THAIS TAFELEN KOOKBOX INGREDIËNTEN
Wat maakt onze kookboxen speciaal? Naast de eenvoud om authentiek Thais te kunnen koken ook de hoge kwaliteit Thaise ingrediënten.
Wij hebben zorgvuldig de beste Thaise ingrediënten voor jullie samengesteld, hieronder lees je er alles over. Zoals je zult zien, zijn de meeste ingrediënten moeilijk verkrijgbaar!
Nittaya curry pasta
Nittaya is het merk dat thuis wordt gebruikt door Weeri’s familie. Ook zijn zus gebruikt in haar restaurant Kao Thai het merk Nittaya. De reden die zij geven is dat de curry net zo goed is als zelfgemaakt. Vaak minder zout dan andere merken, zonder toevoegingen en een authentieke smaak.
Inbegrepen bij: bij elke curry box de bijbehorende smaak.
Vindbaarheid: moeilijk – alhoewel je curry pasta in elke supermarkt kan vinden, smaken deze vaak niet zoals de curry in Thailand. Daarnaast bevatten de meeste merken toegevoegde oliën of conserveermiddelen, in tegenstelling tot Nittaya! ook bij de toko is dit merk niet altijd verkrijgbaar.
Aroy-D organic kokosmelk
Aroy-D is het meest gebruikte merk kokosmelk onder de Thai. De kwaliteit en consistentie zijn van hoge klasse, met maarliefst 70% kokos-extract. In onze boxen gebruiken wij de biologische variant, omdat hier alleen natuurlijke verdikkingsmiddelen (guargum en xanthaangom) in zitten.
Inbegrepen bij: alle curry boxen.
Vindbaarheid: gemiddeld – (biologische) kokosmelk is in de meeste supermarkten wel te vinden, maar vaak met een lager kokos-gehalte. Het merk Aroy-D is alleen verkrijgbaar bij de Toko.
MegaChef vissaus (glutenvrij)
MegaChef is het premium vissaus merk in Thailand. In tegenstelling tot andere merken is onze vissaus standaard glutenvrij. Daarnaast is de vissaus twee jaar natuurlijk gefermenteerd met 72% ansjovis, waardoor het een diepere smaak heeft. Goedkopere merken gebruiken vaak ansjovis extract.
Inbegrepen bij: alle curry boxen.
Vindbaarheid: moeilijk – MegaChef vissaus is niet verkrijgbaar in de supermarkt, wel bij de toko. Andere merken zijn meestal niet glutenvrij.
100% Palmsuiker
Thaise palmsuiker is niet hetzelfde als Indonesische palmsuiker (Gula Djawa). De Thaise variant is licht gekarameliseerd en geeft een subtiele zoete toon aan de gerechten. In tegenstelling tot veel merken, waar palmsuiker gemengd wordt met fructose, maken wij gebruik van pure palmsuiker, afkomstig van het sap van palmbomen.
Inbegrepen bij: alle curry boxen.
Vindbaarheid: moeilijk – Thaise palmsuiker is niet te vinden in de supermarkt (Indonesische vaak wel). Bij de toko is Thaise palmsuiker wel verkrijgbaar.
Thaise Jasmijn rijst (Hom Mali)
Wij maken uitsluitend gebruik van premium kwaliteit jasmijn rijst uit Thailand, ook wel Hom Mali rijst genoemd. Dit is pure jasmijn rijst, enkel afkomstig uit Thailand. In deze blog leer je alles over Thaise rijst.
Inbegrepen bij: alle curry boxen.
Vindbaarheid: moeilijk – de meeste supermarkten verkopen ‘geparfumeerde’ jasmijnrijst of pandan rijst. Dit zijn vaak goedkopere of gemengde rijstsoorten waar jasmijn aroma of pandan blad is toegevoegd. Bij de toko is jasmijn rijst wel goed verkrijgbaar.
Kaffir limoen blad
Zonder limoenblad zal je curry nooit hetzelfde smaken als in Thailand. De geur en aroma’s van de kaffir limoen zijn uniek en onmisbaar voor een authentieke Thaise curry. Wij selecteren letterlijk met de hand de mooiste knalgroene limoenbladeren voor in jouw kookbox
Inbegrepen bij: panang-, rode- en groene curry.
Vindbaarheid: moeilijk – niet verkrijgbaar in de supermarkt. Bij de toko kan je dit bevroren en gedroogd vinden. De gedroogde variant is vaak bruin en heeft zijn aroma’s verloren. Onze limoenbladeren zijn door een speciaal droogproces knalgroen en vol van smaak.
Thaise basilicum
De Thaise basilicum is uniek door de zoete anijssmaak. Omdat onze kookboxen minimaal 3 maanden houdbaar zijn in de kast, leveren wij de Thaise basilicum gedroogd uit Thailand.
Inbegrepen bij: rode- en groene curry.
Vindbaarheid: moeilijk – niet verkrijgbaar in de supermarkt. Ook in de toko is Thaise basilicum niet altijd verkrijgbaar, voor zowel vers als gedroogd moet je een beetje geluk hebben.
Pure tamarinde
Tamarinde is een peulvrucht die in Thailand veelal wordt gebruikt om gerechten friszuur te maken. Meestal vind je tamarinde concentraat of -pasta waar vaak water en conserveermiddelen aan toegevoegd zijn. Wij maken gebruiken van pure tamarinde, zonder toevoegingen dus!
Inbegrepen bij: massaman- en gele curry.
Vindbaarheid: moeilijk – in de supermarkt is vaak alleen tamarinde pasta verkrijgbaar. Bij de toko wel te vinden.
Kaneel & steranijs
Kaneel en steranijs gaan niet alleen in de glühwein. Ook in de Aziatische keuken geven deze specerijen een licht zoete en anijs-achtige smaak. In ons familierecept worden kaneel en steranijs aan de massaman curry toegevoegd om het gerecht kruidig en exotisch te maken.
Inbegrepen bij: massaman curry.
Vindbaarheid: makkelijk – te verkrijgen in de supermarkt. Het enige probleem is dat deze ingrediënten los meer dan €200 per kilo kosten. Bij ons zit het bij je massaman box inbegrepen.