Pad Pak Ruam – Thaise roergebakken groenten
Dit recept verandert je idee van “gemengde groenten”
Dit is niet zomaar een saaie bijgerecht-mix. Deze snelle en makkelijke roerbak is knoflookachtig, vol umami, en barstensvol smaak en textuur. Dit is hét gerecht waar Thaise mensen naar grijpen als er groenten op tafel moeten komen. Bovendien werkt het met alles wat je nog in de koelkast hebt liggen – ideaal om restjes op te maken!
Wat is pad pak ruam?
Pad betekent “roerbakken,” pak betekent “groenten,” en ruam betekent “gemengd” – simpel zat! Hoewel je pad pak ruam vaak tegenkomt op menukaarten van Thaise restaurants in het buitenland, is dit in Thailand écht iets wat mensen thuis eten.
In de Thaise eetcultuur eten we vaak familie-stijl. Iedere maaltijd bestaat uit meerdere gerechten, waardoor één gerecht nooit “compleet” hoeft te zijn. Zo heb je gerechten die vooral vlees bevatten en andere – zoals dit gerecht – die voornamelijk uit groenten bestaan. Samen vormen ze een perfect uitgebalanceerde maaltijd.
De groenten die je gebruikt zijn super flexibel. Gebruik gewoon wat je hebt liggen! In dit recept geef ik een aantal suggesties, maar je dit gerecht al maken met slechts 2-3 soorten groenten.
Ben je klaar om jouw koelkast om te toveren in een kleurrijk bord vol smaak? Ga aan de slag en ontdek hoe makkelijk én lekker pad pak ruam kan zijn!

Pad Pak Ruam - Thaise Roergebakken Groenten
Benodigdheden
- 1 Wok of koekenpan
- 1 Pan (optioneel) Om de groenten te blancheren
Ingrediënten
Voor de saus
- 30 ml Oestersaus
- 30 ml Sojaus (light)
- 10 gram Suiker
- 15 ml Water
Instructies
Voorbereiding
- Meng alle ingrediënten van de saus in een kom.
- Snijd alle groenten in hapklare stukken. Niet te klein, maar ook niet te groot. De stukken moeten in een hap in je mond passen.
- Hak de tenen knoflook fijn.
Blancheren (optioneel)
- Deze stap is optioneel, maar zorgt voor het beste resultaat.
- Breng een ruime pan met water aan de kook. Voor een flinke snuf zout toe, zodra het water kookt.
- Blancheer de groenten circa een minuut in zacht kokend water. Doe de harde groenten, zoals wortel en bloemkool, eerst. Zachte groenten voeg je later toe.
- De groenten zijn klaar als ze helder van kleur zijn, een beetje zacht, maar nog wel een flinke bite hebben.
- Giet de groenten af en spoel ze koud en laat de groenten uitlekken.
Roerbakken
- Zet een pan op middelhoog vuur. Zodra de pan op temperatuur is, voeg je twee eetlepels olie en de fijngehakte knoflook toe.
- Bak de knoflook al roerende voor circa 30 seconden tot goudbruin. Laat de knoflook niet verbranden, dan wordt het bitter en kan je beter opnieuw beginnen.
- Voeg alle groenten toe en schep alles goed om. Voeg dan de saus toe en schep voorzichtig de groenten door de saus. Als alles warm is, dan kan je het gerecht meteen serveren.
- Indien je de groenten niet hebt geblancheerd, dan zal je de groenten nu langer moeten mee stoven. Voeg dan ook extra water toe en dek eventueel de (wok)pan af om de groenten sneller gaar te stomen. Voeg hierbij ook eerst de harde groenten toe en later de zachtere groenten.
Opdienen
- Schep de groenten in een mooi (diep) bord of kom. Schenk daarna de saus over de groenten.
- Serveer als bijgerecht, of als groentegerecht met jasmijnrijst.
Notities
- Welke groenten: Ga per persoon uit van 100 tot 150 gram groenten. Mix verschillende groenten die jij lekker vindt. In Thailand zie je vaak bloemkool, sugar snaps, paddestoelen/champignons, wortel, (Chinese)broccoli, en spitskool. Je kan zelf variëren, zo hebben wij courgette gebruikt omdat we hier nog een stuk van over hadden.
- Blancheer de groenten: Door de groenten te blancheren, krijgen je groenten een mooie felle kleur. Daarnaast zal de natuurlijke smaak van de groenten een extra boost krijgen. Het blancheren kan je ook een dag van te voren doen. Indien je het gerecht eerder maakt en later weer opwarmt, dan zal de kleur ook mooier blijven als je eerst blancheert.
- Voorkom aanbranden van knoflook: Verbrande knoflook is bitter. Dat doet dit gerecht geen goed. Als je wokt in een hete pan, dan kan knoflook snel verbranden. Houd de knoflook dus goed in de gaten, zodra deze goud geel wordt, dan moet je snel de groenten er bij doen om het bakproces te remmen.
- Vegetarisch alternatief: Wil je dit gerecht helemaal vegetarisch maken? Vervang dan de oestersaus voor zoete sojasaus, of ketjap manis.