Ga terug
+ servings
Massaman curry met kip Thais Tafelen

Massaman Curry met kippenbout

Een massaman curry zoals je in een familierestaurant in Thailand kan krijgen.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • 1 middelgrote pan, met goed passende deksel voor het koken van de rijst
  • 1 (Koeken)pan met passende deksel voor het koken van de curry

Ingrediënten
  

1 Doos Thais Tafelen Massaman Curry, of:

  • 250 gram Jasmijnrijst
  • 250 ml kokosmelk
  • 35 gram Thaise massaman curry pasta
  • 8 ml vissaus
  • 15 gram palmsuiker
  • 10 gram gedroogde tamarinde

Zelf toevoegen:

  • 2 stuks Kippenbouten Of vier drumsticks / braadsticks met bot
  • 2 middelgrote aardappelen (bv Nicola) zonder schil, gesneden in grove blokken
  • 1 middelgrote ui gesneden in grove stukken
  • 30 gram geroosterde cashewnoten of pinda's optioneel, ter garnering

Instructies
 

Tips en voorbereiding:

  • Tip 1: Snijd en leg alle ingrediënten klaar om overzichtelijk en snel te koken.
  • Tip 2: Zo maak je makkelijk snelle grove ui stukken. Snijd het kopje en kontje van de ui. Snijd de ui van kop tot staart door de helft en haal het harde vel er af. Snijd vervolgens beide helften eenmaal in de lengte en eenmaal in de breedte door de helft. Nu heb je 8 mooie gelijke stukken.
  • Tip 3: Als je hele kippenbouten gebruikt, dan kan je deze eenvoudig 'door midden' snijden. Zie instructie bij Pro-Tips onderaan.
  • Tip 4: Doe de tamarinde* in een hitte bestendig kommetje en voeg 50ml (ca 5 volle eetlepels) heet water toe. Prak alles met een vork, totdat de tamarinde loskomt. Laat dit ca. 5 minuten staan en zeef de pulp (optioneel). Het concentraat/sap gebruiken we om het gerecht op smaak te brengen. Is het te dik? Voeg dan wat extra water toe.
  • Schil de aardappelen en snijd deze door de helft, of in 4 stukken als ze heel groot zijn. Belangrijk is dat alle stukken aardappel ongeveer even groot zijn, zodat ze gelijk garen.

Maak de curry saus:

  • Zet een middelgrote pan op middelhoog vuur, doe twee eetlepels neutrale olie in de pan en bak de curry pasta 1 minuut.
  • Doe de uien en de kip in de pan en bak de stukken kip in de curry pasta, 1 a 2 minuten rondom. De stukken kip zouden bedekt moeten zijn in de curry pasta.
  • Schud de kokosmelk en doe de hele inhoud van het pakje bij de curry. Breng de curry en kokosmelk al roerende aan de kook, totdat alles mooi gemengd is. Vul daarna het lege pakje kokosmelk met water voor later.
  • Voeg de vissaus, palmsuiker, steranijs, kaneel toe aan de curry en roer alles goed om.
  • Voeg de aardappelen, ui en pinda's toe aan de curry pasta en schep alles goed om. Bewaar eventueel een derde van pinda's voor garnering.
  • Voeg nog wat water uit het eerder bewaarde pakje kokosmelk, totdat de aardappelen en kip ongeveer voor de helft onder het vocht staan.
  • Dek de pan af en laat de curry 20 tot 25 minuten zachtjes stoven, totdat de aardappels en de kip gaar zijn.

Kook ondertussen de rijst:

  • Voor het beste resultaat, spoel je de rijst 3 keer in koud water.
  • Doe de rijst in een goedsluitende pan (liefst zonder stoomgat) en giet er 400mL koud water bij.
  • Breng de rijst snel aan de kook en roer af en toe om de plakkende rijstkorrels van de bodem te halen.
  • Zodra de rijst kookt, roer je nog een keer goed om en doe je de deksel op de pan. Zet het vuur/inductie op de laagste stand.
  • Laat de rijst 15 minuten zachtjes gaar stomen, til de deksel niet op – de stoom is essentieel.
  • Na 15 minuten kan je het vuur uit zetten en de rijst met deksel op de pan laten staan voor minimaal 5 à 10 minuten.

Maak de curry op smaak en serveer:

  • Als de kip en aardappelen gaar zijn, kan je het gerecht af maken.
  • Voeg een eetlepel tamarinde sap toe (zonder zaadjes). Begin eerst met één eetlepel tamarinde. Het gerecht hoort licht zoet te smaken met een hint van zuur. Mag het van jou iets zuurder? Voeg dan nog een eetlepel tamarinde toe.
  • Indien nodig, kun je het gerecht op smaak maken met een beetje extra zout en/of suiker.
  • Garneer eventueel met de overgebleven pinda's. Je kan de pinda's ook nog grof hakken.
  • Serveer met witte jasmijnrijst.

Lekker Thais tafelen!

    Notities

    • Geen olie in huis? Geen zorgen! Je kunt de olie uit de kokosmelk gebruiken. Giet een scheutje kokosmelk in de pan, laat het indampen tot je grote bellen ziet, en bak daarin de currypasta tot de aroma's vrijkomen.
    • Spoel de rijst 2 of 3 keer als je houdt van minder plakkerige rijst.
    • Is de saus te geconcentreerd? Vul het lege pakje kokosmelk met water, schud het goed, en voeg het toe aan de saus om deze te verdunnen.
    • Geroosterde cashewnoten geven het gerecht een vollere smaak. Niet gek op cashewnoten? Gebruik dan pinda's. 

     

    Pro-tips:

    • Kip met bot: Als je kip met bot, zoals een kippenbout, drumstick of braadstick gebruikt, dan blijft je vlees lekker mals en extra smaakvol.
    • Kippenbout snijden: Je kan een kippenbout eenvoudig opdelen in twee delen door een snede te maken tussen de drumstick en het dij-gedeelte. Zoek daarna het stukje kraakbeen tussen de twee botten. Daar zou je eenvoudig doorheen moeten kunnen snijden. Daarna heb je mooi twee stukken kip.
    Trefwoord kip, Massaman Curry
    Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten wat je er van vond!