Airport Rail Link de goedkoopste manier om naar het centrum van Bangkok te reizen.
    • De reis duurt gemiddeld 45 tot 60 minuten. 
    • De bus rijdt via belangrijke locaties zoals Democracy Monument, Sanam Luang, en eindigt bij Khao San Road, een populaire bestemming onder backpackers en toeristen.
    • Tickets kunnen worden gekocht bij de chauffeur wanneer je instapt en betaal je contant. Het gaat hier om zo’n 60 Baht, dus zorg ervoor dat je kleine biljetten op zak hebt. Anders is er een kans dat de chauffeur geen wisselgeld heeft en je niet mee kunt. 

    Het drukke chaotische verkeer vermijden kun je door de Airport Link te pakken. Hier zit je heerlijk koel, is er genoeg ruimte voor jouw bagage en het is ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee. Voor 1,20 euro sta je op Phaya Thai station vanwaar je eenvoudig kunt overstappen op de BTW Skystrain die je naar verschillende populaire wijken in Bangkok brengt.

    Wellicht is deze optie niet ideaal als je super vermoeid bent en je met veel bagage moet rondlopen, maar reis je op een kleinbudget, dan is dit zeker een hele comfortable en efficiente manier op naar het centrum te reizen.

    Handige tips betreft Airport Rail Link Bangkok

    • De Airport Rail link reist vanaf Bangkok Suvarnabhumi (BKK) met als eindstation Phaya Thai Station. Dit ligt in het centrum van Bangkok. V
    • De totale reisstijd duurt ongeveer 30 minuten.
    • De treinen rijden elke 15 minuten.
    • De prijs van Bangkok Suvarnambhumi naar Phaya Thai Station is 45 Baht (1,20 euro). Stap je er eerder uit, dan zal het kaartje nog goedkoper zijn.
    • De tussenstations zijn: Lat Krabang, Ban Thap Chang, Hua Mak, Ramkhamhaeng, Makkasan, en Ratchaprarop.
    • De Airport Rail Link is een veilige manier van reizen. Er zijn bewakingscamera’s en (beveiligings)personeel op de stations en in de treinen.
    • Voor frequente reizigers zijn er oplaadbare kaarten beschikbaar, zoals de Rabbit Card (die ook werkt voor de BTS) en de MRT Plus Card.

    Tip: gebruik Google Maps voor het plannen van jouw reis door Bangkok met het openbaar vervoer. Vergeet niet op het symbool van de tram (rechts van de auto) te klikken. 

    Aansluitingen Airport Rail Link

    • BTS Skytrain: Bij Phaya Thai Station kun je eenvoudig overstappen op de BTS Skytrain, die naar populaire wijken zoals Siam, Sukhumvit, en Silom gaat.
    • MRT (Metro): Via Makkasan Station kun je overstappen naar de MRT bij Phetchaburi Station, wat handig is als je naar andere delen van de stad wilt reizen.

    bangkok-bts-mrt-kaart

    Kledingvoorschriften in Thailand

    Op het gebied van mode in Thailand lopen de stijlen nogal uiteen. Van korte rokjes, topjes en hoge hakken in de bruisende Walking Street van Pattaya, tot traditionele zijden kleding op speciale gelegenheden. De jeugd loopt in  ‘streetwear’ met wijde shirts en cargobroeken en de Koreaanse mode (K-style) is helemaal hip. Op het platte land zijn mensen terughoudender gekleed. Hier hebben ze geen geld voor nieuwe kleding.

    Trek gerust kleding aan waar jij je het fijnst bij voelt, maar let wel op dat je gepaste kleding draagt tijdens tempelbezoeken, maar ook in landelijke gebieden waar ze zich meer ingetogen kleden. Lees meer over kledingvoorschriften bij tempelbezoeken op Amazing Thailand.

    Thaise vrouw balanceert fruit op haar schouders

    Tip: Hoewel Thailand voornamelijk boeddhistisch is, vind je in het zuiden (provincies Narathiwat, Pattani, Yala, Satun, Krabi en delen van Phuket en Trang) grote moslimgemeenschappen. Hier wordt bescheiden (zwem)kleding gewaardeerd. Geloof me, het is behoorlijk ongemakkelijk om als enige in een bikini rond te lopen. 

    10 handige kledingtips voor Thailand

    1. Kies voor lichte, ademende stoffen zoals katoen, linnen of rayon. Deze materialen helpen je koel te blijven in het warme en vochtige klimaat van Thailand.

    2. Vergeet niet om een hoed, zonnebril en lichte lange mouwen mee te nemen om jezelf te beschermen tegen de sterke zon. Zonnebrandcrème is ook een must.

    3. Zorg ervoor dat je schouders bedekt zijn en draag rokken of broeken die minstens tot op de knie komen wanneer je tempels bezoekt. Een sarong of sjaal kan handig zijn om bij de hand te hebben.

    4. Draag comfortabele schoenen, zoals sandalen of sneakers, die gemakkelijk uit- en aangetrokken kunnen worden, vooral bij tempelbezoeken waar je je schoenen moet uitdoen.

    5. In het regenseizoen is een lichtgewicht regenjas of poncho handig om mee te nemen. Een opvouwbare paraplu kan ook van pas komen.

    6. Hoewel het meestal warm is, kunnen de avonden, vooral in het noorden of in airconditioned ruimtes, koeler zijn. Neem een licht jasje of vest mee voor de avonden.

    7. In landelijke gebieden en kleinere steden wordt meer waarde gehecht aan bescheiden kleding. Het is respectvol om bedekte kleding te dragen, vooral als je lokale markten of dorpen bezoekt.

    8. Als je van plan bent om te gaan wandelen of een jungletocht te maken, zorg er dan voor dat je geschikte kleding hebt, zoals lichte outdoor kleding, een hoed en stevige schoenen. Voor stranddagen zijn zwemkleding en een lichte cover-up onmisbaar.

    9. Zorg voor gepaste kleding wanneer je naar het zuiden reist en je je tussen de moslim gemeenschap beweegt.

    10. Neem niet teveel kleding mee, want Thailand heeft hele leuke markten!

    0
      0
      Jouw winkelwagen
      Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
        Verzendkosten berekenen
        Coupon toepassen
          Ook interessant voor jou
          Ook interessant voor jou
          Ontvang €5 KORTING!
          Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een persoonlijke kortingscode en leuke tips over Thais eten.
            Aanmelden