250grbiefstukZoals kogelbiefstuk, entrecote, ossenhaas, of ribeye
1stukssjallotGesneden in dunne ringen
2takjesmunt
3takjeskoriander
1stengelbosui
2elsojasaus(optioneel om in het vlees in te marineren)
100gramrucola(optioneel om een vollere salade mee te maken)
Dressing
1elvissaus
1tlgeroosterde chili flakesmeer, of minder naar smaak
1el(palm)suiker
1elvissaus
1elgeroosterde kleefrijstpoeder
1stukslimoenongeveer 1 eetlepel (citroen kan ook)
Instructies
Voorbereiding:
Optioneel: marineer de biefstuk minimaal voor 15 minuten in de sojasaus.
Pluk de blaadjes van de munt en koriander.
Snijd de bosui en sjalot in fijne ringen.
Maak de dressing:
Doe de vissaus, suiker en limoensap in een kom. Meng alles goed door totdat de suiker is opgelost.
Voeg de chili flakes en rijstpoeder aan de dressing en roer alles goed om.
Maak de dressing eventueel op smaak. Qua smaak ben je op zoek naar fris zuur, (licht) pittig, ziltig, licht zoet met een geroosterde nasmaak. Zie tips onderaan de pagina om de dressing te verfijnen.
Grill het vlees:
Verwarm een grillpan of koekenpan goed voor, circa 5 minuten op middelhoog vuur. Gebruik je een barbecue? Zorg er dan voor dat je kolen witheet zijn.
Heb je het vlees gemarineerd? Dep het dan eerst goed droog, zodat je zo min mogelijk vocht aan de buitenkant hebt. Dan grilt het vlees mooier.
Smeer de biefstuk rondom in met olie en sprenkel er eventueel nog wat zout over.
Grill de biefstuk ongeveer twee minuten per kant. De buitenkant moet flink aangebakken, maar niet verbrand zijn. Mooi krokant donkerbruin met eventueel grill strepen. Van binnen mag het rundvlees meer richting rare, medium-rare gaan. Het zuur van de marinade zal het vlees verder garen.
Laat de biefstuk 5 minuten rusten.
Maak het gerecht af:
Snijd de biefstuk, tegen de draad, in dunne plakken van ongeveer 0,5 tot 1 cm dik.
Meng in een grote kom de dressing, biefstuk, sjalot, bosui en kruiden. Houd een paar kruiden apart voor de garnering.
Maak eventueel nog extra op smaak met vissaus, chili, suiker of limoensap.
Neem een mooi groot bord voor de opmaak. Indien je rucola gebruikt, bedek dan het bord met rucola. Verdeel het rundvlees over het bord. Leg daarna hier en daar nog wat verse kruiden op het vlees. Eet smakelijk!
Notities
Pro-tips:
In plaats van biefstuk kan je ook gebruik maken van gegrilde rosbief. Gewoon van die dunne plakken van de slager of supermarkt.
De dressing op smaak maken. Waar je naar op zoek bent qua smaak is een balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. Smaken verschillen, maar met deze tips kan je makkelijk de dressing naar eigen smaak maken:
Is het niet zoet genoeg? Voeg een beetje extra (palm) suiker toe. Deze stap kan je nog doen als je de dressing maakt. Zodra je het vlees hebt toegevoegd wordt dit wat lastiger vanwege de suiker die niet meer oplost.
Mag het van jou wat 'hartiger' of smaakt het een beetje flauw? Voeg dan wat extra vissaus of eventueel zout toe.
Thaise mensen houden van zuur in hun eten. Deze salade wordt in Thailand dan ook vrij zuur gegeten. Voeg extra limoen of citroen toe om het gerecht frisser te maken.
De Thai houdt ook van pittig eten, vooral bij salades. Uiteraard hangt het van jezelf af hoe pittig je het wilt hebben. De ene chili poeder is de andere ook niet.
De geroosterde kleefrijstpoeder wordt gebruikt voor de noot achtige smaak. Het geeft een unieke smaak. Proef je die niet goed genoeg? Voeg dan nog wat extra rijstpoeder toe.
*De vissaus/zout, limoen, chili en kleefrijstpoeder kan prima nog later worden toegevoegd als je het vlees al met de dressing hebt gemengd.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!