Snijd de spitskool in de lengte door de helft. Snijd de helft nog een keer in de lengte door de helft. Snijd de kernen uit de twee kwarten. Snijd de twee kwarten nog eens in de lengte door de helft en snijd de spitskool vervolgens in brede plakken van ca 4 cm. De andere helft van de spitskool kan je bewaren voor een ander gerecht.
Schil de gember door met een theelepel het velletje af te schrapen. Snijd de gember vervolgens in de lengte in dunne plakken. Snijd deze plakken julienne (in dunne reepjes).
Pel de twee teentjes knoflook en hak tot fijne stukjes.
Bereid de spitskool
Zet de wok of koekenpan op middelhoog vuur. Als de pan heet is, doe er dan een scheutje olie in.
Fruit de gember en knoflook aan totdat de knoflook lichtgeel is.
Doe de spitskool in de pan en bak al roerende totdat de spitskool glanzend en een beetje zacht is geworden.
Doe de sojasaus, oestersaus en twee eetlepels water bij de spitskool. Roer alles goed om en zet daarna het vuur op een middellaag pitje.
Laat de spitskool 5 minuten zachtjes stoven. Roer af en toe om. Als de saus te veel is ingedikt kan je er naar behoefte wat extra water bij doen.
De spitskool is gaar als de dikste stukken zacht zijn, maar nog wel een bite hebben.
Opdienen
Schep de spitskool in een mooi bord met opstaande rand. Zorg ervoor dat de spitskool een mooie berg vormt. Giet daarna alle saus over de spitskool.
Maak het gerecht eventueel af met gebakken uitjes.
Notities
Pro Tips:
Als je de spitskool nog te hard vindt, dan kan je het langer laten stoven. Doe dan wel een deksel op de pan, zodat de saus niet te veel verdampt en alle stukjes spitskool gelijk garen.
Wil je een volledige maaltijd er van maken? Bak dan eerst wat reepjes speklappen aan in de pan. Voeg daarna de gember en knoflook toe en vervolg de rest van het recept.
Trefwoord Oestersaus, Soja saus, Spitskool
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!