Snijd de peper in grove stukken. Doe ze in een vijzel met de tenen knoflook. De knoflook hoef je niet te pellen, omdat de schilletjes eenvoudig los komen na het vijzelen.
Vijzel de knoflook en peper tot een grove pasta. De knoflook en peper moeten duidelijk zijn afgebroken, maar niet zo ver dat het een fijne pasta is geworden. Je mag dus zeker nog stukken knoflook en peper zien.
Doe de oestersaus, sojasaus, vissaus, donkere sojasaus, suiker en water in een kom en roer alles tot een geheel.
Maak de Prik Nam Pla (optionele saus)
Hak de knoflook en chili peper fijn en meng met de vissaus en sap van een kwart limoen in een kom. Zet het aan de kant.
Bak Thaise spiegeleieren
Verhit een koekepan (met anti-aanbaklaag) op middelhoog vuur voor 3 minuten. Als de pan goed heet is, vul je deze met genoeg olie zodat de hele bodem bedekt is.
Bak de eieren in de hete olie. De onderkant van het ei zal snel stollen en een krokant laagje vormen. Het eigeel hoort zacht te blijven. Bak niet te veel eieren tegelijk, zorg dat de olie goed om het ei heen kan verspreiden.
Zodra al het eiwit is gestold kan je het gebakken ei uit de pan halen en op een bord aan de kant leggen.
Roerbakken
Bak in dezelfde pan het peper en knoflook mengsel, totdat de knoflook goudbruin is.
Voeg dan de gehakt toe en roerbak het gehakt op middelhoog vuur. Zorg er voor dat het gehakt zo snel mogelijk wordt opgebroken in kleine stukken.
Zodra het gehakt in losse stukjes is kan je de saus toevoegen. Meng alles goed door elkaar en laat het geheel doorbakken totdat het gehakt bijna gaar is. Ongeveer twee minuten.
Voeg, als het gehakt bijna klaar is, de sperziebonen toe en bak deze kort mee. De boontjes mogen flink wat bite hebben. Wil je de bonen liever wat zachter? Voeg ze dan eerder toe, of blancheer ze van tevoren.
Als de groenten gaar zijn, zet dan het vuur uit. Voeg de basilicum toe en roer alles een keer goed om.
Maak het eventueel op smaak met vissaus, sojasaus, zout en/of suiker. Het gerecht hoort pittig, licht zoet, hartig (umami) en kruidig (basilicum) waarbij de knoflook duidelijk aanwezig is.
Opdienen
Als volledige maaltijd: schep rijst op een bord, doe daarna een portie van de Pad Kra Pao over de rijst en leg daar je spiegelei bovenop.
Als bijgerecht in een grotere maaltijd: schep de Pad Kra Pao in een mooi bord. Garneer eventueel met wat basilicum blaadjes voor de presentatie.
Als je de Prik Nam Pla hebt gemaakt, dan kan je deze op tafel zetten bij het serveren van de Pad Kra Pao.
Notities
PRO TIPS:
Prik Nam Pla:Deze saus is optioneel, maar wordt in Thailand altijd bij Pad Kra Pao geserveerd. In Thailand gebruikt men deze saus om elke hap nog meer een hartige boost te geven. Tijdens het eten sprenkel je enkele druppels van de saus over je gerecht. Houd je van meer pittig, schep dan ook wat chili's uit de Prik Nam Pla over je gerecht.
Blancheer de sperziebonen: Ik heb in dit gerecht er niet voor gekozen om de sperziebonen van tevoren te blancheren, simpelweg omdat je dan een pan minder hoeft te gebruiken. Wil je voor een optimale presentatie en garing gaan? Blancheer dan de sperziebonen een a twee minuten in ruim kokend water en spel ze daarna af met koud water.
Voorkom aanbranden van knoflook: Verbrande knoflook is bitter. Dat doet dit gerecht geen goed. Als je wokt in een hete pan, dan kan knoflook snel verbranden. Houd de knoflook dus goed in de gaten, zodra deze goud geel wordt, dan moet je snel het vlees er bij doen om het bakproces te remmen.
Alternatief: Je kan het rundergehakt in dit gerecht ook eenvoudig vervangen met varkensgehakt of kipgehakt.
Thais spiegelei: In Thailand zal je vaak zien dat men een spiegelei serveert bij dit gerecht. Alhoewel optioneel, is het echt een aanrader. Het krokante eiwit zorgt voor een extra textuur. Daarnaast versmelt het zachte eigeel met het vlees, waardoor elke hap nog voller en rijker van smaak is.