Ga terug
+ personen

Thaise rode curry met kip en pompoen

Een perfect gerecht voor in de herfst. Pompoen is een heerlijke aanvulling op deze rode curry.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • 1 middelgrote pan, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
  • 1 (Koeken)pan voor het koken van de curry

Ingredients
  

1 Doos Thais Tafelen Rode Curry, of:

  • 250 gram Jasmijnrijst
  • 250 ml kokosmelk
  • 35 gram Thaise rode curry pasta
  • 8 ml vissaus
  • 15 gram palmsuiker
  • 4 à 5 stuks limoenblaadjes
  • 1 gram Thaise basilicum

Zelf toevoegen:

  • 300 gram Kipdijfilet gesneden in grove stukken van 3x3 cm
  • 1/4 st Pompoen ca. 350 gram

Instructions
 

Voorbereiding:

  • Snijd de pompoen eerst door de helft. Snijd daarna een helft nog een keer door de helft.
  • Snijd vervolgens een kwart van de pompoen nog twee keer door de helft. Je houdt van een kwart pompoen vier plakken pompoen over.
  • Schil de pompoenparten met een dunschiller.
  • Snijd de parten pompoen in stukken van circa 3 cm en doe ze in een kom.
  • Snijd de kipdijfilet in grove stukken van ca 3x3 cm.

Kook de rijst

  • Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
  • Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
  • Breng de rijst snel aan de kook. Roer zodra de rijst kookt met een houten lepel om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
  • Doe je de deksel op de pan en zet het vuur/inductie op de laagste stand.
  • Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel nooit op – de stoom is essentieel.
  • Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.

Maak de curry:

  • Zet een middelgrote pan op middelhoog vuur.
  • Schud de kokosmelk en doe een scheutje (ca. 1/3 van het pak) in de pan.
  • Laat de kokosmelk indampen tot je grote bellen ziet (als je met een spatel een streep trekt, dan moet de streep zichtbaar blijven).
  • Voeg de currypasta toe aan de ingedikte kokosmelk. Bak de curry pasta voor 1 minuut en roer constant totdat de aroma’s van de curry pasta vrij komen.
  • Voeg de kip toe aan de curry pasta en bak al roerende voor een minuut.
  • Doe de rest van de kokosmelk erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de vissaus, palmsuiker en limoenbladeren toe aan de curry en roer alles nog een keer goed om. Als het geheel aan de kook is, voeg dan de pompoenblokjes toe en breng alles al roerende weer aan de kook.
  • Vul het lege pakje kokosmelk voor een kwart met water en schud het goed. Voeg dit nu toe aan de saus totdat de stukken pompoen grotendeels onder het vocht staan.
  • Zet een deksel op de pan en stoof de curry met kip en pompoen 10 minuten op een zacht vuurtje.
  • Voeg na 10 minuten de gedroogde Thaise basilicum toe. Roer alles nog een keer goed om en laat het nog 5 tot 10 minuten zachtjes koken, totdat de pompoen zacht is en de kip gaar is.

Serveer:

  • Breng eventueel op smaak met zout, zuiker en/of peper.
  • Garneer met gesneden rode peper en verse basilicumblaadjes (optioneel)
  • Serveer met Thaise Jasmijnrijst.

Notes

  • Limoenblad * is, net als laurierblad, niet bedoeld om op te eten. Je kunt eromheen eten of ze voor het serveren eruit halen. Wanneer vers en heel fijn gesneden, is het wel eetbaar.
  • Door het inkoken van de kokosmelk hoef je geen olie te gebruiken; je gebruikt immers de natuurlijke kokosolie in de kokosmelk!
  • Als je houdt van meer saus, dan kan je de curry pasta ook in olie bakken, je houdt dan meer kokosmelk over om als saus te gebruiken.
  • Spoel de rijst 2 of 3 keer als je houdt van minder plakkerige rijst.
  • Mag het voor jou pittiger? Voeg dan in de laatste 2 minuten gesneden chilipeper toe.
  • Is de curry te pittig? Voeg dan een scheutje room of (kokos)melk toe om het gerecht milder te maken. Klik hier voor meer tips.
  • Is de saus te geconcentreerd? Vul het lege pakje kokosmelk met water, schud het goed, en voeg het toe aan de saus om deze te verdunnen.

Pro-tips:

  • Maak een frisse komkommersalade als bijgerecht.
Trefwoord kip, Pompoen, Rode Curry
Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten wat je er van vond!