1 Saté barbecue (anders een gewone barbecue, grillpan, of oven)
Ingredients
Marinade:
1½theelepelskorianderzaad3 gram
½theelepelkomijnzaad1 gram
½theelepelwitte peperkorrels1 gram
1eetlepelbruine suiker12 gram
¾theelepeltafelzout5 gram
¾theelepelgemalen kurkuma4 gram
½theelepelgemalen kaneel1 gram
2eetlepelsdonkere soya saus30 gram
½kopjekokosmelk120 ml
500gramkippendijen
Instructions
Satéprikkers weken in water
Week de satéprikkers in een bak of glas met lauwwarm water uit de kraan. Dit zorgt ervoor dat de stokjes minder snel verbranden tijdens het grillen.
Specerijen roosteren
Rooster de korianderzaad, komijnzaad en witte peperkorrels in een pan zonder olie op middelhoog vuur. Laat de kruiden niet verbranden, maar ze mogen wel een beetje kleur krijgen.
Specerijen malen
Stop de geroosterde specerijen in een vijzel of kruidenmolen en voeg zout, suiker, kurkuma en kaneel toe. Vijzel of mix alles tot een fijn poeder.
Marinade maken
Mix het specerijenmengsel in een kom met de donkere sojasaus en de kokosmelk.
Kip snijden
Snijd de kippendijen in reepjes van circa 1 cm breed en 2 tot 3 cm lang.
Kip marineren
Marineer de reepjes kip minimaal 30 minuten. Een nacht in de koelkast is nog beter.
Kip rijgen
Rijg de kip aan de satéprikkers. Probeer de stukjes kip zo gelijkmatig mogelijk over een stokje te verdelen. Zorg ervoor dat elk stokje ongeveer 50 tot 75 gram kip heeft.
Kip grillen
Grill de kippendijen bij voorkeur op houtskool in een satébarbecue. Draai regelmatig gedurende 6 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de kip. Regelmatig draaien zorgt ervoor dat de kip gelijkmatig gaart en niet verbrandt.
Extra stap voor malsheid
Optioneel: besprenkel de saté tijdens het grillen met kokosmelk om de satéstokjes extra smeuïg te maken.
Serveren
Serveer met Thaise pindasaus, atjar (zoetzure komkommer), rijst of gegrild witbrood. Zo wordt het op de Thaise avondmarkten geserveerd.