250gramKogelbiefstukgesneden in dunne repen, tegen de draad
Instructions
Kook de rijst
Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water en laat het water goed uitlekken.
Doe de rijst in een pan met goed sluitende deksel (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel nooit op – de stoom is essentieel.
Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 minuten.
Maak de curry
Snijd de biefstuk in dunne plakken, tegen de draad.
Zet een koekenpan pan op middelhoog vuur.
Bak de currypasta voor 1 minuut in een eetlepel (kokos)olie.
Voeg de dungesneden biefstuk reepjes toe en roerbak het rundvlees en de curry pasta rondom bruin voor circa 1 minuut.
Voeg de kokosmelk, vissaus, palmsuiker en limoenbladeren toe aan de curry saus en roer alles goed om, totdat de curry pasta helemaal vermengd is in de kokosmelk.
Laat het geheel 2 a 3 minuten zacht pruttelen, totdat de biefstuk gaar is.
Serveer:
Doe de curry in een diep bord of kom om op te dienen
Schenk eventueel de laatste twee eetlepels kokosmelk over de curry ter garnering en extra romigheid.
Serveer met Thaise Jasmijnrijst.
Lekker Thais tafelen!
Notes
*Limoenblad is, net als laurierblad, niet bedoeld om op te eten. Je kunt eromheen eten of ze voor het serveren eruit halen. Wanneer vers en heel fijn gesneden, is het wel eetbaar.
PRO TIPS:
In dit recept kan de biefstuk een beetje taai zijn. Thaise mensen houden vaak wel van een beetje byte in hun gerechten. Mocht je het wat malser willen kan je het volgende doen:
Optie 1: Maak eerst de saus met currypasta, kokosmelk, vissaus, palmsuiker en limoenbladen. Als de saus goed op smaak is, kan je de biefstukreepjes toevoegen en kort mee laten stoven, tot medium rare.
Optie 2: Laat de biefstuk langer mee stoven, totdat het weer mals is. Afhankelijk van hoe dun je de biefstuk hebt gesneden kan dit tussen de 15 en 45 minuten zijn.
Als je het gerecht wat pittiger wilt, dan kan je verse rode chili pepers toevoegen tegelijk met de bamboe en Thaise basilicum. Je kan natuurlijk ook het gerecht garneren met rode chili pepers.
Om het gerecht nog smeuïger te maken, kan je er een lepel pindakaas aan toevoegen. Doe dit dan tegelijk met de kokosmelk.
In plaats van biefstuk kan je ook kiezen voor ossenhaas(puntjes), deze zullen nog malser zijn. Natuurlijk kan je ook entrecote, ossenhaas, of magere runderlappen gebruiken.
Je kan het rundvlees ook vervangen voor garnaal, schouderkarbonade, varkenshaas, of kipdijfilet.